Digital ljudproduktion
180 hp
- Studietid: 2022 vecka 34 till 2025 vecka 23
- Ort: Karlshamn
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Anmälningskod: BTH-87068
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.
Digital ljudproduktion
Ljud gör en extra dimension. Det förstärker och underbygger upplevelser och berättelser. På BTH lär du dig skapa ljud som förför, förstärker och förändrar.
En utbildning – många branscher
I alla branscher där det produceras ljud krävs specialistkompetens för att skapa och förstärka innehållet i en digital medieproduktion. Du kan efter utbildningen exempelvis arbeta som ljuddesigner på ett spelföretag, inom filmindustrin eller som ljudproducent inom mediebranschen.
Många vägar vidare – både i yrkeslivet och inom studier
Ljud blir allt viktigare inom spel, rörlig bild och allt fler nya interaktiva upplevelser, och inom vitt skilda branscher, så variationen på yrkesroller och branscher att arbeta inom ökar. Utbildningen ger också en bra grund för dig som vill fortsätta dina studier på master- och magisternivå.
Lär dig berätta med ljud
Ljud förstärker upplevelser av miljöer, känslor och rörelser – och under utbildningen lär du dig arbeta med ljuddesign och ljudberättande i olika medier för att nyttja det. Du provar tekniker och gestaltningsformer med ljud som grundsten och utforskar hantverket kring ljudberättande. Du läser kurser inom spännande områden som ljuddesign, ljudteknik, akustik, modulär ljuddesign, spel- och filmljud vad gäller produktion och post-produktion. Du fördjupar dina kunskaper inom dynamiskt ljudberättande, ljudinteraktion och spatialitet.
Digital ljudteknik som verktyg
Du undersöker sätt att berätta med ljud och laborerar med olika tekniker i moderna inspelningsstudior och ljudlabb. I dessa får du möjlighet att bland annat spela in ljudeffekter och arbeta med olika flerkanalsformat. Genom hela utbildningen är berättande och teknik lika viktiga, eftersom de i kombination är en förutsättning för den bästa användningen av ljud – och för att du ska bli attraktiv på arbetsmarknaden.
Samarbeten ger realistiska förutsättningar
Samarbeten med andra medieteknikutbildningar på campus ger dig insikter och förståelse för helheten kring ljudproduktion. På samma sätt ger samarbeten med företag en lärorik kontakt med branschen i verkligheten.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en filosofie kandidatexamen i medieteknik.
Kurser och innehåll
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2022
Grunder i digital ljudproduktion, 15 hp
Introduktion i medieteknik med inriktning mot digital ljudproduktion, 15 hp
Kurser vårtermin 2023
Akustik för ljud- och musikproduktion, 7,5 hp
Spatialiserat ljud, 15 hp
Modulär ljuddesign, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2023
Tillämpad ljuddesign, 15 hp
Medieteknisk prototyputveckling, 15 hp
Kurser vårtermin 2024
Design i samverkan, 15 hp
Ljudsyntes, 7,5 hp
Interaktivt berättande, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2024
Tillämpad undersökningsmetodik för medieteknik, 7,5 hp
Forskningsintroduktion medieteknik, 7,5 hp
Designperspektiv - och metoder för medieteknik, 15 hp
Kurser vårtermin 2025
Kandidatarbete i medieteknik, 30 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Om utbildningen
Första året
Första terminen börjar med en introducerande kurs som både innehåller en programspecifik del samt en gemensam del för alla program i medieteknik. I den bekantar du dig med viktiga begrepp och metoder som du sedan använder för att skapa berättande med olika tekniker inom ljudproduktion.
Redan här börjar du arbeta på det undersökande sätt som är genomgående för hela utbildningen. Arbetssättet ger utrymme för experiment, ifrågasättande, utmaningar och prövande som är på allvar men också bygger på lekfullhet.
Efter den introducerande kursen går du vidare till en grundkurs i digital ljudproduktion. Du utvecklar din förståelse för ljud ur olika aspekter: ljudberättande, ljudteknik och ljuddesign. Enskilt och med andra testar du ljuddesignkoncept med särskilt fokus på berättande. Kursens mål är att du ska ha grundläggande kunskaper och färdigheter i ljudteknik och ljuddesign som du sedan använder för att undersöka olika sätt att använda ljud.
Andra terminen börjar med modulär ljuddesign och akustik för ljud- och musikproduktion. I modulär ljuddesign undersöker du olika ljudfenomen genom att skapa dina egna interaktiva ljudapplikationer. Akustikkursen går igenom grunderna inom akustik, ljudegenskaper och praktisk rumsakustik. Terminen avslutas med en kurs i spatialiserat ljud för spel, film och nya immersiva medieformer så som VR och 360-film. I kursen prövar och undersöker du tekniker för surroundljud på ett sätt du själv väljer – till exempel i film, spel eller audiovisuella installationer.
Andra året
Termin tre inleds med en kurs i tillämpad ljuddesign. I kursen undersöker du ljuddesign och ljudberättande för att utveckla din förståelse för din roll som ljuddesigner i medietekniska gestaltningar. Du arbetar med begrepp som: worldizing, det audiovisuella kontraktet och artificiella efterklanger. Du väljer själv i vilken medieform som du gestaltar dina undersökningar. Höstterminen fortsätter med en kurs där du ska undersöka gränslandet mellan det digitala och analoga. Du bygger en eller flera medietekniska prototyper som undersöker hur digitala tekniker kan användas i en fysisk miljö eller hur ett fysiskt objekt påverkar och interagerar med digitala skapelser.
Termin fyra läser du först en kurs om ljudsyntes. Kursen behandlar ljudsyntes i ett historiskt och nutida perspektiv samt tillämpningar av ljudsyntesmetoder för ljuddesign. Terminens andra kurs handlar om berättande i interaktiva medier. Terminen avslutas med en längre fördjupningskurs i medieteknisk produktion, vilken genomförs i samverkan med externa parter.
Tredje året
Termin fem skapar du avancerade medietekniska prototyper där du utgår från designperspektiv och metoder. Senare i terminen arbetar du med forskningsmetodik genom att studera vetenskapshistoria och kunskapsteorier. Du skapar sedan ljudproduktioner med stöd av forskning, teknikteori och arbetssätt i verkligheten.
Termin sex ägnas åt examensarbetet som knyter samman de kunskaper och färdigheter du arbetat med under utbildningen.
Vill du veta mer om programmet?
Jag heter Mira och läser Digital ljudproduktion. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!
Det bästa med BTH är ljudrummen, tekniken och studenterna. Jag gillar även studentmiljön på campus. Det finns grupprum att sitta i, men också tysta platser om du vill studera i fred.
Elias
Student, Digital ljudproduktion
Vad är digital ljudproduktion?
Daniel berättar om vad digital ljudproduktion innebär och hur det används för att skapa och förstärka karaktärer och illusioner.
Läs mer om programmet
Studier utomlands
På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.
Det finns flera utbytesprogram att välja mellan, till exempel Nordplus och Erasmus+. Nordplus ger möjlighet till studier i Norden och Baltikum. Erasmus+ har störst utbud och erbjuder även studier i övriga Europa.
Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Kontakta Internationella kontoret på BTH!
Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 4.
Läs om vilka universitet du kan välja
Sök på media technology
Forskning
På BTH är forskningen inom detta område tvärvetenskaplig. Den kretsar kring digital teknik – visuella, audiella och interaktiva uttryck. Forskarna utvecklar och undersöker bland annat nya former för samspel mellan människa och teknik och hur de kan användas för att skapa bättre lärande och starkare upplevelser.
Studentprojekt
Rörelse som skapar musik
Vanligtvis brukar musiken styra dansen men hur låter det när man gör tvärtom och låter dansen styra musiken? Det undersökte två av våra studenter på digital ljudproduktion. För arbetet har de blivit belönade med ett stipendium från Sparbanksstiftelsen.
Studentpresentation
Lucas och Marcus från två av utbildningarna på Campus Karlshamn berättar om ett av sina studentprojekt.
Studentpresentation
Anton och Viktor läser Digital ljudproduktion och berättar om ett av sina studentprojekt.
Här studerar du
Precis på kajkanten i Karlshamn ligger Campus Karlshamn, vårt mindre campus som helt fokuserar på våra utbildningar inom digitala medier.
Bra att veta
Frågor?


Vad är digitala medier?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?