Välkomstbrev Tekniskt basår – HT-21 distans

Grattis - nu börjar ditt studentliv!

Välkommen till programmet Tekniskt basår!

Terminen börjar måndagen den 23 augusti 2021. Klockan 11:00 hälsar rektor Mats Viberg dig välkommen följt av information från studentkåren och studerandestödet på BTH. Detta kommer sändas online, live på www.bth.se. 

Den 23 augusti klockan 14.00 hålls ett obligatoriskt upprop med din programansvarig på ett online-möte i Zoom. Information och möteslänk skickas ett par dagar innan terminsstart till den e-postadress du angav vid ansökan på Antagning.se. Om du absolut inte kan närvara vid uppropet eller om det uppstår tekniska problem i samband med uppropet måste du kontakta din programansvarig. 

Mer information om introduktionsveckan (vecka 34) inklusive schema kommer att publiceras i Studentportalen. 

Ni som söker studiemedel för heltidsstudier för hela basåret ska ansöka enligt nedan på csn.se. Du kan söka studiemedel för upp till ett helt läsår i taget. Basårets studier pågår under 41 veckor men ger endast rätt till studiemedel för 40 veckor. Registreringen ligger till grund för CSN:s beslut om du har rätt till studiemedel.

Skolform: Universitet/Högskola

Skola: Blekinge Tekniska Högskola

Utbildning eller kurs: Basår/Bastermin gymnasienivå, GY, Karlskrona

Studietid och omfattning:

2021-08-23 -2022-01-09 Heltid

2022-01-17 – 2022-06-05 Heltid

Varmt välkommen till BTH!

Per Gralvik

Programansvarig

per.gralvik@bth.se
Profilbild

Det här ska du göra innan terminsstart

 1. Hämta ditt studentkonto

Ditt studentkonto är tillgängligt när du får e-post från BTH med information om hur du hämtar ditt studentkonto i Studentportalen. Har du inte fått information om ditt studentkonto 3 veckor innan programstart, hör av dig till ithelpdesk@bth.se.

 1. Registrera dig på kurserna

För att behålla din plats på programmet och delta i undervisningen måste du registrera dig på kurserna. Du måste även vara registrerad för att få tillgång till kurssidor i Canvas och delta i undervisning och examination. Registrering gör du i ”Ladok för studenter” i Studentportalen. Logga in med ditt studentkonto. Registreringen öppnar 3 veckor innan kursstart och är öppen 4 veckor totalt. Vid frågor, kontakta studentreception@bth.se.

 1. Besök “Nyss Antagen”

På sidan ”Nyss antagen” får du information om bostad, studentstöd, studentkåren, distansstudier, checklista och schemasökning samt annan nyttig information inför din studiestart på BTH.

 1. Titta runt i Studentportalen 

I Studentportalen kan du hitta mer information om dina studier, registrering, lärplattformen Canvas, och kontaktuppgifter till BTH.

 1. Delta på programuppropet

Om du av någon anledning inte kan närvara vid uppropet måste du kontakta programansvarig. Om du inte deltar vid uppropet eller inte meddelat att du inte kan närvara förlorar du din plats på programmet.

Lärplattform och utrustning

Lärplattformen Canvas används för samtliga kurser och program på campus och i digital undervisning. I Canvas finns mer information om dina kurser och exempelvis inspelade föreläsningar, föreläsningsanteckningar, inlämningsuppgifter, diskussionsforum och tester med mera. Som student på BTH har du tillgång till e-mötestjänsten Zoom. Detta verktyg kan användas för möten med lärare och andra studenter.

Här hittar du mer information om Canvas och hur du installerar Zoom.

BTH förutsätter att alla studenter har tillgång till egen dator. Det finns endast en begränsad tillgång till datorer i våra datorsalar på campus i Karlskrona. Du behöver även ha tillgång till webb- eller inbyggd kamera, headset med mikrofon och internetuppkoppling vid digital undervisning.

Här hittar du eventuell rekommendation om prestanda för din dator.

Kursinformation

Deltagande på kursintroduktion är alltid obligatoriskt. Om du av någon anledning inte kan delta ska du meddela det till kursansvarig. Kurslitteratur hittar du i kursplanen som finns att ladda ner på kurssidan, följ länkarna nedan. Information från läraren om kursen hittar du på respektive kurssida i Canvas.

Kurser under den inledande terminen är:

, 15 fup Studietid: 2021 vecka 34 till 2022 vecka 02 Kurskod: MA0005

, 12 fup Studietid: 2021 vecka 35 till 2022 vecka 02 Kurskod: FY0003

, 8 fup Studietid: 2021 vecka 39 till 2022 vecka 12 Kurskod: KE0003

Känner du dig lite ringrostig i matematik kan du besöka Förberedande matematik. Det är en öppen sida med föreläsningar och filmer. Inför basårsstarten kan du kolla på materialet under matematik 2c för repetition.

Både Fysik Alfa och Kemi Alfa innehåller laborationer och vissa av dessa kommer att ske på campus i Karlskrona. Därför är det viktigt att du redan nu lägger in dessa i kalendern. Dagarna det gäller är fredag v42, fredag v46, torsdag och fredag v50.

Nedan följer förteckningen över kurslitteraturen. Beställ den i god tid innan kursstart.

Matematik Gamma MA0005

 • Lena Alfredsson m.fl. MATEMATIK 5000 Kurs 3c Blå Lärobok. ISBN 978-91-27-42628-3.
 • Samt utdelat material.

Fysik Alpha FY0005

 • Jörgen Gustafsson. Fysik – Fysik 1 och 2. Studentlitteratur. ISBN 978-91-44-143187.
 • Ekholm m.fl. Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi för gymnasieskolan. Konvergenta ISBN 978-91-97-370882.
 • Material som utdelas av institutionen.

Kemi Alfa

 • Stig Andersson, Artur Sonesson, Ola Svahn, Aina Tullberg (2012) Upplaga: 4, 336 sidor, Gymnasiekemi 1, Liber, ISBN: 9789147085576.
 • Per Uno Ekholm, Lars Fraenkel, Sven Hörbeck (2013) Formler & tabeller i fysik, matematik & kemi för gymnasieskolan, Konvergenta, ISBN:9789197370882.
 • Gunilla Åkesson Nilsson (2021) Kemilaborationer och andra praktiska moment (tillhanda hålls av institutionen vid kursstart).
 • Gunilla Åkesson Nilsson (2020) Våra byggstenar (köper ni direkt av Gunilla för ett bra pris (250 kr+ ev porto 59 kr)

Bra att veta