Fullt hus på öppet hus

Rekordmånga besökare kom till BTH när högskolan slog upp sina portar under lördagen.

Det öppna huset ligger mitt i ansökningsperioden för höstens utbildningar. Därför är det viktigt att arrangemanget blir bra. Många saker ska fungera, allt från bokning av gästföreläsare till elektroniken under dagen. Aktiviteter som spelprovning, rundvandringar och möjlighet att åka skärgårdsbåt måste ordnas.

Högskolan har ett antal helt unika utbildningar, vilket väcker intresse. En av dem som är intresserade av att gå på BTH, är Filippa. Hon har kommit till högskolan tillsammans med sina kompisar, Lovisa, Johannes och Erik. Filippa är intresserad av utbildningen Technical Artist, en av få utbildningar i landet som kombinerar grafik och programmering på den nivån. Spelbolaget King, som har gjort det kända spelet Candycrush, söker sina framtida medarbetare bland annat på detta program.

– Jag är intresserad av att teckna och konstruerar redan mina egna spel, säger Filippa. – Jag skulle gärna vilja arbeta på ett spelföretag och till exempel designa karaktärer till spel, det vore roligt, säger hon.

Tekniken går som en röd tråd genom alla BTH:s utbildningar, och finns närvarande också i sjuksköterskeprogrammet. En given utveckling, med tanke på hur högteknologisk vården är numera.

Martin Jarl är lärare på sjuksköterskeprogrammet. Han tar sig tid att demonstrera den avancerade elektroniska docka som eleverna vid programmet lär sig att arbeta på. Dockan är kopplad till skärmar, där läraren kan bestämma exempelvis hjärtrytm, för att eleverna ska kunna öva sig på att se olika symptom.

– Man kan mäta pulsen och hjärtfrekvensen, sätta nålar på den, intubera den, ta blodtryck och mycket mer, säger Martin. -Den kan även låta, och säga saker, säger han.

BTH har ett gott rykte utomlands både för sin forskning och grundutbildning. Leonce har läst datavetenskap sedan 2016. Han menar att han valde BTH delvis för att det är en internationell högskola. (Ungefär tio procent är från utanför EU. Till det kommer de som är inifrån unionen.)

-Högskolan har ett väldigt gott rykte, internationellt sett, säger han. – Det är en öppen plats, så här kan man umgås med människor från hela världen. Högskolan är kanske inte så stor, men det är kvaliteten på utbildningarna som spelar roll. Inte mängden studenter, säger han.

Denna dag kom det dock flera hundra besökare till högskolan. Inte bara studenter, utan även föräldrar, barn i vagn och mellanstora barn, som gärna ville prova på VR-utrustningen på skolan. Men även föreläsningarna drog fulla hus. Bland annat föreläste Martin Walfisz, entreprenör och tidigare BTH-student och grundare av Massive Entertainment. Skärgårdsbåten körde två fullsatta båtar i det vackra vädret.

7 april 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×