Student deltar i vinter-OS

Nu pågår OS i Sydkorea. Visste ni att Sverige har en deltagare på plats som har läst på BTH! Hockeyspelaren Alexander Bergström kunde, via BTH:s idrottsakademi, plugga ekonomi samtidigt som han ägnade sig åt professionellt hockeyspel för KHK, Karlskronas hockeylag. Nu ska han spela i landslaget i OS.

BTH:s idrottsakademi är en organisation för studenter som vill ägna sig åt sin sport samtidigt som de studerar. Det kan till exempel handla om att läsplanen anpassas efter den professionella idrottsmannens övriga behov. De studenter som är knutna till BTH:s idrottsakademi utövar nämligen inte sin sport på fritiden. De kommer med både nationella och regionala meriter till högskolan.

De idrottsstudenter som läser vid högskolan, vid en mängd olika program, utövar samtidigt sporter som konståkning, skytte, kanot, hockey, badminton och tennis. För Martin Söderberg, som driver idrottsakademin vid BTH, är detta mål viktigt. En idrottskarriär varar som bekant inte hela livet.

– De är ungefär 25 stycken, och så har det sett ut de senaste åren, säger Martin Söderberg. – Men det skulle finnas plats för fler.

Att vara idrottsman innebär inte att man får gräddfil till någon utbildning. Man måste komma in på högskolan på samma villkor som andra studenter.

– Men det kan vara svårt att få unga vuxna mitt i sin idrottskarriär att inse vikten av utbildning. Jag ser det som väldigt viktigt att idrottarna ska göra något vid sidan av sin sport. Alexander Bergström var klok. Han gick sin egen väg, han valde att plugga, säger Martin Söderberg.

Året 2017-2018 är idrottsakademien helfinansierad av Karlskrona kommun, Karlshamns kommun, Region Blekinge och BTH.

 

9 februari 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×