Unga talanger möts på BTH

Under tre dagar har BTH varit värd för ett nordiskt talangläger för unga. På lägret har 22 elever i åldrarna 13-18 år träffats för att teoretiskt och praktiskt arbeta med och lösa utmaningar inom artificiell intelligens.

Under de tre dagarna har eleverna fått prova på att programmera och att utmana sig själva inom området artificiell intelligens och maskininlärning. Alla aktiviteter har gjorts tillsammans med forskare från BTH. På kvällarna har det varit andra aktiviteter såsom besök på Marinmuseum, segling eller ”pizzamatte” då eleverna arbetat med utmanande och spännande matematisk problemlösning över en pizza.

Eleverna på lägret tycker det är kul att träffa likasinnade och de gillar att prova på att arbeta både teoretisk och praktiskt med artificiell intelligens.

En av lärarna under talanglägret är Johan Hagelbäck, lektor i datavetenskap:
– Jag hoppas att eleverna har fått en inblick i vad artificiell intelligens och maskininlärning är och att jag har sått ett frö hos dem att lära sig mer.

Samtidigt som lägret pågått har en nordisk konferens för lärare, skolledare med flera på temat framtidens skola för särskilt begåvade elever genomförts på BTH. Vid konferensen behandlades särskild begåvning ur olika perspektiv och inom olika ämnen och föreläsarna gav konkreta tips som kan inspirera lärare, skolledare eller föräldrar i vardagen i kontakten med särskilt begåvade elever. Representanter från såväl skolverket och skolinspektionen deltog i konferensen. Syftet med konferensen är att sprida kunskap och att nätverka.

16 augusti 2019