Design av digitala och immersiva upplevelser

180 hp

:
  • Studietid: 2023 vecka 34 till 2026 vecka 23
  • Ort: Karlshamn och Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
  • Anmälningskod: BTH-87091
  • Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
  • Utbildningsplan: Ladda ner

Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)

Skapa immersiva upplevelser som förundrar, förbättrar och förändrar. Utbildningen gör dig redo för yrkesroller vi idag inte har namn på, men med en kompetens alla snart skriker efter.

Arbetsmarknaden är mitt i en digital transformation. Människor och maskiner blir allt mer sammanlänkande i cybersociala system och behovet av människor som kan agera brobyggare i de systemen blir därför också allt mer efterfrågade. Utbildningen gör dig till en av dem. Behovet finns redan men det kommer också att bli mycket tydligare för branscher och arbetsgivare vad de faktiskt söker de närmsta åren – att börja en utbildning nu ger alltså en examen med perfekt timing.

Många områden och många valmöjligheter

Framtiden är full av digitala och immersiva upplevelser och med kompetens inom det kan du i princip få lyxen att välja arbetsområde och roll. En examen ger många valmöjligheter och den kompetens du bygger upp kommer mer och mer att användas för en mängd olika kreativa produktioner av upplevelser, spel, film, event, konsert, konst, projektioner, kommunikation, utställningar, upplevelser, handelsplatser, digitala rum, mediaarkitektur, lärande, eller visualisering inom medicin och av forskning.

Specialist i samspelet mellan tekniker och produktioner

Utbildningen ger dig kunskapen att få olika tekniker och upplevda element att samspela för att skapa en total upplevelse. Du kan till exempel arbeta som specialist inom VR, AR och/ eller MR, producent, kreativ tekniker, projektledare, konstnär/designer/digital kreatör, prototyptekniker, utställningstekniker, konstruktör och många andra roller som inte ens har en titel idag. Möjliga arbetsgivare är de som ligger i framkant när det gäller skapande av upplevelser – just nu är goda exempel IKEA, Volvo, spelindustrin och Riksantikvarieämbetet med över 1500 gallerier och museer i hela Sverige. I framtiden kommer exemplen dock att vara många fler.

En utbildning som möter efterfrågan

Design av digitala och immersiva upplevelser är ett av BTH:s program inom huvudområdet medieteknik, och medieteknik av olika typer blir allt mer integrerat i allt vi människor gör.

Programmet kombinerar teknik, kontext och kunskapsteori, vilket ger dig förmågan att arbeta på ett utforskande sätt och skapa kreativa medietekniska gestaltningar.

Mångfald möjliggör helhetsupplevelser

Utbildningens helhetsgrepp på upplevelser speglas i programmets mångfald av områden – du studerar inom designforskning, datavetenskap, elektroteknik, STS (science and technology studies) och humanistiska ämnen. Genom en att bygga en övergripande förståelse lär du dig kombinera interaktivitet och design med tekniska och fysiska möjligheter i innovativa och immersiva lösningar.

Framtidens behov styr utbildningens inriktning

I programmets programråd finns representanter från branschledande bolag och programmets aktörer som är etablerade antagligen kommer att arbeta inom.

Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en filosofie kandidatexamen i medieteknik.

Du som börjar studera höstterminen 2023 kommer att läsa två år på Campus Karlshamn och det avslutande tredje året på Campus Karlskrona.

Studenten Lizzy berättar om mer om programmet. (1:31)

Programinnehåll

Jämför program

Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.

Kurser hösttermin 2023

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2024

, 15 hp

, 15 hp

Kurser hösttermin 2024

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2025

, 7,5 hp

, 7,5 hp

, 15 hp

Kurser hösttermin 2025

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2026

, 30 hp

Jag tycker utbildningen ser mycket spännande ut och ligger helt rätt i tiden för vad som kommer att eftersökas för kompetens på arbetsmarknaden när nu digitaliseringen tar högre fart. Skulle jag börjat studera nu hade jag sökt denna utbildning för den kommer leda till spännande jobbmöjligheter där både kreativitet och frontendteknologi möts.

Peter Mattisson
Koncernchef, CIMON med bolag som Skolon, Avalon Innovation, Kubicom, Galio of Sweden

Vill du veta mer om programmet?

Lizzy, design av digitala och immersiva upplevelser

Jag heter Lizzy och studerar Design av digitala och immersiva upplevelser. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!

Fråga Lizzy  Läs tidigare frågor och svar

Vad är immersiva upplevelser?

AR, VR och MR – hur hänger de ihop? Jonas reder ut hur de olika verkligheterna hänger ihop och ge dig inspiration att vilja veta mer om området. (4:20)

Studentprojekt

I samarbete med Ericsson Research har studenter utvecklat en prototyp för hur mixed reality kan användas för att träna bort spindelfobi. I projektet används Microsoft Hololens 2 som är ett utpräglat mixed reality (MR) headset. (3:11)

Studenter fick i uppdrag av Ericsson Research att ta fram en prototyp av en Mixed Reality-applikation som kan användas i kontorsmiljö. I filmen berättar studenten Emil mer om applikationen, men också hur det är att jobba tillsammans med ett företag.  (2:25)

Studier utomlands

På BTH samarbetar vi med utländska universitet genom olika utbytesprogram. För dig som student innebär det en möjlighet att studera utomlands – som en del av din svenska utbildning. Det är ett bra tillfälle att lära känna andra kulturer, vässa dina språkkunskaper och få ett annat perspektiv.

Vi har också egna avtal för studentutbyten med universitet i andra delar av världen.
Är du nyfiken? Läs mer om utlandsstudier

Vill du studera utomlands på detta program passar det bäst under termin 4.

Läs vilka universitet du kan välja

(Inne på sidan, välj subject ”media technology”)

Forskning

Man med kostym pekar på virtuella appikonerPå BTH är forskningen inom detta område tvärvetenskaplig. Den kretsar kring digital teknikvisuella, audiella och interaktiva uttryck. Forskarna utvecklar och undersöker bland annat nya former för samspel mellan människa och teknik och hur de kan användas för att skapa bättre lärande och starkare upplevelser. 

Läs mer om vår forskning inom datavetenskap.

Att något är immersivt innebär att man lätt tappar bort sig i upplevelsen. Det gäller inte bara spel utan även andra upplevelser, både fysiska och digitala.

Isac
Student på BTH

Här studerar du

De första två åren på utbildningen sker på vårt campus i Karlshamn.

Precis på kajkanten i Karlshamn ligger Campus Karlshamn, vårt mindre campus som helt fokuserar på våra utbildningar inom digitala medier.

 

Från och med hösten 2025 ändras studieort till Karlskrona.

Campus Karlskrona ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.

 

 

Frågor?

Programansvarig:

Linus de Petris

linus.de.petris@bth.se

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

Vad är digitala medier?

Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Liknande utbildningar

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×