Digital ljudproduktion

180 hp

:
  • Studietid: 2023 vecka 34 till 2026 vecka 23
  • Ort: Karlshamn och Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
  • Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Tillfället är stängt för anmälan

Ljud gör en extra dimension. Det förstärker och underbygger upplevelser och berättelser. På BTH lär du dig skapa ljud som förför, förstärker och förändrar.

I alla branscher där det produceras ljud krävs specialistkompetens för att skapa och förstärka innehållet i produktionen. Du kan efter utbildningen exempelvis arbeta som ljuddesigner på ett spelföretag, inom filmindustrin eller som ljudproducent inom mediebranschen.

Många vägar vidare – både i yrkeslivet och inom studier

Ljud blir allt viktigare inom spel, rörlig bild och allt fler nya interaktiva upplevelser, och inom vitt skilda branscher, så variationen på yrkesroller och branscher att arbeta inom ökar. Utbildningen ger också en bra grund för dig som vill fortsätta dina studier på master- och magisternivå.

Lär dig berätta med ljud

Ljud förstärker upplevelser av miljöer, känslor och rörelser – och under utbildningen lär du dig arbeta med ljuddesign och ljudberättande i olika medier för att nyttja det. Du provar tekniker och gestaltningsformer med ljud som grundsten och utforskar hantverket kring ljudberättande. Du läser kurser inom områden som ljuddesign, ljudteknik, akustik, modulär ljuddesign, spel- och filmljud både inom produktion och post-produktion. Du skaffar också goda kunskaper inom dynamiskt ljudberättande, ljudinteraktion och spatialitet.

Digital ljudteknik som verktyg

Du undersöker sätt att berätta med ljud och laborerar med olika tekniker i moderna inspelningsstudior och ljudlabb. I dessa får du möjlighet att bland annat spela in ljudeffekter och arbeta med olika flerkanalsformat. Genom hela utbildningen är berättande och teknik lika viktiga, eftersom de i kombination är en förutsättning för den bästa användningen av ljud – och för att du ska bli attraktiv på arbetsmarknaden.

Samarbeten ger realistiska förutsättningar

Samarbeten med andra medieteknikutbildningar på campus ger dig insikter i och förståelse för helheten kring ljudproduktion. På samma sätt ger samarbeten med företag en lärorik kontakt med branschen i verkligheten.

Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en filosofie kandidatexamen i medieteknik.

Du som börjar studera höstterminen 2023 kommer att läsa två år på Campus Karlshamn och det avslutande tredje året på Campus Karlskrona.

Studenten Emma berättar mer om programmet. (1:10)

Programinnehåll

Jämför program

Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.

Kurser hösttermin 2023

, 15 hp

, 15 hp

Kurser vårtermin 2024

, 7,5 hp

, 7,5 hp

, 15 hp

Kurser hösttermin 2024

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2025

, 7,5 hp

, 7,5 hp

, 15 hp

Kurser hösttermin 2025

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2026

, 30 hp

Vill du veta mer om programmet?

Foto på Mira

Jag heter Mira och läser Digital ljudproduktion. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!

Fråga Mira

Det fanns så otroligt mycket verktyg och två inspelningsstudios. Mjukvaru- och hårdvarumässigt fanns det allra senaste. Man kände aldrig någon begränsning.

 

Fredrik Dalenfjäll, tidigare student, idag Supervising Sound Editor på Edisen
och vinnare av en Guldbagge och en Golden Reel.

Vad är digital ljudproduktion?

Daniel berättar om vad digital ljudproduktion innebär och hur det används för att skapa och förstärka karaktärer och illusioner. (4:07)

Studier utomlands

På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.

Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Läs mer om utlandsstudier

Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 4.

Läs vilka universitet du kan välja

(Inne på sidan, välj subject ”media technology”)

Forskning

Man med kostym pekar på virtuella appikonerPå BTH är forskningen inom detta område tvärvetenskaplig. Den kretsar kring digital teknikvisuella, audiella och interaktiva uttryck. Forskarna utvecklar och undersöker bland annat nya former för samspel mellan människa och teknik och hur de kan användas för att skapa bättre lärande och starkare upplevelser. 

Läs mer om vår forskning inom datavetenskap.

Studentprojekt

Rörelse som skapar musik

Vanligtvis brukar musiken styra dansen men hur låter det när man gör tvärtom och låter dansen styra musiken? Det undersökte två av våra studenter på digital ljudproduktion. För arbetet har de blivit belönade med ett stipendium från Sparbanksstiftelsen. (3:40)

Lucas och Marcus från två av utbildningarna på Campus Karlshamn berättar om ett av sina studentprojekt. (1:29)

Anton och Viktor läser Digital ljudproduktion och berättar om ett av sina studentprojekt. (0:52)

Här studerar du

De första två åren på utbildningen sker på vårt campus i Karlshamn.

Precis på kajkanten i Karlshamn ligger Campus Karlshamn, vårt mindre campus som helt fokuserar på våra utbildningar inom digitala medier.

 

Från och med hösten 2025 ändras studieort till Karlskrona.

Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.

 

 

Frågor?

Programansvarig:

Daniel Nilsson

daniel.nilsson@bth.se

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

Vad är digitala medier?

Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Liknande utbildningar

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×