Samarbete med Stanford-studenter om framtidens fordonsflotta

Årets Stanfordprojekt där fyra studenter från BTH har samarbetat med tre studenter från Stanford University, går mot sin upplösning. Årets projekt har genomförts med och på uppdrag av Volvo Construction Equipment.

Nu åker studenterna över till Stanford för att färdigställa och presentera projektet på det årliga eventet Stanford EXPE (expe.stanford.edu) inför lärare, företag och riskkapitalister i hjärtat av Silicon Valley.

Årets projekt har genomförts med och på uppdrag av Volvo Construction Equipment, som med sitt Concept Lab använder metoder som Design Thinking, utvecklad tillsammans med BTH och Stanford, för att inkludera och identifiera kunder och framtida användare redan i tidiga faser och därigenom utforska koncept som kan vara de innovationer som Volvo CE kan erbjuda kunder i framtiden.

Projektet har fokuserat på arbetaren på anläggningsplatsen och dennes uppgifter och vardag kommer att förändras, nu när trender som automatisering, elektrifiering och digitalisering förändrar bygg- och anläggningsbranschen. Till exempel kommer flertalet av världens storstäder som Paris och Mexico City förbjuda diesel runt 2025. Detta medför att Volvo CE behöver omdefiniera sin produkt, bland annat avseende drivlina, och även automatisera vissa produkter. Detta medför att arbetaren på plats kommer att bli kollega med sin robotiserade maskin, vilket kommer förändra synen på arbetsuppgifterna och hur man stödjer dessa.

Studenterna fick till en början uppgiften att utgå från en byggarbetsplats och observera och lyssna på de som arbetar där för att hitta aspekter i deras dagliga arbete med störst potential för radikal innovation. Vilket jobb behöver de uträtta idag och hur kommer det att förändras i framtiden?

Utan att vara begränsade av utformningen av dagens maskinflotta hos Volvo CE, har studenterna utforskat behovet av att stödja den nya uppkopplade, elektrifierade och automatiserade fordonsflotta som kommer återfinnas på framtidens anläggningsplatser. Genom att utveckla koncept och lösningar för hantering av dynamisk uppkoppling, batteribyten, och andra oförutsedda störningar i en miljö som är i kontinuerlig förändring kan de stödja arbetaren i att bibehålla oavbruten drift, vilket är en stor potential med automatisering av anläggningsplatsen.

I kursen, som i år firar 50-årsjubileum, tar globala team med studenter på sig verkliga designutmaningar som framförs av företagspartner. Studenterna tar sig an problem som ligger i framkant av produktutveckling och utforskar användarbehov, nytta och samhälleliga konsekvenser i ett systemperspektiv. Under årets gång utforskas designrymden genom många koncept och prototyper som testas med användare för att få fram radikalt innovativa lösningar. I slutändan skapas ett fullt fungerande proof-of-concept som demonstreras på avslutningen EXPE.

BTH har tillsammans med Volvo CE de senaste sex åren samarbetat med Stanford i detta projekt.

För mer info om BTH:s medverkan

25 maj 2018