Civilingenjör i AI och maskininlärning
300 hp
- Studietid: 2023 vecka 34 till 2028 vecka 22
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Språk: Undervisningen ges i normalfallet på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
AI kan göra jobbet, men någon måste lära AI hur. Som civilingenjör i AI och maskininlärning utvecklar du system och arbetssätt för digitala verktyg och maskiner.
Google, Meta och andra digitala jättar bygger till stor del sin teknik på maskininlärning, och kompetens inom området efterfrågas över hela världen. Civilingenjörsprogrammet inom AI och maskininlärning utvecklas hela tiden för att matcha det snabbt växande behovet av civilingenjörer med rätt kompetens.
Efter examen – fler yrkesroller och yrkesområden för varje dag
Du får en bred grund som öppnar upp för en karriär som maskininlärningsingenjör, dataanalytiker, specialist, strategisk projektledare eller med en annan ledande befattning. Antalet möjliga branscher och yrkesroller blir fler för varje dag eftersom tekniken används inom allt fler områden. Potentiella arbetsgivare är Sony, Ericsson, Telenor, Volvo, Polisen, Försvarsmakten och andra inom tekniskt innovativa branscher.
Civilingenjör – en bra teknisk grund
De tre första åren lägger du en ingenjörsgrund med till exempel kurser i programmering, intelligent dataanalys och tillämpad AI. Efter det har du en bred teknisk baskunskap och är väl förberedd för mer programspecifika studier i årskurs fyra och fem.
Samarbete i nutid för kunskap i framtiden
Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper inom ett framtidsområde. Tekniken används redan idag, bland annat i drönare, miniubåtar och självkörande bilar men har stor utvecklingspotential. Här på BTH samarbetar vi med industri, näringsliv och andra utbildningsområden. Det ger en utbildning som ligger i fas med verkligheten och utvecklingen i industrin.
Utbildningen omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i AI och maskininlärning.
Studenten Phoebe berättar mer om programmet. (1:26)
Programinnehåll
Entreprenörskap och det innovativa företaget 7,5
UNIX och Linux, en översikt och introduktion 7,5
Utveckling av mobila applikationer 7,5
Tillämpad Cloud Computing och Big Data 7,5
ICT startups och högteknologiskt entreprenörskap 7,5
Agile och Lean Mjukvaruutveckling 7,5
Strategisk planering för organisatoriska hållbarhetsomställningar 7,5
Datavetenskap
AI, maskininlärning och data science
Matematik eller Fysik
Ingenjörs- och forskningsmetod
Mjukvaruutveckling
Programmering
Valbara kurser
Om utbildningen
Civilingenjörsutbildningen i AI och maskininlärning är fem år lång, men är uppdelad i två steg. Först tre år med framför allt grundläggande och förberedande kurser. Under de två följande åren läser du kurser på avancerad nivå. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik. De sista två åren läser du ett masterprogram och när du är klar får du därför ytterligare två examina; en masterexamen och en civilingenjörsexamen.
Första året inleds med att du läser en matematisk grundkurs och en i artificiell intelligens. Du läser också kurser inom till exempel programmering i Python, linjär algebra och digital etik och hållbar utveckling.
Andra året läser du bland annat matematisk statistik och intelligent dataanalys – vilket är en fortsättning på kursen matematisk statistik. Du läser även kurser i interaktiva laborationer och en fortsättningskurs i Pythonprogrammering. Vidare läser du kurser inom till exempel datorteknik – en introduktion till hur ett datorsystem fungerar på maskinspråksnivå, samt kurser inom kraft och energi, säkerhetsteknik med mera. Du läser också ett par valbara kurser där du väljer exakt kurs, till exempel människa-datorinteraktion och multiprocessorprogrammering.
Tredje året läser du tillämpad AI, det vill säga grundläggande teori blandat med praktiska metoder inom AI. Därefter läser du maskininlärning, som är en central kurs i utbildningen, där du lär dig hur datorer kan lära sig ifrån data. Du läser också kurser inom till exempel penetrationstestning och etisk hackning, multiprocessorprogrammering, människa-datorinteraktion och gör ditt kandidatarbete.
De två sista åren på civilingenjörsutbildningen är ett masterprogram där du formar din specifika inriktning som ingenjör. Det finns ett standardalternativ, men du kan också justera din inriktning mot det som intresserar dig mest och du tror mest på inför framtiden. De första tre åren ger dig en kandidatexamen inom teknik, medan de sista två ger dig både en master- och en civilingenjörsexamen inom valt område.
Masterprogram i AI och maskininlärning
Programinnehållet ger dig en djup kunskap inom området AI och maskininlärning vilket är mycket eftertraktat inom både industri och offentlig sektor. Du läser fördjupande kurser inom AI och maskininlärning, till exempel avancerad maskininlärning, djup maskininlärning, Bayesiansk statistik och säkerhet i AI-system. Vidare läser du kurserna digital etik och entreprenörskap/startup – där du bland annat lär dig mer om möjligheten att starta eget företag. Du läser också en kurs i forskningsmetodik samt en projektkurs, där du dels får praktisera dina kunskaper, dels utföra ingenjörsmässigt arbete. Fjärde och femte året innehåller även valbara kurser där du väljer kurser baserat på vad du är mest intresserad av. Sista terminen femte året gör du ditt examensarbete.
Arbetsmarknaden för högutbildade inom AI och tillämpad maskininlärning är enligt SCB och branschorganisationer bra, eftersom tekniken används och efterfrågas i allt fler branscher.
Om du väljer denna fördjupning i AI och maskininlärning har du även möjlighet att få en kontakt med ett företag eller myndighet. Tack vare denna samverkan får du möjlighet att praktiskt testa dina kunskaper tillsammans med den tilldelade samverkanskontakten – till exempel testa dina AI-kunskaper och färdigheter på ett av företagets verksamhetsområde. Detta kan också ge möjlighet till sommarjobb, extrajobb under studierna, eller kanske anställning efter examen.
Alternativa masterprogram du kan välja:
Masterprogram i cybersäkerhet
Programmet är uppbyggt efter vad som mest efterfrågas av industrin och kurserna fokuserar på praktiskt arbete. För att möta framtida behov bygger du kunskaper inom säkerhetsområden som kryptografi, nätverkssäkerhet, dator-forensik (computer forensics), säkerhet i kritisk infrastruktur med mera. Du specialiserar dig inom cybersäkerhet, men har också möjlighet att välja mellan två breddningspaket och det finns ett antal valbara kurser inom angränsade områden, till exempel entreprenörskap och en projektkurs där du arbetar nära företag. Efter examen kan du bland annat arbeta med att utveckla och bygga säkra system, analysera säkerhet och händelser i digitala system.
Masterprogram i datadriven mjukvaruutveckling
AI och maskininlärning hjälper oss förbättra mjukvaruutveckling, men det krävs också en ny generation ingenjörer som kan hantera dessa verktyg. Dessa behöver kunna bygga, utveckla, testa och distribuera dataintensiva och uppkopplade produkter med en kombinerad kompetens inom mjukvaruteknik, datavetenskap och maskininlärning. Programmet möter dessa behov med en specialisering som bara finns på BTH och som innehåller kurser inom requirements engineering, testing, software architectures and quality, global software engineering, and sustainability in and for software engineering. Efter utbildningen kan du arbeta med mjukvarusystem i allt från design och arkitektur till leverans och underhåll – och använda dina kunskaper inom bland annat fordon, flygplan, robotik, mobilapplikationer och AI-aktiverade system.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden. Det en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4/Matematik E.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2023
Programmering och problemlösning med Python, 6 hp
Matematisk problemlösning, 4 hp
Ingenjörsarbete inom ICT - Introduktion, 8 hp
Artificiell intelligens, 6 hp
Linjär algebra 1, 6 hp
Kurser vårtermin 2024
Analys 1, 6 hp
Fysik grundkurs, 6 hp
Programvaruutveckling, 6 hp
Analys 2, 6 hp
Introduktion till databaser, 6 hp
Kurser hösttermin 2024
Programmering i Python, fortsättningskurs, 6 hp
Matematisk statistik, 6 hp
Diskret matematik, 6 hp
Datastrukturer och algoritmer, 6 hp
Flervariabelanalys, 6 hp
Kurser vårtermin 2025
Industriell ekonomi, översiktskurs, 6 hp
Introduktion till molnteknologi, 4 hp
Interaktiva laborationer, 2 hp
Signalbehandling med introduktion till maskininlärning, 6 hp
Intelligent dataanalys, 6 hp
Datorteknik, 6 hp
Kurser hösttermin 2025
Tillämpad artificiell intelligens, 6 hp
Programmering i C, 6 hp
Grundkurs i hållbar utveckling, 6 hp
Maskininlärning, 6 hp
Operativsystem, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Kompilator- och översättarteknik, 6 hp
Användbarhet och interaktionsdesign, 4 hp
Projekt i systemteknik, 8 hp
Testning av mjukvara, 6 hp
Robusta metoder, 6 hp
Kurser hösttermin 2026
Digital etik, 6 hp
Programvaruarkitektur, 6 hp
Säkerhet i AI-system, 6 hp
Multiprocessorprogrammering, 6 hp
Teknikutveckling, digitalisering och samhällsförändring, 6 hp
Kurser vårtermin 2027
Avancerad maskininlärning, 7,5 hp
Forskningsmetodik i datavetenskap, 7,5 hp
Djup maskininlärning, 7,5 hp
Robotik, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2027
Agile och Lean Mjukvaruutveckling, 7,5 hp *
Datorkommunikation, 7,5 hp *
Entreprenörskap och det innovativa företaget, 7,5 hp *
UNIX och Linux, en översikt och introduktion, 7,5 hp *
Tillämpad Cloud Computing och Big Data, 7,5 hp *
Strategisk planering för organisatoriska hållbarhetsomställningar, 7,5 hp *
Tillämpad optimering, 7,5 hp *
Bayesiansk statistik, 7,5 hp *
ICT startups och högteknologiskt entreprenörskap, 7,5 hp *
Utveckling av mobila applikationer, 7,5 hp *
Avancerat mjukvaruprojekt i team, 15 hp
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2028
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter utbildningen är:
Maskininlärningsingenjör, dataanalytiker, specialist, strategisk projektledare.
Läs mer om lönelägen och statistik på SACO:s webbsida.
Vill du veta mer om programmet?
Jag heter André och studerar Civilingenjör i AI och maskininlärning. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!
AI kan hjälpa oss minska vårt svinn i allting som vi tillverkar och odlar. Jag vill bidra till utvecklingen av ett mer hållbart jordbruk.
Phoebe, student, Civilingenjör i AI och maskininlärning
Vad är AI och maskininlärning?
Martin berättar vad artificiell intelligens egentligen är, och vad skillnaden mellan den mänskliga hjärnan och datorn är. (7:25)
Forskare, lärare och företag berättar om AI som område och möjligheterna som utbildningen ger. (3:45)
Studenter om programmet
Studier utomlands
På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.
Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Se vilka universitet du kan välja
Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 9.
Läs vilka universitet du kan välja
(Inne på sidan, välj subject ”computer science” eller ”software engineering”)
Forskning
Vilka trender och mönster kan vi hitta i big data – och vad betyder de egentligen? Forskningen inom AI på BTH har som mål att utveckla effektiva lösningar – baserade på AI och maskininlärning och som hanterar stora mängder information – som löser en rad utmaningar inom flera olika samhällsområden.
Inte behörig?
Gå ett Tekniskt basår så höjer du din behörighet och får platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.
Här studerar du
På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Vad är datavetenskap?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?