”BTH verkade passa mig bra”

Dan Ritchie är magisterstudent vid BTH. Han och hans lagkamrater vann AI-Competition härom veckan. Som pris åker de till Silicon Valley i april. 

Snöblasket faller ymnigt utanför fönstren och ljuset är blekt över bänkarna där vi sitter. Det är väldigt mycket februari. Men Dan är van. Han kommer från Halifax i Kanada, en stad som han säger, påminner om Karlskrona. Det är en ganska liten hamnstad. Till och med det universitet han läste vid där liknar BTH i storlek. ”Och vi har också ett marinmuseum” säger han och ler. 

 När Dan ville läsa sin magister hade han redan hört om BTH via sitt nätverk där hemma. Han kom till Blekinge i somras för att läsa magisterprogrammet i strategiskt ledarskap för hållbarhet. Programmet är inriktat på att lösa samhällets hållbarhetsutmaningar. Dels att skapa en ekonomiskt fördelaktig utveckling av produkter, organisationer och samhällen och dels att utveckla ett ledarskap för framtiden. 

 – BTH som specialiserad högskola verkade vara en plats som skulle passa mig bra. Det är till och med bättre än jag trodde att det skulle vara. Jag hade hört att det inte händer så mycket här i stan, men det stämmer inte alls. 

 Dan hörde om tävlingen AI-Competition via en blivande lagkamrat. Under en veckas tid arbetade de tre lagmedlemmarna intensivt med ömsom brainstorming, ömsom förfinande av de idéer som de kommit fram till. De hade stöttning av mentorer hela veckan. Tillslut hade de jobbat fram sin produkt: Ett system för att läsa av uppvärmningsbehov, speciellt anpassat för undervisningslokaler.  

– Vi ville inte återuppfinna hjulet och presentera något som redan fanns. Vi har använt oss av befintliga system som vi anpassat efter våra behov och idéer. Programvaran som används är öppen, för att vara så flexibel som möjligt.

Det var fem grupper och vi var först ut. Presentationen blev bra. Det blev en fin dynamik i gruppen och alla fick säga sitt. 

 Nu ska de tre lagkamraterna träffa Blekinge Business Incubator för att prata vidare om hur produkten kan utvecklas vidare. Ett faktum som de måste fundera över är att Dans visum går ut under våren, och hur de ska hantera det. 

– Jag håller möjligheterna för att stanna öppna. Vi får se vart det bär, säger han. 

 Resan till Silicon Valley görs precis under uppsatsperioden, så det blir intensivt, menar Dan. De kommer att vara i Silicon Valley under fyra dagar i mitten på april, och ska träffa företag som Google, AI-företaget BootstrapLab och även Nordic innovation house. 

 AI-Competition arrangeras av BTH, Blekinge business incubator, Blue science park och Netport science park. 

22 februari 2019