Civilingenjör i industriell ekonomi
300 hp
- Studietid: 2022 vecka 34 till 2027 vecka 22
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Anmälningskod: BTH-87050
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.
Civilingenjör i industriell ekonomi
Möt utmaningar och affärsutveckla genom att förstå din omvärld och bygga ett insiktsfullt entreprenörskap. Med en utbildning inom industriell ekonomi har du hela världen inom räckhåll.
Bli industriell ekonom, entreprenör eller ingenjör – eller alla tre
Det finns ett stort behov av ingenjörer som har kunskap om ny teknik och samtidigt kan utveckla företag, produkter och tjänster och identifiera nya marknader. Karriärmöjligheterna finns både i Sverige och utomlands och med studier i en internationell miljö är du väl förberedd för den globala marknaden – en examen inom industriell ekonomi ger många valmöjligheter.
Jobba med utveckling och innovation i många olika branscher
Eftersom teknisk utveckling sker överallt väntar jobb hos företag och organisationer inom både produkt, tjänsteutveckling och mjukvaru-utveckling i en mängd olika branscher. Många yrkesroller och karriärmöjligheter är aktuella, du kan till exempel arbeta som affärsutvecklare, analytiker, projektledare eller konsult i ledande positioner. Efter examen arbetar många på etablerade globala företag som Ericsson, NKT, Telenor, Scania och Volvo men även i start-ups, i entreprenöriella och konsultorienterade bolag.
Lär dig se möjligheterna
Under utbildningen får du lösa tekniska utmaningar, samtidigt som du analyserar och identifierar teknologins möjligheter och konsekvenser för samhället. Du lär dig förstå och utveckla samband mellan tekniska och ekonomiska satsningar – att driva företagsutveckling där teknik har en central roll. Du utvecklar din förmåga att arbeta i team och i olika miljöer, men bedriver också mycket självständigt arbete.
Specialisera dig och få spetskompetens
En bit in i utbildningen väljer du antingen maskinteknik och hållbar produktinnovation eller industriell mjukvaruutveckling – även om du först får bekanta dig med båda inriktningarna. Inom varje inriktning tittar vi på specifika utmaningar med fokus på strategi, konkurrensvillkor, innovation och affärsutveckling.
Nära näringslivet och resten av världen
Många av våra studenter studerar en termin utomlands vid något av de många universitet som BTH har utbytesavtal med, och de flesta tycker att det ger deras utbildning en extra dimension. Samverkan med näringsliv och utländska studenter gör dig väl förberedd för arbete i internationella miljöer.
Utbildningen omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi.
Kurser och innehåll
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2022
Linjär algebra 1, 6 hp
Teknisk introduktionskurs med ingenjörsmetodik, 8 hp
Tillämpad mikroekonomi och strategi, 6 hp
Grunderna i industriell ekonomi, 6 hp
Matematisk problemlösning, 4 hp
Kurser vårtermin 2023
Företag och organisation, 6 hp
Analys 2, 6 hp
Programmering och problemlösning med Python, 6 hp
Analys 1, 6 hp
Fysik grundkurs, 6 hp
Kurser hösttermin 2023
Fysik för ingenjörer 2, 6 hp
Grundkurs i hållbar utveckling, 6 hp
Företaget i en global ekonomi, 6 hp
Flervariabelanalys, 6 hp
Diskret matematik, 6 hp
Kurser vårtermin 2024
Industriell marknadsföring - teori och praktik, 6 hp
Programvaruutveckling, 6 hp
Datorstöd för ingenjörsarbete, 6 hp
Fysik för ingenjörer 3, 6 hp
Databasteknik, 6 hp
Kurser hösttermin 2024
Matematisk statistik, 6 hp
Hållfasthetslära grundkurs, 6 hp
Ledarskap och organisation i kunskapsintensiva miljöer, 6 hp
Ekonometri, 6 hp
Innovativ och hållbar produktutveckling 1, 6 hp
Programmering i Python, fortsättningskurs, 6 hp
Kurser vårtermin 2025
Termodynamik, 6 hp
Finansiell ekonomi, 6 hp
Materiallära, 6 hp
Tillverkningsteknik, 6 hp
Datastrukturer och algoritmer, 6 hp
Objektorienterad design, 6 hp
Programvaruintensiv produktutveckling, 12 hp
Kurser hösttermin 2025
Tillämpad optimering, 7,5 hp *
Hållbar produktutveckling, 7,5 hp *
Värdeinnovation, 7,5 hp *
Knowledge Enabled Engineering, 7,5 hp *
Design Thinking, 7,5 hp *
Strategisk planering för organisatoriska hållbarhetsomställningar, 7,5 hp *
Produktionsekonomi, 7,5 hp
Företagsanalys, 7,5 hp
UNIX och Linux, en översikt och introduktion, 7,5 hp *
Maskininlärning, 7,5 hp *
Tillämpad artificiell intelligens, 7,5 hp *
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2026
Projektkurs i industriell ekonomi och projektledning, 7,5 hp
Strategi och affärsutveckling, 7,5 hp
Finansiell modellering, 7,5 hp
Avancerad hållbar produktutveckling, 7,5 hp *
Virtuell prototypframställning, 7,5 hp *
Empirisk finansiell analys, 7,5 hp *
Programvaruprojekt i team, 15 hp
Användbarhet och interaktionsdesign, 7,5 hp *
* Valbar kurs
Kurser hösttermin 2026
Ekonomisk analys av teknikskiften, 7,5 hp
Forskningsmetod och design, 7,5 hp
Tillämpad konkurrens- och marknadsanalys, 7,5 hp *
Transformativ produkt- och tjänstesystemsinnovation, 15 hp *
Industriell organisation, 7,5 hp *
Introduktion till Cloud Computing, 7,5 hp *
Kvalitetsstyrning, 7,5 hp *
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2027
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Om utbildningen
De första två åren studerar du grundläggande kurser i matematik, fysik, teknik, samhälle och kommunikation samt ekonomi och management. Därefter väljer du teknisk inriktning.
Det finns två inriktningar: maskinteknik och hållbar produktinnovation, och industriell mjukvaruutveckling. Båda inriktningarna innehåller en fortsättning av grundläggande matematik och fysik samt en kombination av teknik och ekonomi, där ekonomidelen är gemensam för inriktningarna. Ekonomidelen fokuserar på strategi och konkurrensvillkor, affärsutveckling och innovation.
Inom inriktningen maskinteknik och hållbar produktinnovation fördjupas dina kunskaper i de maskintekniska ämnena.
För att skapa en komplett förståelse för det praktiska arbetet med produkt- och tjänsteutveckling fördjupar du dina kunskaper inom innovationsmetodik, produktutveckling och värdeinnovation. Du arbetar med projekt i nära samverkan med företag för att skapa en koppling mellan teori och praktik, och för att du ska förstå dina möjligheter som civilingenjör i industriell ekonomi med maskintekniska kunskaper.
Inom inriktningen Industriell mjukvaruutveckling fördjupas dina kunskaper inom områdena programvarusystem och datavetenskap.
Du fördjupar dig i systemutveckling och projektledning och läser teori och praktik inom programmering, systemutveckling och projektmetodik. Du studerar även management för utveckling av mjukvaruintensiva produkter och system. I nära samverkan med industrin utvecklas dina kunskaper inom systemutveckling och projektledning både teoretiskt och praktiskt. Kurserna förbereder dig för en framtida yrkesroll som civilingenjör med djupa kunskaper inom industriell ekonomi kombinerat med god förståelse och kunskap om mjukvaruutveckling och projektledning.
Under år fyra och fem väljer du själv kurser på 15 hp inom det gemensamma området industriell ekonomi, och dessutom 15 hp inom den teknikinriktning du väljer.
Du genomför projekt i samverkan med företag för att skapa en koppling mellan teori och praktik, och för att ge en förståelse för hur den framtida yrkesrollen för en industriell ekonom med maskintekniska kunskaper ser ut. På så sätt förbereds du för en yrkesroll där djupa kunskaper inom industriell ekonomi kombineras med god förståelse och kunskap inom programvaruutveckling. Förutom mer generella ekonomikurser har du ett brett utbud av kurser som i både teori och praktik anknyter till BTH:s starka fokus på innovation och entreprenörskap. Vi utvecklar hela tiden samarbetet med näringslivet så att du under din utbildning får kontinuerlig kontakt med olika företag.
Vill du veta mer om programmet?
Jag heter Qlirim och läser Civilingenjör i industriell ekonomi. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!
Det bästa med BTH är den internationella atmosfären och närheten mellan studenterna och lärarna. Oavsett vilka intressen och mål du har som student finns möjligheterna här.
Sarah
Civilingenjör i industriell ekonomi
Vad är industriell ekonomi?
Martin berättar hur kunskaper i industriell ekonomi kan skapa förändring och påverka ny teknik samt hantera och realisera teknikens potential.
Intervjuer
Studier utomlands
På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.
Det finns flera utbytesprogram att välja mellan, till exempel Nordplus och Erasmus+. Nordplus ger möjlighet till studier i Norden och Baltikum. Erasmus+ har störst utbud och erbjuder även studier i övriga Europa.
Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Kontakta Internationella kontoret på BTH!
Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 7.
Läs om vilka universitet du kan välja
Sök på industrial economics, mechanical engineering eller business
Forskning
På BTH undersöker forskarna hur det kan gå till när en idé växer och blir verklighet. De studerar samspelet mellan teknologi, innovation och näringsliv men också vilken betydelse entreprenörskapet har för vårt samhälle och en hållbar tillväxt.
Läs mer om vår forskning inom industriell ekonomi och management.
Inte behörig?
Gå ett Tekniskt basår så höjer du din behörighet och får platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.
Vi satte ihop team från de olika programmen, så vi kunde leverera en bra produkt till kund.
My läste till civilingenjör i industriell ekonomi och berättar om hur det är att arbeta i skarpa projekt och hur hon upplevde sin tid på BTH.
"Man får göra misstag, bara inte samma misstag flera gånger."
Att arbeta med industriell ekonomi, ledarskap eller hållbar- het är en utmaning. David läste Civilingenjör i industriell ekonomi och är sedan fyra år tillbaka försäljningschef på Bacardi i Stockholm med ansvar för Finland, Danmark och Island. Han påpekar att det inte bara är svaren på tenta- frågorna han tagit med sig, det är helheten.
– Hur tar du ett stort komplext problem och avkodar det till ett, på pappret, enkelt problem som alla förstår och kan arbeta för att lösa?
Det är det som du sedan gör i arbetslivet, menar han, samtidigt som du håller koll på omvärlden och läser av marknad och trender. Du blir mångsidig, och utbildningen är en grund för en mängd olika karriärvägar.
– Många av mina tankar när jag valde vad jag skulle studera handlade om att öppna så många dörrar som möjligt. Jag visste inte vad jag ville göra och ville därför inte ”nischa” mig för mycket.
Det inte bara är svaren på tenta-frågorna man tar med sig, det är helheten.
David Hedenbro
Försäljningschef, Bacardi
Här studerar du
På Campus Karlskrona hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Frågor?


Vad är industriell ekonomi, hållbarhet och ledarskap?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?