Studenter hjälper Ericsson att arbeta mer effektivt

-Att studera och samtidigt få praktisera det du har lärt dig, hos ett företag som Ericsson, det ger en perfekt kombination av det akademiska och riktig arbetslivserfarenhet, säger Hannes Alm, som för närvarande studerar webbprogrammering.

Hannes är en av tio studenter som gör ett grupprojekt på Ericsson. De tio studerar på kandidatprogrammen programvaruteknik och webbprogrammering. Projektet på Ericsson är det sista av tre och är examensarbetet som avslutar studierna på BTH.

Projektet består i att skapa en webbaserad applikation för Ericssons testbehov. Applikationen möjliggör olika typer av användartester, prototypdemonstrationer och att göra det möjligt att samla in feedback om användbarhet eller design.

-Nästan överallt hos Ericsson skiftar gränssnitten drastiskt från gammaldags till moderna webbaserade, säger Shiva Abdi Farzaneh Pour, systemledare på Ericsson.

Foto: Anders Eriksson

I dag görs alla kontrolltester manuellt med många olika deltagare. För att förbereda dessa manuella tester krävs mycket planering. Under själva testet krävs video- och ljudinspelning, samtidigt som en inspelning av resultatet på skärmen är nödvändig.

Nu kan detta göras mycket lättare genom ett interaktivt webbverktyg. Ett arbetslag kan ladda upp sin design eller sina ögonblicksbilder. Man kan bygga olika tester och fjärransluta användare. Dessa kan sedan göra testet medan testverktyget fångar rörelserna. Mönstret av klick och svar möjliggör en djupare analys, säger Shiva.

Denna testportal ger olika funktioner. Till exempel, femsekunderstestet, som gör det möjligt att bestämma huruvida en design snabbt kommunicerar vad den här webbplatsen handlar om.

Ett annat test är klicktestet. Detta undersöker om användaren kan förstå var man ska hitta en speciell datauppgift eller exempelvis hitta snabbt till varukorgen. Det gör att designern kan utvärdera om navigationen är lätt och förståelig.

Sen finns frågetestet, vilket ställer frågor om hur lätt det är att hitta vissa typer av information, eller hur ett varumärke framstår.

Projektet löper parallellt med andra kurser på BTH, från februari till slutet av maj. Det är ett arrangemang som uppskattas av studenterna.

-Jag får verkligen använda de färdigheter som jag har lärt mig under min utbildning, säger Daniel Johansson, som studerar Software Engineering på BTH.

-Speciellt när det gäller programmering, men också vad gäller metodik och arbete i lag. Det är avgörande för ett företag som Ericsson, säger Daniel.

 

 

20 mars 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×