Flickor bjöds in till en inspirationsdag om teknik

För första gången arrangerar BTH en inspirationsdag om teknik för flickor i åldrarna 13–19 år. Syftet är att inspirera flickor att välja en teknisk utbildning på gymnasiet eller på högskolan.

De 20 deltagarna fick bland annat testa på att skapa med ”littlebits” i BTH:s Makerspace-labb. Tanken är att de ska experimentera med tekniken och komma fram till en lösning på ett problem. BTH:s lärare fanns givetvis på plats om de behövde hjälp eller stöd.

Under dagen fick deltagarna även träffa kvinnliga civilingenjörer som berättar hur det är att studera teknik samt hur det är att arbeta som civilingenjör inom ett tekniskt område.

En av flickorna som deltar i inspirationsdagen är Roz Shafiaa som är 18 år. Hon går tekniskt program på gymnasiet och hon är väldigt intresserad av teknik.

– Jag tycker det är spännande med teknik och jag ska absolut fortsätta att studera det på högskolan – helst programmering. Jag tycker det är jättebra att vi får prova på teknik på det här sättet, säger hon.

På plats är också Ebba Wallin som studerar till civilingenjör i industriell ekonomi vid BTH. Hon säger att hon själv gärna hade velat vara med på en inspirationsdag likt denna när hon gick på högstadiet.

Jag tror det är viktig att fånga intresset för teknik redan under högstadiet. En sådan här dag är jättebra för man får en uppfattning om vad det är man läser på en teknisk utbildning och vad man kan göra inom teknikområdet, säger hon.

Inspirationsdagen har initierats av Womengineer – en organisation som verkar för att fler kvinnor ska välja ingenjörsyrket.

29 mars 2019

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×