Masterprogram i strategisk fysisk planering
120 HP
- Studietid: 2021 vecka 34 till 2023 vecka 22
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Anmälningskod: BTH-70541
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.

Masterprogram i strategisk fysisk planering
Utveckla förmågan att granska förutsättningar för hållbart samhällsbyggande och skapa möjligheter att bygga en bättre framtid genom strategisk planering.
Planeringskompetens för komplicerade projekt, långsiktighet och hållbarhet
Under utbildningen bygger du kunskaperna och förmågan att planera strategiskt och förstå och tillämpa komplexa planeringsprocesser med många olika aktörer.
Utbildningen förbereder dig för kvalificerad yrkesverksamhet eller forskning inom området och har som mål att fördjupa dina kunskaper i att kritiskt granska förutsättningarna för ett hållbart samhällsbyggande och att kunna identifiera och driva planeringsfrågor med strategiskt innehåll.
Problembaserad planering
Med fokus på strategisk planering varvar kurserna teori med praktisk tillämpning på både lokala som gränsöverskridande nivåer. Undervisningen är problembaserad och flertalet kurser utgår från övergripande frågeställningar som bryts ned och testas.
Granska, analysera, visualisera och förmedla strategisk planering
Du tränar din förmåga att kritiskt granska, identifiera problem och analysera. Du övar praktiska färdigheter där du tar fram och värderar förslag till lösningar och pekar på konsekvenser av vägval. För att kunna implementera strategisk planering i olika organisationer stärker du också dina förmågor i att formulera dig och att visualisera komplexa sammanhang.
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder fram till en teknologie masterexamen.
Kurser och innehåll
Kurser hösttermin 2021
Introduktion till strategisk fysisk planering, 15 hp
Framtidsbilder, 15 hp
Kurser vårtermin 2022
Planeringsteori, 7,5 hp
Tematiska studier, 7,5 hp
Samhällsorganisation och styrformer, 7,5 hp
Vetenskapligt arbete: teoretiska utgångspunkter och undersökningsmetoder, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2022
Regional planering med internationella perspektiv, 15 hp
Projektarbete i strategisk fysisk planering, 15 hp
Kurser vårtermin 2023
Om utbildningen
Masterprogrammet i strategisk fysisk planering är en tvåårig utbildning på avancerad nivå. Utbildningen är till för dig som vill ha en utbildning som leder till kvalificerad yrkesverksamhet eller forskning om framtidens samhällsbyggande. Utbildningen är inriktad mot strategisk översiktlig planering samt att förstå och kunna driva komplexa planeringsprocesser som sker på många planeringsnivåer samtidigt och där många olika aktörer involveras.
Utbildningen är en fördjupning av kandidatprogrammet i fysisk planering men är även öppen för studenter från andra utbildningar inom tekniskt eller samhällsvetenskapligt område med inriktning mot samhällsplanering och byggande. Utbildningen fördjupar dina kunskaper i att kritiskt granska förutsättningarna för ett hållbart samhällsbyggande och att kunna identifiera och driva planeringsfrågor med strategiskt innehåll.
Undervisningen är problembaserad och i flertalet kurser utgår man från olika övergripande frågeställningar som sedan bryts ned och tillämpas i olika projekt. Utbildningens kurser varvar teoretiska utgångspunkter med praktiska tillämpningar med fokus på översiktlig planering, alltifrån lokal nivå upp till internationellt gränsöverskridande planering.
Under utbildningen tränar du din förmåga till kritisk granskning, problemidentifiering och analys. Du tränar även praktiska färdigheter där du ska föreslå och värdera olika förslag till lösningar samt peka på konsekvenser av olika vägval. God analytisk förmåga och goda kunskaper i att formulera dig i tal och skrift, liksom att kunna visualisera komplexa sammanhang, är viktiga egenskaper som kännetecknar en planerare som arbetar med strategiska frågor.
Det bästa med Karlskrona är närheten till allt, cykeln är din bästa vän. Dessutom ligger campus vid havet och bjuder på en underbar utsikt.
Emma
Student, Fysisk planering
Vill du veta mer om programmet?
Studentprojekt

Projekt Regional Planering
I kursen Regional planering med internationella perspektiv skrevs en uppsats med ett EU-perspektiv. I projektet skulle studenterna föreslå en regional strategi för hur Västerås och Eskilstuna kan samverka bättre. Projektet genomfördes i grupper om fyra, där studenterna presenterade sina strategier på två stycken planscher.

Backcasting (Älvstaden 2015-2050)
I kursen Framtidsbilder får studenterna göra en backcasting av en redan formulerad vision. Uppgiften är att tänka en process baklänges och fundera över vad som behöver göras för att uppnå mål och vision. Här har studenterna gjort en backcasting av visionen för Älvstaden.
Här studerar du
På Campus Gräsvik hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Gräsvik ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Urval
Vid fler antal behöriga sökande än antal tillgängliga platser, till aktuell programstart, görs ett urval med akademiska meriter som grund. Detta går till på följande sätt:
METOD 1 Generell metod
ALLMÄNT
Denna metod är enkel och har en hög grad av legitimitet och rättssäkerhet. Den fungerar bra då de sökande förväntas ha en likartad utbildningsbakgrund.
URVALSGRUND
Tidigare utbildning.
PRECISERING AV URVALSGRUND
Endast antal avklarade högskolepoäng som sökande dokumenterat i samband med sin anmälan beaktas. Utländska poäng omräknas enligt riktlinjer från Universitets- och högskolerådet.
HÖGSTA MERITVÄRDE
Meritvärdet utgörs av antal avklarade högskolepoäng och beräknas i intervallet 30 - 285 högskolepoäng.
ARBETSMETOD
Urvalet kan till stor del genomföras maskinellt. Om inte alla sökande med lika lägsta meritvärde kan erbjudas plats tillgrips lottning.
Läs mer om antagning här
Examen
Utbildningen leder fram till följande examen på avancerad nivå:
Teknologie masterexamen
Huvudområde: Fysisk planering
Inriktning: Stadsplanering
Motsvarande benämning på engelska är:
Degree of Master of Science (120 credits)
Main field of study: Spatial Planning
Specialization: Strategic Spatial Planning
Lärandemål
Efter fullgjorda studier på utbildningsprogrammet ska studenten kunna visa sådan fördjupad kunskap som krävs för fortsatt kvalificerad yrkes- eller forskningsverksamhet.
Kunskap och förståelse, utöver de nationella målen ska studenten på avancerad nivå:
- visa brett kunnande och förståelse om det mångvetenskapliga fält inom vilket huvudområdet fysik planering är placerat där samhällsvetenskapliga, humanistiska, naturvetenskapliga och tekniska ämnen möts och omsätts till planering.
- visa väsentligt fördjupade kunskaper om de krav som kan ställas på att i den fysiska planeringen omsätta relevant kunskap till gestaltande planer, policydokument eller strategiska dokument.
- visa fördjupad insikt i forsknings- och utvecklingsarbete inom de ämnesområden och discipliner som är relevanta för planering i vid mening samt med specifikt fokus mot den fysiska planeringens forsknings- och utvecklingsfrågor.
- visa fördjupad metodkunskap med inriktning mot hur ett vetenskapligt metodiskt förhållningssätt kan omsättas i de uppgifter som är den fysiska planerings arbetsfält.
Färdighet och förmåga, utöver de nationella målen ska studenten:
- visa förmåga att kritiskt och systematiskt analysera och integrera kunskap från de ämnesområden, forskningsfält och discipliner som är relevanta för att bearbeta komplexa planeringsproblem. Att arbeta med planering förutsätter förmåga att hantera och värdera situationer och frågeställningar där informationen kan vara begränsad.
- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar inom fältet planering, vilket kan omspänna sociala, ekonomiska, ekologiska, demokratiska såväl som estetiska frågeställningar, samt att med de metoder som är adekvata inom dessa områden planera och genomföra kvalificerade uppgifter på en nivå som bidrar till en kunskapsutveckling inom den fysiska planeringen.
- visa förmåga att kommunicera och argumentera kunskap och slutsatser inom fältet fysisk planeringen med de grupper och aktörer som berörs av eller är involverade i den fysiska planeringen.
Värderingsförmåga och förhållningssätt, utöver de nationella målen ska studenten:
- visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet inom den fysiska planeringens område baserat på tillgänglig vetenskaplig kunskap.
- visa förmåga att beakta etiska aspekter i arbetet med de människor, institutioner, organisationer och föreningar som berörs av forsknings- och utvecklingsarbete inom fysisk planering.
Jobbprofiler
Att vara fysisk planerare på masternivå innebär att medverka i och att leda processer där såväl analytisk, kreativ och kommunikativ förmåga är värdefulla. Du arbetar med den fysiska planeringen inom eller i relation till de politiskt styrda organisationerna. Du kan t ex arbeta inom kommunernas planerings-, stadsbyggnads- eller miljökontor, på länsstyrelsernas samhällsbyggnads- och miljöfunktioner, inom statliga centrala myndigheter och på privata företag som arbetar med fysisk planering. Arbetet är omväxlande och du får som generalist tillfälle att arbeta i projekt med många inblandade aktörer. Dessa kan vara politiker, medborgare och föreningar såväl som exploatörer och specialister av olika slag. Arbetsmarknaden för fysiska planerare är mycket god. Oavsett läget i byggkonjunkturerna behövs planering. Ett generationsskifte pågår eftersom många planerare inom de närmaste 15 åren kommer att gå i pension.
Vi utvecklar hela tiden våra utbildningar och programmet utvärderas kontinuerligt genom de enskilda kursernas kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs med återkoppling till studenterna. Kursvärderingarna redovisas och diskuteras av kurs- och programansvariga, varefter förändringar i programmet kan bli aktuella.
Programmet är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande kvalitets- och utvecklingsfrågor. I programrådet eller i olika utskott till programrådet är externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter knutna för diskussioner om programmets utveckling, kvalitet och relevans för arbetsmarknaden.
Frågor?

