Utbildningar på distans

Utbildningar på distans

Det finns många som vill studera på universitet eller högskola, men som gärna vill göra det hemifrån. Distansutbildningar vid en högskola ger dig större möjligheter att själv planera din tid.

Distansstudier kan beskrivas som ”frihet under ansvar” – du bestämmer själv hur, när och var du pluggar, men du får själv ta ett stort ansvar för dina studier. Ditt klassrum finns på webben och undervisningen bedrivs via BTH:s lärplattform.

Undervisningen vid distansstudier sker på olika sätt. En grundförutsättning är dock att du har en dator med internetuppkoppling. I vissa fall kan du behöva en webbkamera.

Alumnintervju med Marie Välitalo (2 min)

Marie läste produktutveckling vid BTH och jobbar idag som sektionschef på ÅF. Hon berättar hur det var att läsa en distansutbildning.

Med eller utan träffar

Det finns många olika varianter av distansutbildning. Vissa kurser är helt nätbaserade. Då behöver du inte resa till BTH, varken för introduktions- eller tentamenstillfällena. På andra kurser kan du behöva ta dig till BTH för att genomföra din tentamen. Ditt klassrum finns på webben och undervisningen bedrivs via skolans lärplattform. Där tar du del av information och lyssnar på inspelade föreläsningar, gör egna inlägg samt läser och kommenterar dina kurskamraters inlägg, deltar i diskussioner, ställer frågor till läraren osv. Andra kurser kräver ett visst antal träffar på studieorten eller virtuella möten över internet som kan vara obligatoriska. Ta reda på vad som gäller för just kurserna på din utbildning innan du söker.

Kontakt med lärare och andra studenter

Som distansstudent har du kontakt med både lärare och kurskamrater via nätet. Genom att logga in på lärplattformen får du tillgång till kursmaterial och kan kommunicera med andra studenter och lärare.