Indiska ingenjörsstudenter på plats

Idag välkomnades drygt 40-talet indiska studenter. De kommer från BTH:s partneruniversitet i Kakinada och Hyderabad och studenterna ska avsluta sina studier vid BTH – och förhoppningsvis stanna kvar för att arbeta.   

Studenterna har varit i Sverige en vecka eller två men idag var det dags att formellt hälsa dem välkomna till BTH.

De 47 studenterna kommer från Jawaharlal Nehru Technological University i Hyderabad och Jawaharlal Nehru Technological University i Kakinada – två universitet som BTH har ett väl fungerande samarbete med. Studenterna påbörjade sina studier i sitt hemland för tre år sedan och avslutar nu studierna med en masterutbildning vid BTH, och får därmed en så kallad ”double degree”. Studenterna kommer att studera antingen datavetenskap, programvaruteknik eller telekommunikation och får den kompetens som många företag idag letar efter.

På plats idag var rektor Anders Hederstierna som välkomnade dem och önskade lycka till i studierna. De fick även praktisk information och ett särskilt välkomnade från studentkåren och tidigare studenter från Indien.

Två av studenterna på plats idag är Uttejh Reddy och Sumeesha Marakani som båda ska studera datavetenskap. De har varit i Karlskrona i två veckor och har redan känt av skillnaderna mellan den indiska storstaden de är uppvuxna i och småstaden Karlskrona.

– Här är väldigt lugnt och tyst och det gillar vi, säger de båda.

De har även för första gången i sitt liv fått se och känna på snö. De ser många fördelar med att komma till BTH och studera, även om det innebär att lämna familj och vänner.

– Nu får jag chansen att lära mig en annan kultur, menar Uttejh Reddy.

– Även om det är lite jobbigt att lämna sin familj så är det värt det, jag får ett bredare perspektiv och jag lär mig mycket, menar Sumeesha Marakani.

För Sumeeshas del underlättar det kanske att hennes syster tidigare studerat på BTH och idag arbetar på Compuverde i Karlskrona.

Framöver kommer BTH att anordna en workshop för studenterna i svensk kultur, vad som förväntas av dem i studierna och hur det fungerar i arbetslivet. Studenterna läser även svenska på kvällarna, en kurs som BTH arrangerar.

I Karlskrona finns idag många människor med rötter i Indien – på BTH och på många av IT- och telekomföretagen. Tillsammans bildar de ett nätverk, en familj för de nya studenterna.

Studenterna ska studera vid BTH i 18 månader för att ta en masterexamen inom sitt valda område. Därefter finns en arbetsmarknad som väntar på dem – i Karlskrona men även på andra ställen.

– Var motiverade och njut av era studier och ha roligt, menar Gurudutt Velpula, projektledare vid BTH. Och till sist:

– Företagen väntar på er.

2 februari 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×