Fråga en student

Fråga en student

Hur är det att plugga på BTH – enligt de som verkligen vet? Här svarar våra studenter på dina frågor!

Vad funderar du på? Livet som student, hur det är att plugga? Vad är svårt, jobbigt, kul eller konstigt? Hur är det att bo i Karlskrona eller Karlshamn, vad finns att göra? Hur är det på campus? Hur det är att hitta bostad? Hur svår är utbildningen, kan jag nog för att gå den? Finns det vegansk mat på restaurangen? Finns en filmklubb? Vad gör egentligen kåren och vad menas med sexmästeri?

Skriv din fråga nedan, så svarar en student så fort hen kan!

Foto på studentambassadörer vid SACO studentmässa

Gäller din fråga någon av våra utbildningar?

Det går bra att välja flera.

Civilingenjör i AI och maskininlärningCivilingenjör i datorsäkerhetCivilingenjör i industriell ekonomiCivilingenjör i marin teknikCivilingenjör i maskinteknikCivilingenjör i mjukvaruutvecklingCivilingenjör i spel- och programvaruteknikDesign av digitala spelDigital bildproduktionDigital ljudproduktionFysisk planeringHögskoleingenjör i IT-säkerhetHögskoleingenjör i maskinteknikProduktutvecklingSjuksköterskeprogrammetSoftware EngineeringSpelprogrammeringTechnical Artist I spelTekniskt basårWebbprogrammeringWebbprogrammering distans

FAQ

Vilken behörighet krävs?

För att få läsa på universitetet eller högskolan måste du vara behörig för högskolestudier. Det betyder att du måste ha vissa förkunskaper för att klara av utbildningen. För alla utbildningar måste du ha det som kallas grundläggande behörighet och till många utbildningar (samtliga program vid BTH) behöver du även särskild behörighet. Vilka kraven är beror på vilken utbildning du vill läsa. Du hittar mer information på respektive programs webbsida.

Behöver jag kunna programmering innan jag börjar?

Du behöver inte kunna programmering innan du börjar, det är inte ett förkunskapskrav. Däremot är det viktigt med intresse och engagemang eftersom tempot är högt. Har du programmeringskunskaper sedan innan kommer det absolut att underlätta för dig i början.

När får jag besked om jag kommer in?

Antagningsbeskedet kommer den 9 juli och har ett svarskrav. Det innebär att du måste tacka ja till din plats om du vill ha den, senast den 24 juli som är sista svarsdag.

Vad är högskolepoäng och hur räknas utbildningens längd ut?

När du läser på högskolan får du högskolepoäng för de kurser du läser. 1,5 högskolepoäng motsvarar en veckas heltidsstudier (40 timmar). Varje termin är 30 hp (20 veckor) och varje läsår blir alltså 60hp. Läser du ett kandidatprogram är det totalt 3 år alltså 180 hp och ett civilingenjörsprogram är 5 år dvs 300 hp.

Vilka programmeringsspråk får man lära sig?

Vi utbildar inom flera olika programmeringsspråk som Javascript, C++, PHP och Python. Vilket språk som är i fokus beror på vilken inriktning programmet har och vad som efterfrågas i den bransch du kommer att arbeta när du tar examen. Du hittar mer information i kurslistan på respektive programs webbsida.

Jag saknar rätt behörighet men vill plugga en teknisk utbildning – vad föreslår ni?

Om du är intresserad av en teknisk utbildning men saknar behörighet skulle jag rekommendera att du söker till tekniskt basår (förutsatt att du har grundläggande behörighet + matte 2). På ett tekniskt basår fräschar du upp dina kunskaper inom de ämnen som du behöver för att bli behörig (t.ex matte, fysik och kemi). Efter att du avslutat vårt tekniska basår har du förutom behörighet oavsett var du vill läsa din tekniska utbildning också platsgaranti till våra 9 ingenjörsutbildningar på BTH. Studenter som läst ett tekniskt basår klarar sig generellt bättre än andra så det är absolut ett väl investerat år.

Är det viktigt att vara speciellt bra i något för att klara utbildningen?

Du behöver inte vara särskilt bra i något för att klara utbildningen, men det är viktigt att du gör ditt studieval med eftertanke. Om du är intresserad av det du studerar och vill lära dig mer så är det lättare att hitta sitt eget driv i studierna.

Det finns knep att ta till för att se till att du inte halkar efter. T.ex. att göra ett personligt studieschema och att utnyttja de tillfällen till lärande som skolan erbjuder såsom labbar och föreläsningar.

Skulle du köra fast så finns det stöd att få. Vi erbjuder bland annat supplemental instruction där äldre studenter leder diskussioner för specifika kurser och kring svåra ämnen och frågeställningar. Du kan läsa mer om våra stöd på vår sida olika sätt att plugga.

Vad kan jag söka för jobb efter utbildningen och hur ser karriärmöjligheterna ut?

Oavsett vilken utbildning du väljer vid BTH har du goda chanser till jobb efter examen. Vill du veta mer om vilka yrken som kommer att efterfrågas mest i framtiden kan du titta på SACO:s guide eller framtid.se. Mer information om vad du kan jobba med efter våra utbildningar hittar du på respektive programs webbsida.

Hur många flyttar till studieorten och hur många kommer från Blekinge?

Ca 80% av BTH:s studenter kommer från orter utanför Blekinge. Så om du ska flytta till Blekinge kommer du inte vara ensam om att flytta till en stad där du kanske inte känner någon, de flesta är i samma situation som du.

Hur mycket tid tar studierna?

Att studera räknas som ett heltidsjobb och man förväntas lägga ner cirka 40 timmar per vecka, inklusive föreläsningar. Alla program är olika men personligen har jag ungefär 4 timmar föreläsning per dag och lägger då ner ca 4–5 timmar på självstudier.

Har man någon fritid?

Ja, det har man! Om man pluggar effektivt några timmar efter skolan, så kan man spendera sin kväll hur man vill.

Varför ska jag börja studera hos er och inte ett annat lärosäte?

BTH har ett brett utbud av utbildningar som inte finns på många andra skolor, exempelvis

Civilingenjör i spel- och programvaruteknik samt Spelprogrammering. Det finns även en bra mix av utbildningar, där sjuksköterskor, ingenjörer och programmerare studerar tillsammans vilket jag tycker är väldigt roligt.

Att det är en relativt liten skola gör att det finns en nära kontakt mellan studenter och lärare plus att vi har superbra utbildningsföreningar som hjälper och stöttar studenter och engagerar sig i att göra skolan till en trygg plats att spendera sina dagar på.

Någon specifikt för mitt program är att detta är det mest miljöinriktade ingenjörsprogrammet inom marin teknik i Sverige! Är man intresserad av Civilingenjörsprogram i maskinteknik eller marin teknik så skulle jag våga säga att BTH är den absolut bästa skolan i Sverige då det finns massor av företag som skolan samarbetar med på olika sätt, allt från studiebesök till sommarjobb och examensarbeten. Man får se verkligheten som väntar efter examen – på riktigt!

Är det roligt att studera?

Väldigt! Skolan är en familjär miljö och det är lätt att lära känna många, vilket gör studierna mycket roligare plus att man kan hjälpas åt och lära sig av varandra.

Går det att jobba extra samtidigt som man studerar?

Allt handlar om planering och en bra studieteknik, har man det så blir studerandet effektivt och det finns absolut tid att jobba extra om man vill det. Viktigt är dock att känna efter vad man vill lägga sin lediga tid på. Att studera på högskola kan vara tufft och det är värt att tillföra härlig energi emellanåt!

Hur mycket behöver man vara i skolan?

Det är väldigt olika mellan olika utbildningsprogram, som ingenjörsstudent är jag i skolan hela dagarna, medan en som pluggar exempelvis programmering kan göra mycket på distans. Det beror också på hur man föredrar att studera, i grupp eller enskilt.

Behöver jag ha en egen dator?

BTH har flera datorsalar på campus som studenterna har tillgångar till. Så egentligen behöver man ingen dator. Det är däremot mer smidigt med egen dator om man vill arbeta med sitt skolarbete hemifrån.

Mer information hittar du via länken; www.bth.se/egendator.

Vad krävs av min dator? Vilka program behöver jag köpa?

Det beror helt på vilka kurser du kommer läsa. Jag som pluggar till Civilingenjör i marin teknik har bland annat behövt Matlab och Autodesk Inventor. Dock så finns det länkar med instruktioner på skolans hemsida till dessa program där man kan ladda ner det som student och därmed få programmen gratis.

Hur fungerar era kontakter med näringslivet när ni jobbar ihop?

Fysisk planering ger sina studenter flera möjligheter till kontakt med företag som sysslar med stadsplanering, vi har mässor där företagen kommer till högskolan och då kan studenterna prata med dem och knyta kontakter inför praktik eller jobb.

Varför valde du BTH?

Jag valde BTH för att utbildningen Fysisk planering finns endast här, men även för att campuset har en fin utsikt mot havet och fräscha lokaler. Jag har två syskon som har studerat på BTH och fick höra mycket bra saker om högskolan, exempelvis att lärarna är duktiga och hjälpsamma samt att det är en trevlig skolmiljö.

Har ni någon mottagning för nya studenter?

Vi har två introduktionsveckor (även kallat nollning) som pågår under de två första veckorna i skolan, med massor av aktiviteter, lagtävlingar, lekar och fest där man lär känna alla andra nya studenter. Dessa veckor är väldigt givande och framförallt roliga och det är då många lär känna de man sen umgås med under sin studietid.

Är osäker på om man borde plugga vidare eller ta ledigt, tips?

Mitt tips är först och främst att du ska söka oavsett, det går alltid att tacka nej om du bestämmer dig för att göra något annat. Tänk dock på att studier blir enklare om man har en genuin vilja.

Måste man gå på alla schemalagda föreläsningar, labbar osv? (föreläsningar brukar inte vara obligatoriska, labbar däremot brukar vara det)

Nej, man måste endast gå på det som är obligatoriskt, men jag rekommenderar att gå även om det inte är obligatoriskt för att lättare förstå hur man ska plugga inför en tenta eller ett projekt.

Är det svårt att få bostad?

Det kan vara svårt, man kan behöva leta lite extra när man kommer som ny student men min erfarenhet är att det alltid löser sig på ett eller annat sätt. Det gäller att inte vara kräsen och ha i åtanke att det finns massor av möjligheter att hitta något bättre senare!

Hur tidigt borde man söka bostad?

Sök så fort du börjar fundera på att flytta hit! Hellre för tidigt än för sent. Personligen sökte jag alldeles för sent men det löste sig ändå.

Är det lätt att få nya vänner?

Superlätt! Fördelen med en relativt liten skola är att det finns lite av en “alla känner alla” -atmosfär, men jag vill även poängtera att det går att gå på stan utan att träffa någon du känner.

Hur är studentlivet?

Studentlivet skulle jag säga ser ut som man vill att det ska. Vill man festa så finns det gott om fester, både på studentpuben och utanför, vill man spela brädspel så finns det anordnade kvällar för det, vill man lana så kan man det, vill man hänga med kompisar på en After School så finns det möjlighet till det. Vilket intresse man än har så finns det garanterat andra som delar det och skolans olika föreningar och styrelser håller i många olika typer av evenemang, både större och mindre, som man kan gå på.

Vad är skillnaden på spelprogrammering och civilingenjör i spel- och programvaruteknik?

Civilingenjörsprogrammet läser man i 5 år och spelprogrammering läser man i 3 år. Största skillnaden i kurser är att det är mer matematik på civilingenjörs-programmet och att man får läsa fler avancerade kurser med större valmöjlighet – främst efter 3 år.

Kanske kan man säga att man som spelprogrammerare blir mer ”game-play”-programmerare och som civilingenjör blir man snarare personen som möjliggör game-play-programmering.

Läser man mycket matte och är det svårt?

(Olika studenter svarar för några utav programmen)

På Digital ljudproduktion är det inte direkt någon matte som man läser. Det är lite matte som är inlindat i ljudföreläsningar som sedan slutar med en litet test.

Design av digitala spel läser vi inte heller matte. Det som är matteinriktat är programmeringen men på varken Design av digitala spel eller Digital ljudproduktion läser vi en enskild matte kurs.

På civilingenjör i datorsäkerhet behöver jag lägga mycket mer tid på matematiken nu i jämförelse med under gymnasiet. Det kan vara tufft men sitter du den tiden som skolan rekommenderar, vilket är en vanlig arbetsvecka (40 timmar), så kommer det inte vara några problem.

I spelprogrammering kommer du att läsa en introduktionskurs i matematik. Sedan kommer du läsa lite matematik, varav en kurs heter linjär algebra. När det kommer till technical artist så läser du endast linjär algebra.

Vilka områden i Karlskrona skulle vara passande att bo på om man ska ha ganska nära till skolan?

I Karlskrona är det nära från de flesta områden då det är en liten kommun med bra kollektivtrafik och bussarna går under dagtid var 7e minut. Närmast är Galgamarken och det ligger  precis vid skolan. Kungsmarken är bra om du vill ha bostad snabbt och det är ca 10 minuter med buss, däremot är det oftast delad lägenhet. Trossö är Karlskrona centrum och det tar ca 15-10 minuter med buss till skolan. Björkholmen, Saltö och Stumholmen är kopplade till Trossö men har inte alltid lika bra bussförbindelser (Det tar ca 30 minuter att gå till skolan). Marieberg, Lyckeby, Gullaberg har också bra bussförbindelser ca 15 minuter.

Vad tycker ni om de som undervisar. Är de pedagogiska, eller är de endast bra på ämnet?

Jag tycker generellt att lärarna absolut är pedagogiska. Det finns alltid någon som är mer kunnig än annat men till stor del så absolut pedagogiska.

Hur många studenter brukar det vara i en klass?

Det brukar ligga på mellan 35-50 studenter första året, sen blir det såklart visst avhopp allt eftersom.

 

 

Studenter om att plugga på BTH

På högskolan lär man sig mer om ämnet man älskar. Det är tuffare än gymnasiet, samtidigt lär du dig mer om det som intresserar dig. Det blir roligare då.
Alex, student, Högskoleingenjör i IT-säkerhet

Den stora skillnaden med att plugga på högskola jämfört med gymnasiet är att många har en större motivation och intresse för det specifika programmet.
Erika, student, Fysisk planering

På högskolan ser jag ett tydligt syfte samtidigt som jag vet vad jag vill att utbildningen ska leda fram till. På gymnasiet visste jag inte alls vad jag ville med min framtid.

Josefin, student, Civilingenjör i maskinteknik

 

Nästan alla kurser jag har läst hittills har varit intressanta. Det är inte ofta man läser en kurs bara för att man måste. Det är stor skillnad på tempot och det egna ansvaret är större.
Elias, student, Software Engineering