Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre
75 hp
- Studietid: 2022 vecka 35 till 2024 vecka 22
- Ort: Distans
- Undervisningsform: Distans, blandad undervisningstid, deltid 50%
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Specialisera dig som sjuksköterska inom äldrevård. Möt särskilda behov och en växande grupp vårdtagare med stärkt kompetens.
En utbildning som möter ett ökat behov
Äldre är idag en växande grupp med komplexa vårdbehov som du möter överallt i vården. Vi lever allt längre men många lever också med multisjuklighet vilket ställer krav på fördjupade kunskaper om äldres specifika behov av omvårdnad. Behovet av kvalificerad personal ökar därmed och du kan efter examen arbeta med äldre inom sluten-, primär- eller regional hälso- och sjukvård.
Specialiserad för kvalificerad vård av äldre
Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att arbeta som specialistsjuksköterska med kvalificerad omvårdnad av äldre, och du skaffar kunskaper för att arbeta med ansvar för såväl omvårdnad, sjukvårdande insatser samt för att kunna arbeta preventivt inom vården av äldre.
Vetenskapligt och praktiskt lärande
Utbildningen består av både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Första terminen läser du tillsammans med de andra specialistinriktningarna, de övriga läser varje inriktning för sig.
Längre livslängd kräver framtidsfokus
Utbildningen ger dig förutsättningar för den professionella kompetens som krävs för att självständigt utöva yrket som specialistutbildad sjuksköterska. Samtidigt syftar utbildningen till att bygga en beredskap för att du ska kunna medverka aktivt i dagens och morgondagens hälso- och sjukvård, som bedrivs i ett allt mer innovativt högteknologiskt kunskapssamhälle.
Utbildningen omfattar 75 högskolepoäng och leder till en specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot vård av äldre.
Helen, tidigare student berättar om programmet. (2:09)
Kurser och innehåll
Omvårdnad, teori
Valbara kurser
Om utbildningen
I utbildningen ingår huvudområdet omvårdnad – detta för att kunna svara upp mot specialistsjuksköterskans funktionsansvar för såväl omvårdnad, sjukvårdande insatser samt för att kunna arbeta preventivt inom vården av äldre.
Det är viktigt att du som färdig specialistsjuksköterska självständigt – eller i samverkan – kan leda, genomföra och utveckla arbetet inom ditt framtida yrkesområde. Detta tränar du under utbildningen genom ett undersökande och forskande arbetssätt med tillämpning av IT. Det stärker också utvecklingen av din professionella kompetens.
Vetenskaplig metodik integreras i samtliga obligatoriska kurser (sammanlagt 7,5 hp).
Ett självständigt examensarbete omfattande 15 högskolepoäng ingår i programmet.
BTH forsknings- och utbildningsklinik
Som student på programmet får du tillgång till BTH:s forsknings- och utbildningsklinik
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2022
Specialistsjuksköterskans profession och vetenskapliga förhållningssätt inom vård av äldre, 30 hp
Kurser vårtermin 2023
* Valbar kurs
Kurser hösttermin 2023
Specifik omvårdnad för vård av äldre, 15 hp
Kurser vårtermin 2024
Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot vård av äldre, 15 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Antalet äldre ökar hela tiden. De kommande åren kommer vi behöva vara många äldresjuksköterskor.
Helen Dellkvist
Äldresjuksköterska
Bra att veta
Vad är hälsa och vård?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?