BTH:s studenter eftertraktade på mässa

Det är varmt i lokalerna för fysisk planering på BTH. 32 utställare trängs tillsammans med mängder av studenter. Det är mässa. Hugade arbetsgivare vill knyta kontakter med en attraktiv blivande arbetskraft.

Sedan 2011 finns ett samarbete mellan arkitektutbildningarna i Lund, Karlskrona, Göteborg, Stockholm och Umeå, som kallas Arkipelago Sverige. Det är ett mässkoncept. Målet är att få arbetsgivare och studenter att mötas. Den här mässan, Arkipelago Karlskrona 2018, har temat ”Vem äger staden?” – och handlar om hur olika intressenter kan få inflytande över stadsbildens utveckling. Den arrangeras av frivilliga studenter som går andra året på fysisk planering.

Men den här mässan är lite speciell ändå. Det är nämligen den enda mässan för just planeringsarkitekter. Kalle Gustafsson är utställare. Han kommer från Rådhuset Arkitekter AB, som har kontor i Uddevalla och Göteborg.

– Vi är här för att visa upp oss, vi behöver verkligen anställa folk. Det råder stor brist på planerare, så alla de här studenterna kommer ha jobb inom ett år när de har gått ut.

Hur kommer det sig att bristen på arkitekter och fysiska planerare är så stor?

– Det råder stor bostadsbrist och det måste helt enkelt planeras. Dessutom är det många som går i pension nu och behöver ersättare. Många arbetsgivare är också i den kommunala sektorn. Den är något mindre konjunkturkänslig, säger Kalle Gustafsson.

En av dessa kommunala arbetsgivare på mässan är Örnsköldsviks kommun. Mattias Eriksson och Vanessa Nilsson Hedman står i Ö-viks monter.

– Det råder väldigt stor brist på planerare uppe i norr, ännu mer än här nere i söder, säger Vanessa. Jag har själv sökt jobb i Lund, och där var det flera hundra sökande.

Men så är det alltså inte i Norrland. De båda konstaterar tillsammans att de nog är den mest nordliga kommunen som är representerad på mässan. Umeå finns inte med i Karlskrona i år – annars något av en konkurrent om arbetskraften. Det visar sig att Mattias själv är en alumn från BTH, där han har själv läste fysisk planering mellan 2009 och 2014.

Det börjar närma sig lunch och det glesnar ut i lokalerna. Men tre studenter sitter och pratar i korridoren: Vedad Canic, Carola Raad och Jasmin Missi. Vedad är från Malmö, men Carola och Jasmin är från Karlskrona. De är studerande på första året och tycker mässan har varit väldigt givande.

-Det spännande att träffa arbetsgivarna. Och så är det förstås trevligt att veta att man säkert har jobb när man går ut och inte riskerar arbetslöshet, konstaterar de.

2 mars 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×