Professor i debatt på Folk och Försvars rikskonferens

Johan EklundJohan Eklund är professor i industriell ekonomi vid BTH. I veckan deltog han på Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Under måndagskvällen deltog han i en paneldebatt om hur Sveriges ekonomi påverkas om försvarsanslagen höjs. Slutsatsen? Det beror helt på hur man investerar pengarna.

– Om man investerar i mer befintliga system, alltså köper från hyllan, kan man räkna ganska tydligt på vilka effekterna blir. Alltså, om Linköping får en beställning på nya Jasplan så kan det visst ge effekt i lokalsamhället. Men då kanske annat måste tas bort i de offentliga utgifterna.

– Det intressanta är om man lägger en viss andel på teknikupphandling som tar fram ny teknik. Det kan ge stora effekter, med spin-off-effekter med civila tillämpningar. Exempel på det är GPS:er, tandimplantat och mikrovågsugnar. Om man istället för att beställa färdigt material, ger någon en uppgift och säger ”här är problemet hitta en lösning” – det är då man hittar de kreativa lösningarna.

Det är första gången Johan Eklund deltagit i Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Paneldebatten han deltog handlade om hur ekonomierna i Europa påverkas om försvarsutgifterna kommer att utökas till två procent av BNP.

– Det är en samstämmig uppfattning här, att försvarsutgifterna måste upp. Överbefälhavaren talar inte om två procent som ett tak, utan mer som ett golv, konstaterar Johan Eklund

17 januari 2018

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt! Under sommaren kan svarstiden vara längre än normalt.
×