Blekinge studentkår fyller 30 år

Studentkåren vid BTH fyller 30 år och det firas under hela veckan på båda campus. Måndag till onsdag i Karlskrona, torsdag till fredag i Karlshamn. På fredag blir det fest med tårta och ballonger.

– Men det riktigt stora kalaset blir först i vår, den 9 mars i och med Örlogsbalen. Då blir det högtidsdräkt och då ska vi också dela ut pris till årets lärare, säger Julia.

Vi möter kårordförande Julia Elmhammar i BTH:s bibliotek för att prata om studentkårens arbete. Julia är ny ordförande sedan i somras, då hon tog över efter Albin Nilsson. Hon arbetar heltid som kårordförande och har därför tagit paus i sina studier. Vid sin sida har hon många medarbetare, men två andra personer arbetar liksom hon fulltid på kåren för att stötta och hjälpa studenterna. Det är vice ordförande Cecilia Feldmanis och ekonomichef Bilbo Zinders.

– Det viktigaste budskapet jag har är nog att studentkåren alltid kommer att vara där och stötta dig. Om inte vi har svaren på dina frågor så vet vi vem som kan hjälpa dig.

– Min hjärtefråga är att studentkåren måste öka sin närvaro i Karlshamn.

Det är naturligt att Julia har fokus på just det. Som student vid programmet Digitala spel har hon själv upplevt hur viktig den frågan är.

BTH:s studentkår består av mellan 500-600 medlemmar, beroende på lite hur man räknar. Kårobligatoriet avskaffades 2010, efter många års debatt i frågan. Varför är kåren viktig, egentligen?

– Vi hjälper studenterna när de behöver hjälp, och vi ser till att det finns något att göra efter att dagen är slut. Båda de här rollerna är av samma vikt, livet runt omkring påverkar ju studenterna. Men ska man välja något är det förstås att se till att utbildningarna håller den kvalitet som man kan kräva, säger Julia.

Vad är roligast med att vara kårordförande?

– Att man gör skillnad, säger Julia snabbt. Att jag kan hjälpa någon som behöver det, att jag direkt kan vara med och påverka.

Vad är svårast?

– Jag tror det är att hålla koll på alla saker, från det lilla till det stora, att man måste bolla många saker samtidigt. Det svåraste av allt är nog att jag kanske inte alltid kan leverera de svar som jag förväntas att ha. Men jag har många runt mig som kan hjälpa till.

 

5 december 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×