Högt tryck på arbetsmarknadsdagen

– De nischade spelutbildningarna i Karlshamn är speciellt intressanta, säger Maria Karlsson från spelföretaget King, vilket står bakom Candycrush.

Ett inbjudande sorl slår emot en i BTH:s multisal. Studenter, utställare och en och annan fotograf trängs bland montrarna, där det i ärlighetens namn är ganska kvavt. 21 företag från hela Sydsverige är på BTH denna arbetsmarknadsdag. Det är fler än någonsin. Tekniksektorn skriker efter arbetskraft. Här kan alla träffas.

Ett företag som studenterna flockas omkring, är King. Det är kanske inte många som vet vad King är, men säger man spelet Candycrush, så vet alla. De har studios i Stockholm, Malmö, London, Barcelona, Berlin och Seattle. Kontor finns på ännu fler ställen. Just nu håller företaget på att omarbeta det kända spelet Call of Duty till mobilplattform. Men när det ska släppas är inte bestämt.

Varför är ni här?

– Därför att BTH har spännande utbildningar. Speciellt de nischade spelutbildningarna i Karlshamn är intressanta för oss, säger Maria Karlsson, studentrekryterare.

– Men även utbildningen Technical Artist i Karlskrona är speciell just för BTH. Det är svårt att hitta den kombinationen någon annanstans.

Har dagen motsvarat era förväntningar?

– Ja, det har varit en anstormning här, superroligt att träffa alla. Vi har redan etablerade kontakter med de stora lärosätena, men vi ville testa det här, och det har verkligen varit positivt för oss!

Men King söker även andra kompetenser förutom spelkompetens. Spelbranschen växer så det knakar.

– King är inte bara spel, vi behöver ju en massa andra roller också. Till exempel inom data science och programmering för supportfunktion i företaget, säger Maria.

Med tanke på att företaget just nu sysselsätter 2000 personer och är växande, så är det förståeligt. Om man vill, kan man som student ta kontakt med King för att komma på studiebesök i Malmö.

Ett annat företag på plats på arbetsmarknadsdagen är Roxtec. Företaget arbetar med tätningslösningar för kablar och rör: när en kabel ska dras igenom en vägg i exempelvis en industrilokal, behövs skydd mot eldspridning och mot att skadedjur som råttor kan ta sig in. Roxtec finns på 80 marknader runt om i världen, och har 25 dotterbolag, men är baserat i Karlskrona.

För Roxtec är det viktigt att synas ut mot studenterna, menar man. Företaget söker arbetskraft främst bland ingenjörerna. Både de treåriga och femåriga utbildningarna är intressanta för företaget.

Men det är inte bara studenterna som kan leta blivande arbetsgivare och möjliga framtida projekt och examensarbeten bland de 21 företagen på plats i multisalen. Även högskolan skapar kontakter med eventuella föreläsare och framtida samarbetspartners.

Blekinge Arbetsmarknadsdag har arrangerats av Blekinge studentkår under en rad år. Det sker helt ideellt. BAM finansieras bland annat av Studentregion Blekinge, som har ekonomiskt stöd från BTH, Karlskrona kommun, Karlshamns kommun och Region Blekinge.

 

7 mars 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×