En händelserik första vecka i december

Första måndagen i december var jag på konferensen ”Aligning Strategies to Enable Open Access” i Berlin. Det är en årligen återkommande konferens även om jag deltog för första gången. Jag hade bjudits in för min medverkan i Kungliga Bibliotekets arbetsgrupp om öppen tillgång.

Det var många intressanta föredrag som konfirmerade att det finns en stark konsensus för en snabb övergång till ”Gold Open Access” inom en kort tid såsom ”Plan S” föreskriver. Detta gäller i ökande grad globalt, vilket starkt fördes fram bland annat av talare från University of California, Sydafrika, Japan och Kina. Det var också en intressant presentation från förlaget Copernicus, som har varit fullt OA sedan 2001. En viktig information från det inlägget var den verkliga kostnaden för OA. Lite mer information finns redan nu på nedanstående länk, och mer kommer att bli öppet tillgängligt (!) senare.

https://www.mpg.de/12553198/14th-berlin-open-access-conference

På tisdagen samma vecka valde jag bort det direkta mötet med några utvalda förläggare på konferensen, för att delta i rektorsmötet i Lärosäten Syd. På agendan var först ett ”laget runt” som vanligt. Bland annat rapporterade MaU att man planerar en forskningsutvärdering 2019. HKr berättade att man experimenterar med kollegiala utvärderingar av sin utbildning. Man ska också undersöka en flytt av högskolan närmare centrala Kristianstad, då en möjlighet hade dykt upp. Vidare fick vi lite sistaminuten-information inför invigningen av Brysselkontoret. Det var även en dragning om kvalitetsnätverket, vilket verkar ge ett mycket värdefullt utbyte av erfarenheter. Då vi var piloter för UKÄ-utvärderingen nyligen kunde vi bidra med våra lärdomar. Vidare diskuterades ”Validering”, för nyanlända och andra, och speciellt arbete med en ”SI-plattform” för att facilitera detta. Slutligen var det information om strukturfondspartnerskap för Skåne och Blekinge, vilket är något som vi måste bevaka. Det finns möjligheter att via regionerna få stöd för viktiga samverkansprojekt genom detta initiativ.

På onsdagen var jag för sista gången på Hasselbladsstiftelsens styrelsemöte. Jag lämnar styrelsen pga min flytt till BTH. Jag fick dock vara med för sista gången och utse nästa års mottagare av det mycket prestigefyllda Hasselbladspriset i fotografi. Det var också intressant att se utkast på de jubileumsböcker som kommer ut då stiftelsen fyller 40 nästa år. Jag hann också med en snabb sväng till Högskolan i Borås för att tacka av avgående rektorn Björn Brorström. Björn har varit en inspirationskälla för mig under den tid vi känt varandra, och jag kan rekommendera hans blogg. På senare år har vi även setts på ÖIS hemmamatcher på Gamla Ullevi. Vi får se om vi ses nästa år när ÖIS möter Mjällby. Onsdagen avslutades med ett besök på Göteborgsoperan och en alldeles lysande uppsättning av Wagners Rhenguldet. Jag går inte ofta på Opera, och då nästan bara på Puccini. Men detta var ett lysande undantag!

Veckan avslutades med ett besök i Bryssel och invigningen av Lärosäten Syds Brysselkontor. Kontoret ligger i ”Nordic House” i centrala Bryssel, tillsammans med bland annat flera regionala kontor. Invigningen var välbesökt från de sex medverkande lärosätena: Lunds universitet, SLU Alnarp, Malmö universitet, Högskolan Kristianstad, Högskolan i Halmstad och BTH. Jag var där tillsammans med dekan Benny Lövström och Eva-Lisa Ahnström som är vårt ”Grants Office”. Det var också många inbjudna gäster från forskningsråden, närliggande universitet och diverse aktiva i EU-administrationen. Rickard Eksten är ”vår man i Bryssel”, och han ledde invigningen genom några presentationer och en paneldiskussion där jag deltog. I stort handlade det hela om våra förväntningar på Brysselkontoret och hur vi kan dra nytta av det. Det handlade mycket om utmaningsdriven forskning och innovation, men också aktiviteter inom utbildning och forskningsanknytning av utbildning. Jag tänker att kontoret blir en viktig mötesplats och ett fönster in i Bryssel för oss, och mot södra Sverige för EU. Vi är en liten högskola men med skarp spets i några områden. Det innebär att vi måste samverka med andra för att kunna göra skillnad, och vi har kompetens med oss att bygga på. Vi har redan varit framgångsrika inom t.ex. Horizon 2020, och låt oss fortsätta på den vägen i kommande Horizon Europe och andra program med vår region som utgångspunkt.

10 december 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×