”Sverige måste få företagen att växa”

Pontus Braunerhjelm är sedan ett par månader tillbaka professor i industriell ekonomi vid BTH. Han har under flera år forskat kring frågor rörande entreprenörskap, innovation och småföretag samt deras betydelse för industriell dynamik och ekonomisk tillväxt.

Han är även professor i nationalekonomi vid KTH och forskningsledare på Entreprenörskapsforum. På BTH är han på plats några dagar i månaden.

När vi träffar Pontus är det bara några veckors sedan Bloombergs innovationsindex släpptes​. I det rankas de mest innovationsrika och forskningsvänliga länderna i världen. Sverige kom tvåa förra året, och höll sin plats även detta år. Högst upp hamnade Sydkorea. Andra länder som återfinns på topp-tio listan är Singapore, Finland, Tyskland och Japan. Däremot trillade USA ned på plats elva.

– Sverige har en del styrkor som innovationsnation, menar Pontus Braunerhjelm. – Vi är duktiga på att få fram nya företag och vi har forskning som håller väldigt hög internationell klass inom vissa områden. Sen har vi också breda kontaktytor inom vissa områden. Vår akilleshäl är däremot att få företagen att växa och bli riktigt stora.

Stämmer den här rankingen med hur vi uppfattas internationellt?

– Jo, men hyggligt, tror jag. Vi har ju ett innovativt företagande som ligger till grund för det här resultatet, menar han. – Men sen ska man veta att vissa av de här indexen lägger stor vikt vid hur mycket som satsas på forskning i landet. Där har vi en betydande mängd pengar som går in.  Men tittar man på annan statistik så hamnar Sverige i alla fall i övre tredjedelen av jämförbara länder när det kommer till innovationsförmåga.

Det är känt att Sverige har problem med sin skola, inte minst i jämförelse med länder från Sydostasien. I många av ämnena kan svenska skolelever inte jämföra sig alls med exempelvis Japan och Sydkorea. Men på innovationsområdet kan vi tydligen det. Varför?

– Det är en bra fråga. Det kan som sagt bero på indexens sammansättning, var man lägger tyngdpunkten. Men vi har duktiga stora företag som det kommer ut många ifrån, vilka i sin tur startar eget. De har med sig både affärsorienterad kunskap och ny teknik. – Men sedan bygger innovationer också på lite äldre kunskap, så det är inte riktigt jämförbara storheter.

Sverige har en lång tradition av tekniska uppfinningar. Inom vilket område kommer nästa stora svenska innovation?

– Om man bara visste det! Det är en väldigt svår fråga att svara på. Men jag skulle säga inom medicin, Bio-Tech, Bio-Med. Kanske IT eller möjligen något på nano-området. I alla fall inom ett område där vi redan är stora, det skulle jag tro.

2 mars 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×