Affärsverken välkomnar studenternas idéer

Affärsverkens Mikael Zelmerlöw och BTH:s Andreas Larsson med det startpaket som studenterna nu får tillgång till.

Allt fler saker i vår vardag blir uppkopplade och med hjälp av sensorer och teknik kan vi samla in en mängd information. Nu bjuds BTH:s studenter in att testa och laborera i Affärsverkens öppnat nät för uppkopplade saker och välkomnar studenternas idéer på nya användningsområden.

Affärsverken i Karlskrona arbetar mycket med hållbarhetsfrågor. En del i detta är arbetet med den uppkopplade smarta staden. Affärsverken har idag ett så kallat LoRa-nät som erbjuder alla användare ett gränssnitt för kommunikation av olika uppkopplade saker. Det finns idag en mängd sensorer och smart teknik som samlar in information och målet är att informationen ska kunna nyttjas så att vardagen förenklas för invånarna och miljön skonas.

Tekniken finns alltså – frågan är hur den ska användas. Användningsområdena kan tyckas oändliga och det är här BTH:s studenter kommer in i bilden. Affärsverken har i dagarna överlämnat en öppen testmiljö till BTH vilket möjliggör för studenterna att testa och använda tekniken. Speciella startpaket finns även framtagna så att studenterna snabbt kan komma igång med att testa och laborera – nu är det bara deras fantasi som sätter gränserna.

–Det kan till exempel handla om sensorer i vägar som berättar ifall det är dags att salta vägen eller ej eller sensorer i soptunnan som ger besked om när det är dags för tömning, berättar Mikael Zelmerlöw, utvecklingschef på Affärsverken.

–BTH har idéerna och människorna som tänker ”utanför boxen”. Vi låter därför studenterna testa, prova och laborera för att komma fram till nya användningsområden för den teknik som vi har idag. Studenternas idéer kommer att ge värdefull återkoppling till oss och förhoppningsvis även generera nya lokala företag inom ”internet of things”-området, hoppas Mikael Zelmerlöw.

–Det här fördjupade samarbetet med Affärsverken kommer att involvera studenter på alla nivåer – allt ifrån studenter på grundutbildningarna till våra forskarstudenter, säger Andreas Larsson, ansvarig för samverkan på BTH.

23 oktober 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×