Akademisk högtid

Akademisk högtid vid BTH

Den akademiska högtiden är en årligen återkommande ceremoni när de som doktorerat promoveras och de som utsetts till professorer installeras. Gäster som är betydelsefulla för högskolan bjuds in, liksom medarbetare och studenter.

Nästa akademiska högtid vid Blekinge Tekniska Högskola firas fredagen den 19 maj 2017.

Akademiska högtider och traditioner

Varje universitet och högskola, har sina speciella högtider och traditioner. Man firar jubileer och årsfester av olika slag. Bland dessa traditioner finns den gemensamma akademiska högtidliga traditionen av att man firar doktorspromotion och professorsinstallation.

Med promotion menas den ceremoni genom vilken ett universitet eller en högskola, som har fasta forskningsresurser, ger de därtill berättigade yttre tecknen på doktorsvärdigheten. Ordet promovera kommer av det latinska verbet promovere, som betyder att föra fram, skjuta fram, men här i överförd bemärkelse närmast befordra.

Utöver doktorspromotionerna är professorsinstallationerna den tradition som förekommer vid samtliga svenska universitet och de forskningsbärande högskolorna.
Installationen är det tillfälle då en professor, som den främste företrädaren för en forskningsdisciplin intar sin lärostol.

Källa: Akademiska högtider och traditioner. Huvudförfattare Torgny Nevéus.

Promotion och installation

hatt

Promotion

De som disputerat vid BTH under det senaste året blir inbjudna att formellt promoveras till doktorer vid den akademiska högtiden.

Vid promotionen tilldelas promovendi sina värdigheter genom insignierna, dvs hatt och ring, av promotorerna som vid BTH är  fakulteternas dekaner.

ring

Installation

De som förordnats eller har utsetts till professor vid BTH under det senaste året blir inbjudna att formellt installeras vid den akademiska högtiden.

Installationen vid den akademiska högtiden har föregåtts av att de som ska installeras (installandi) getts tillfälle att hålla en föreläsning (installationsföreläsning).

Hedersdoktor

Enligt tradition ska en hedersdoktor kunna utses vid BTH:s akademiska högtid.

Ett hedersdoktorat är ett uttryck för högskolans uppskattning av framstående insatser inom något av högskolans verksamhetsområden.

Den som utnämns till hedersdoktor ska ha någon anknytning till högskolan och i något avseende ha bidragit till högskolans verksamhet. Hedersdoktorat får dock inte delas ut som motprestation för ekonomiska bidrag eller liknande.

Läs mer om BTH:s hedersdoktorer.

Klädsel vid högtid - Mörk Kostym

Vad är mörk kostym?

Nedan följer utdrag ur Stora Etikettboken av Magdalena Ribbing.

Mörk kostym som klädsel innebär en mörk kostym, varmed menas en hel kostym med kavaj och byxor i samma tyg. Kostymen är mest korrekt mörkblå eller möjligen mycket mörkt grå. (Kostymen kan ha ett diskret mönster som en tunn rand.) Svart kostym är mer av modefärg än vedertagen som kostymfärg. Kostym i andra färger som brunt, grönt, vinrött är inte vad som räknas med mörk kostym, även om färgen är mörk.

Väst till mörk kostym går utmärkt oavsett modet, men den är aldrig nödvändig för att en kostym ska vara korrekt. Alltid rätt är väst som hör ihop med kostymen, men också sidenväst i annan färg och mönster går bra.

Skjortan till mörk kostymklädsel är vit. (Pastellfärgad skjorta går bra men drar ner finhetsnivån ett par grader.)

Slips gäller för korrekt mörk kostymklädsel. Eller fluga. Slipsen ska vara i siden eller annat kvällsbetonat material.

Svarta tunna skor och strumpor hör alltid till mörk kostym.

Mörk kostymkädsel för kvinnor innebär följande: När klädsel mörk kostym påbjuds är det meningen att gästerna ska klä upp sig. Det ska inte vara lite bättre vardagsklädsel, inte en snygg dräkt med blus eller vanlig byxdress. Bättre upp, finare material bör det vara om man vill vara rätt klädd till mörk kostym. En stor och fin mörk-kostymklädsel kan kräva en högst charmant klädsel, kanske även lång kjol, med en överdel av typ liten jacka eller liv med ärmar.

Forna tiders lilla svarta är det rätta till mörk kostym. Den lilla svarta är aldrig lång till golvet, har alltid fin ärm och en stillsam urringning och kan vara sydd i mycket fint tyg: siden, sammet, tunn crêpe. Med smycken och tillbehör förfinas den lilla svarta för att passa tillfället. En klänning, dress eller kombination av kjol och jacka till mörk kostym, kan ha vilken färg som helst. Det finns inga regler för blommigheter eller nyanser, man väljer material, mönster och kulör efter smak.

Lackskor och lackväska är till exempel rätt tillbehör till kvinnors mörk-kostymklädsel.

Källa: Ribbing, Magdalena: Stora Etikettboken – hyfs, umgängeskonst och ytlig bildning; 2000

Kontakt

Vid frågor kring akademisk högtid vid BTH, kontakta:
Elisabeth Permlid
Handläggare
Högskoleledningen
Telefon 0455-385009
E-post: elisabeth.permlid@bth.se