Internationalisering på BTH

Blekinge Tekniska Högskolas internationaliseringsarbete syftar till att ge studenter och medarbetare kunskap om internationella förhållanden och olika pedagogiska metoder, utveckla färdigheter som språkkunskaper och anpassnings­förmåga samt främja förändrade attityder som ökad öppenhet och tolerans för andra kulturer och värderingar.

Här kan du läsa mer om de avtal och samarbeten som BTH har, samt de processer och riktlinjer som ligger till grund för högskolans internationaliseringsarbete.

En grupp människor som står på en trappa

Avtal och samarbeten

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) har formaliserade samarbeten med ett antal lärosäten världen över. Dessa samarbeten regleras genom avtal mellan BTH och respektive lärosäte, vilket skapar tydliga ramar för samarbete.

De vanligaste avtalstyperna vid BTH är:

  • Erasmusavtal: Avtal med europeiska lärosäten inom ramen för Erasmus+ programmet.
  • Memorandum of Cooperation (MoC): Bilaterala avtal med lärosäten utanför Europa, som utgör en grund för mer specifika överenskommelser, exempelvis om studentutbyte.
  • Memorandum of Understanding (MoU): Ett inledande avtal som uttrycker en intention att utforska samarbetsmöjligheter.

På dessa sidor hittar du en översikt av BTH:s samarbeten, indelade i två kategorier: europeiska Erasmussamarbeten och övriga bilaterala samarbeten.

Bilaterala- och Erasmussamarbeten

​I Europa har BTH ett stort antal utbytesavtal inom programmet Erasmus+. BTH har också många bilaterala avtal utanför Europa.

För att se vilka länder BTH har avtal med, sök i databasen MoveOn.

Baltic University Programme (BUP)

BTH är medlem i Baltic University Programme (BUP), vilket är ett nätverk för universitet och högskolor som samv​erkar kring utbildning och forskning runt hållbar utveckling, miljöskydd och demokrati i Östersjöregionen. BUP är med sina 90 deltagare ett av de största nätverken för universitet och högskolor i världen och strävar efter att hitta nya vägar för samverkan mellan universitet samt mellan universitet och samhället.

Vill du veta mer om BUP? B​esök gärna deras hemsida , eller deras kanal på Youtube.

Bauhaus4EU

BTH är del av konsortiet Bauhaus4EU, en europeisk universitetsallians.

​Bauhaus4EU är ett nätverk av tio institutioner för högre utbildning som samarbetar på olika sätt för att forma framtidens undervisning, lärande, forskning och innovation.

Läs mer om Bauhaus4EU.

Kontaktpersoner på BTH är Gurudutt Velpula eller Peter Schlyter.

Logotyp Bauhaus4EU

Erasmus + ICM

​Programmet utomeuropeisk mobilitet (International Credit Mobility) gör det möjligt att jobbskugga, undervisa eller genomföra andra former av kompetensutbyte vid ett lärosäte i ett land som inte tillhör EU. Programmet gäller för både undervisande och administrativ personal.

Studerande på alla nivåer, grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå, kan studera 3-12 månader i ett annat land. För att kunna söka ska studenten vara inskriven vid ett svenskt lärosäte.

Mer information: Erasmus+ International Credit Mobility | Utbyten.se