Svettpärlan i Karlskrona vann distriktsfinalen i Teknikåttan

Åtta åttondeklasser från Blekinge hade kvalificerat sig till den regionala finalen i Teknikåttan vid BTH. Efter en jämn kamp stod Svettpärlan från Karlskrona som slutsegrare.

I april varje år genomförs regionfinalerna i Teknikåttan, en nationell tävling i teknik och naturvetenskap för Sveriges åttondeklassare som startades 1993. Startfältet var tufft då samtliga åttondeklasser i länet deltog. Nära 1900 åttondeklasser från 80 klasser i Blekinge län och Emmaboda kommun var med och kvalade genom att svara på 15 kluriga teknikfrågor.

De 8 klasserna som kvalificerat sig till distriktsfinalen tävlade mot varandra i kunskapsfrågor och beräkningsfrågor. De hade även med sig tidsmaskiner som de haft som uppgift att bygga inför tävlingen. Tidsmaskinerna skulle kunna beräkna tid för att sedan välta en vattenflaska när 5 minuter passerat. Närmast fem minuter kom Österslättsskolan 8Fs robot som var 9 sekunder ifrån att pricka 5 minuter.

Distriktsfinalen som pågick under hela torsdagen besöktes av ett 100 tal elever som hejade på sina klasskamrater.

 

Finalen fick följande slutställning:

1.a pis: Friskolan Svettpärlan, Karlskrona klass 8, 33 poäng

2:a pris: Galären dator och teknik, Karlskrona klass 8A, 26 poäng

3:e pris: Österslättsskolan, Karlshamn klass 8F, 23 poäng

 

Karlskrona Montessorifriskola tog hem designpriset för sin tidsmaskin

 

Klass 8 på Friskolan Svettpärlan har nu en månad på sig att förbereda sig inför finalen i Teknikåttan i Lund, 23 maj.

11 april 2019

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×