Sjuksköterskeprogrammet
180 HP
- Studietid: 2021 vecka 03 till 2024 vecka 02
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Programmet startar både VT-21 och HT-21
Sjuksköterskeprogrammet
Skapa bra omvårdnad genom att leda, utveckla och planera vårdarbete. BTH:s sjuksköterskeprogram har e-hälsoprofil och ger dig en hög andel verksamhetsförlagd utbildning som knyter ihop teori med praktik.
En internationell examen och en stark efterfrågan på arbetsmarknaden
Som sjuksköterska har du varierade arbetsuppgifter och planerar, leder och utvecklar omvårdnadsarbete. Du genomför medicinska behandlingar och arbetar med hälsofrämjande åtgärder.
Det råder i dag brist på sjuksköterskor och jobben finns inom både landsting, kommuner och privata verksamheter. Efter examen kan du alltså arbeta som sjuksköterska både i Sverige och utomlands, eller välja att läsa vidare till specialistsjuksköterska.
Problembaserat lärande och möten med människor
På BTH använder vi problembaserat lärande som utvecklar din kreativitet och din förmåga att lösa uppgifter i grupp. Huvudområdet är omvårdnad som kompletteras med stödämnet medicin. Utbildningen bidrar till att utveckla din kunskap och förmåga att möta människor och fungera som ledare i möten med patienter, närstående och kollegor.
E-hälsa en naturlig del av dagens vård
E-hälsa omfattar kunskap om e-hälsoverktyg och tjänster som kan förbättra och effektivisera processer för kommunikation, arbete och omvårdnad inom vårdarbete. I dagens och framtidens samhälle är teknik en allt viktigare byggsten och BTH är i grunden en teknisk högskola, så e-hälsa har en given och naturlig central plats i BTH:s sjuksköterskeprogram.
Stor andel VFU och medicinkurser
En stor och viktig del av utbildningen är VFU – verksamhetsförlagd utbildning inom hälso- och sjukvården. Programmet innehåller en stor del VFU där du omsätter teori i praktik vilket gör att du snabbt kommer in i din yrkesroll. En del av VFU:n sker på Blekingesjukhuset som ligger en kort promenad från högskolan. Teorikurser i omvårdnad och medicin ger en bred bas av kunskaper för att kunna möta människors behov för att främja hälsa. Sammantaget ger detta dig en realistisk och komplett kombination av kunskap och erfarenhet.
Unik forskningsklinik på campus ger realitet och nytänkande
2019 invigdes BTH:s forsknings- och utbildningsklinik. Kliniken är den enda i sitt slag och här simulerar vi vårdförlopp inom till exempel akutvård, vilket ger dig den viktiga kopplingen mellan teori och praktik. Här utformar, testar och simulerar du olika arbetssätt för framtidens vård tillsammans med lärare och forskare. Under utbildningen tränar du mycket praktiskt på kliniken och kompletterar därmed din VFU på ett unikt sätt och tar del av den senaste forskningen.
Utbildningen leder till en sjuksköterskeexamen, som är en internationellt gångbar examen och gör hela världen till din arbetsmarknad.
Kurser och innehåll
Kurser vårtermin 2021
Omvårdnadens grunder, 7,5 hp
Grundläggande anatomi och fysiologi, 7,5 hp
Introduktion till yrke och akademi, 7,5 hp
Det vårdande och lärande mötet, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2021
Anatomi och fysiologi, fördjupning, 7,5 hp
Mikrobiologi, farmakologi och näringslära, 7,5 hp
Sjuksköterskans professionella grund, 7,5 hp
Omvårdnad, fördjupning, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2022
Omvårdnad, metoder och tillämpning II, 7,5 hp
Omvårdnad, metoder och tillämpning I, 7,5 hp
Patofysiologi I, 7,5 hp
Patofysiologi II, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2022
Sjuksköterskans professionella utveckling, 30 hp
Kurser vårtermin 2023
Omvårdnad, vetenskapliga teorier och metoder, 7,5 hp
Självständigt arbete, 15 hp
Omvårdnad vid akuta situationer och komplexa ohälsotillstånd, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2023
Om utbildningen
Sjuksköterskeprogrammet ger dig kunskaper och färdigheter inom yrkets kärnkompetenser; personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård (kunskap som är baserad på bästa möjliga vetenskapliga grund), förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, säker vård samt informatik.
Utbildningen visar på samband mellan vårt hälsotillstånd och vår fysiska, psykiska, sociala och kulturella miljö. Du får kunskaper om yrkets värderingar och etik samt de allmänna principerna för vård och omsorg. Du tränas i att integrera och implementera nya forskningsresultat och lär dig reflektera över ditt eget arbetssätt i förhållande till forskning och utveckling.
Personcentrerad vård kännetecknas av att patienten blir sedd, förstådd och bemött utifrån dennes individuella behov, värderingar och förväntningar. Sjuksköterskan och teamet ska kunna möta patienten och närstående med evidensbaserad kunskap, det vill säga kunskap som är baserad på bästa möjliga vetenskapliga grund, i kombination med empati och ett etiskt förhållningssätt.
Teamarbete främjar kontinuitet, stärker kompetenser och ökar säkerheten för patienten i vården. I din roll som sjuksköterska ingår att vara ledare, att kunna handleda och undervisa både teamet, patienten och närstående, och att arbeta förebyggande och som hälsopedagog.
En sjuksköterska deltar kontinuerligt i förbättringsarbete för att utveckla kvalitet, kunskaper och säkerhet för patienten och teamet. Du kommer också att behöva engagera dig i kommunikation, informationsteknik och hälsoteknik inom vården, eftersom det är områden som är i ständig utveckling.
Sjuksköterskeutbildningen på BTH influeras starkt av vårt fokus på teknik, innovation och hållbar utveckling och har en stark internationell prägel där du även har möjlighet till studentutbyte såväl inom som utanför Europa.
Under första läsåret får du grundläggande kunskaper inom omvårdnad och medicinsk vetenskap. Under året ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid ett tillfälle.
Under det andra studieåret får du fördjupade kunskaper inom samtliga två ämnesområden för att kunna använda dessa integrerat och för att förstå helhetssynen på patienten och dennes närstående. Du har även VFU inom tre olika verksamheter.
Under det tredje året praktiserar och fördjupar du dina kunskaper från studieår ett och två. Det ingår VFU inom något av tidigare verksamhetsområden. Du gör också ditt examensarbete inom huvudområdet omvårdnad, dels en längre VFU omfattande tio veckor samt teorikurser för att kunna få din examen.
Som utbildad sjuksköterska kan du arbeta nationellt såväl som internationellt. Du kan efter examen också läsa vidare till specialistsjuksköterska eller fortsätta att studera på avancerad nivå och på forskarnivå.
Urval
Vid antagningen till ett utbildningsprogram ska högst 67 % av platserna fördelas i ett betygsurval och minst 33 % i ett provurval. Sökande som uppfyller kraven för flera urvalsgrupper ska ingå i samtliga. Meritpoäng inför urval enligt Områdesbehörighet A14/16.
Läs mer om antagning här
Examen
Utbildningen leder fram till en examen på grundnivå med benämningen
Sjuksköterskeexamen
Motsvarande benämning på engelska är
Degree of Bachelor of Science in Nursing
Utbildningen leder också fram till
Filosofie kandidatexamen
Huvudområde: Omvårdnad
Motsvarande benämning på engelska är
Degree of Bachelor of Science
Main field of study: Nursing Science
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.
Lärandemål
Följande mål gäller för utbildningen:
Kunskap och förståelse
För sjuksköterskeexamen ska studenten:
- visa kunskap om områdets vetenskapliga grund, kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen
- visa kunskap i planering, ledning och samordning av vård- och hälsoarbetet
- visa kunskap om förhållanden i samhället som påverkar barns, kvinnors och mäns hälsa
- visa kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
- visa kunskap om relevanta författningar
För kandidatexamen i omvårdnad ska studenten:
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor
Färdighet och förmåga
För sjuksköterskeexamen ska studenten:
- visa förmåga att självständigt och i samverkan med patienten och närstående identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt ge vård och behandling
- visa förmåga att hantera läkemedel på ett adekvat sätt samt kunna informera patienten om läkemedlens effekter och biverkningar
- visa förmåga att identifiera behov av och genomföra hälsofrämjande och förebyggande arbete
- visa förmåga att initiera metodförbättring och kvalitetssäkring
- visa förmåga att tillämpa sitt kunnande för att hantera olika situationer, företeelser och frågeställningar utifrån individers och gruppers behov
- visa förmåga att informera och undervisa olika grupper samt att genomföra handledande uppgifter
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera åtgärder och behandlingsresultat med berörda parter samt i enlighet med relevanta författningar dokumentera dessa
- visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper
- visa förmåga att kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika målgrupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten
För kandidatexamen i omvårdnad ska studenten:
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer
- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För sjuksköterskeexamen ska studenten:
- visa självkännedom och empatisk förmåga
- visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna
- visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens
För kandidatexamens ska studenten:
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens
Lokala mål
- visa kunskap om eHälsa för att främja, förbättra och effektivisera omvårdnads-, arbets- och kommunikationsprocesser
- visa kunskap om eHälsans möjligheter och utmaningar för att främja delaktighet med fokus på personens och närståendes kunskap och behov
Vi utvecklar hela tiden våra utbildningar och programmet utvärderas kontinuerligt genom de enskilda kursernas kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs med återkoppling till studenterna. Kursvärderingarna redovisas och diskuteras av kurs- och programansvariga, varefter förändringar i programmet kan bli aktuella.
Programmet är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande kvalitets- och utvecklingsfrågor. I programrådet eller i olika utskott till programrådet är externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter knutna för diskussioner om programmets utveckling, kvalitet och relevans för arbetsmarknaden.
Det bästa med BTH är närheten till allt. Karlskrona är en underbart mysig stad med många fritidsaktiviteter och bra hockey, handboll och fotboll att titta på.
Andrée
Tidigare student, Sjuksköterskeprogrammet
Vill du veta mer om programmet?
Jag heter Amanda och läser Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska. Tidigare har jag läst Sjuksköterskeprogrammet. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!
Mer om programmet
Terese och Lina presenterar sjuksköterskeprogrammet och vår unika klinik där studenterna kan testa olika e-hälsoverktyg och simulera olika händelser.
Studentprojekt

Sinnena
Sinnet står i nära förbindelse till nervsystemet där de fem klassiska sinnena är syn, hörsel, smak känsel och lukt. Dessa står i centrum för att inhämta information om våra kroppsfunktioner på ett ändamålsenligt sätt.

Ofrivillig barnlöshet och IVF
I dagens samhälle är det inte självklart för alla att kunna få barn på naturlig väg. Idag har utvecklingen gått framåt och det finns flera olika alternativa behandlingar för detta. En utav dessa behandlingar är provrörsbefruktning (IVF). Vad är egentligen för- och nackdelarna med denna behandling?

Innovativa idéer för demensvården
Ett digitalt journallexikon som känner igen förkortningar och svåra ord som vårdpersonal använder i journaler. Det var Belmas idé som ledde hela vägen till final i Queen Silvia Nursing Award, 2018. Lexikonet var tänkt att användas av äldre för att lättare förstå sin journal.

Används motionsleden på Västra Mark i hälsofrämjande syfte?
Fältstudien är gjord på Västra Mark i Karlskrona, det som undersöktes var motionsleden. Syftet med fältstudien var att undersöka olika folkhälsomål som uppfylls på Västra Mark, vilken målgrupp som söker sig dit samt att se om den används i hälsofrämjande syfte.
Här studerar du
På Campus Gräsvik hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Gräsvik ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden – en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
Bra att veta
Frågor?

