Software Engineering
180 HP
- Studietid: 2021 vecka 34 till 2024 vecka 22
- Ort: Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, heltid
- Anmälningskod: BTH-87036
- Språk: Undervisningen ges normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
- Utbildningsplan: Ladda ner
Länk till välkomstbrev från ansvarig lärare finns här senast 3 veckor innan kursstart.
Digitalt Öppet Hus
lördagen den 13 mars
Software Engineering
Skapa internationella möjligheter som mångsidig mjukvaruutvecklare. Mjukvaruutveckling är ett av BTH:s fokusområden – ett där vi är världsledande.
En mångsidig utbildning till mjukvaruutvecklare
Utbildningen gör dig till en mjukvaruutvecklare som snabbt kan orientera sig i nya teknologier och miljöer, och du kan jobba med i stort sett alla delar som berör programvara och AI. Studierna ger dig de kunskaper i teknik och den erfarenhet av arbetssätt du behöver för att utveckla programvara för krävande områden och applikationer som sociala medier, medicinsk utrustning, självkörande fordon, telekom och mobila plattformar.
Internationella möjligheter och många karriärvägar att välja på
Du kan välja att förlägga en del av dina studier vid något av våra partneruniversitet utomlands, och kompetensen du bygger i utbildningen bryr sig inte om gränser utan världen blir din arbetsmarknad.
Efter examen är du redo för yrkesroller som programmerare, systemutvecklare, systemarkitekt, testledare, projektledare, produktledare eller chef inom mobila system, spel och affärssystem.
Bas med bredd ger många möjligheter
Software Engineering ger dig som vill jobba med programvaruutveckling en stadig bas, oavsett vilken specialisering du tänkt dig. Bland annat lär du dig Python/C++, Assembler/C och nätverksteknologier. Du studerar operativsystem (Unix och Linux), maskinnära programmering och mjukvarudesign. Det tredje året fördjupar du dig i kurser inom avancerad programmering, prestandaoptimering och datasäkerhet.
Nära näringsliv och verklighet
Under en stor del av utbildningen jobbar du i skarpa projekt med olika företag och får erfarenhet av olika miljöer, och att använda de senaste teknikerna och programmeringsspråken. Projektarbete ger också insikter i yrkesrollens möjligheter och naturliga kontakter med möjliga arbetsgivare efter examen. Tekniken i projekten varierar från systemutveckling till webbprogrammering, Cloud computing eller Android/ iOSutveckling.
Nära världen
Läs på hemmaplan eller studera utomlands vid några av våra partneruniversitet runt om i världen. BTH uppmuntrar utlandsstudier, internationell erfarenhet under studierna är en nyttig bonus eftersom du möjligen kommer att arbeta i globala arbetsmiljöer, oavsett om du jobbar i Sverige eller utomlands.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen i programvaruteknik.
Kurser och innehåll
Kurser hösttermin 2021
Objektorienterad programmering i C++, 7,5 hp
Diskret matematik, 7,5 hp
Matematisk introduktion, 7,5 hp
Programmering och Problemlösning med Python, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2022
Introduktion till programvarudesign och arkitektur, 5 hp
Nätverksbaserade system, 7,5 hp
Algoritmer och datastrukturer, 7,5 hp
Webbprogrammering och databaser, 10 hp
Kurser hösttermin 2022
Operativsystem, 7,5 hp
Linjär algebra, 7,5 hp
Individuellt programvaruprojekt, 7,5 hp
Datorteknik, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2023
Grundläggande systemverifiering, 7,5 hp
Programvaruprojekt i grupp, 15 hp
Kompilator- och översättarteknik, 7,5 hp
Användbarhet och interaktionsdesign, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2023
Programmering i UNIX-miljö, 7,5 hp
Programvarusäkerhet, 7,5 hp
Programvaruarkitektur och kvalitet, 7,5 hp
Utveckling av mobila applikationer, 7,5 hp
Prestandaoptimering, 7,5 hp
Introduktion till Cloud Computing, 7,5 hp
Global programvaruteknik, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2024
Om utbildningen
Utbildningens mål är att du ska bli en mångsidig mjukvaruutvecklare med avancerad problemlösningsförmåga och som snabbt tar till dig ny teknologi.
Första året läser du kurser som förbereder dig för kommande praktiska projekt och mer avancerade kurser. Fokus är på programmering och problemlösning. Du läser grundläggande programmering (C++, Python), webbprogrammering, databaser och grunder till mjukvarudesign och arkitektur. Du läser också kurser i matematik, då det behövs för att kunna utveckla avancerade mjukvarulösningar.
Andra året börjar projektkurserna. Först med ett individuellt projekt och därefter ett mindre projekt i grupp där du jobbar ihop med fyra till fem andra studenter. Parallellt med projekten läser du kurser i nätverk, operativsystem, avancerade algoritmer och mjukvarutestning.
Under det tredje året väljer du själv kurser inom avancerad programmering, prestandaoptimering och datasäkerhet. Studierna avslutas med ett stort programvaruprojekt i grupp och ett examensarbete i programvaruteknik.
Programmet avslutas med ett skriftligt examensarbete motsvarande 15 hp.
Av de 180 poängen består 37,5 av utvecklingsprojekt med företag och 30 poäng programmering samt 30 poäng valbara kurser utomlands.
Konstruktion av avancerad programvara är mycket mer än programmering, och du lär dig behärska helheten för att sedan leverera en storskalig komplex mjukvarulösning med hög kvalitet. Du arbetar med kunder som kravställare och i grupp.
Du lär dig att arbeta på ett strukturerat sätt för att lösa svåra problem. Det räcker inte med att du kan programmera, du lär dig också förstå svagheter och styrkor med olika programmeringsspråk och lösningar – för att sedan kunna välja den lösning som passar bäst.
Under utbildningen tränar du din förmåga i problemlösning och självständigt lärande i olika kurser men framförallt i projektkurserna. Här utvecklar du din förmåga i problemlösning till fullo då du arbetar i nya miljöer och förväntas självständigt kunna lära dig ny teknologi.
Under en stor del av utbildningen arbetar du i skarpa projekt tillsammans med företag. Projekten ger dig erfarenhet av att jobba med spännande teknologier och du lär dig viktiga sociala och praktiska aspekter av att arbeta i team, såsom kommunikation, planering, uppföljning av progress och framförallt att leverera kvalitet.
Under de senaste åren har temat för projekten varit: Android/iOS-utveckling, webbutveckling, Big Data, IoT och cloud computing i samarbete med bland annat Ericsson, Softhouse, HiQ, CSC, WIP, Qvantel, Malvacom, Cybercom, CGI, Allbinary och Crystalcode.
Du bygger under utbildningen ett brett grund av kunskap för fortsatta studier och självständigt lärande med programmering (C/C++, Python, Assembler), datastrukturer och algoritmer, databasteknik, webbteknologier, datorteknik, operativsystem, nätverksprogrammering, kompilatorteknik och principer for uppbyggnad av programvarudesign och arkitektur. Matematik är en självklar del av utbildningen då konstruktion av avancerad programvara kräver en välutvecklad logisk förmåga. Studierna har fokus på avancerad programmering och lågnivåprogrammering via kurser som datorteknik, operativsystem, avancerad programmering i Unix, kompilatorteknik, prestandaoptimering och multiprocessorsystem.
Efter utbildningen ska du kunna arbeta inom en stor del av IT-branschen, till exempel med högnivåprogrammering, det vill säga programmera appar, webbapplikationer och spel, eller arbeta mera backend och skapa nya plattformar för framtidens programmerare. Kanske skapar du alternativ till Android och iOS-plattformar, alternativ till Googles sökmotor? Eller hållbara lösningar för big data, internet of things eller cloud-gaming?
Utbildningen bedrivs huvudsakligen på svenska men enstaka föreläsningar och hela kurser på engelska kan förekomma. Litteraturen är både på engelska och svenska.
Som student på programmet får du tillgång till Ericsson Space Lab
Nästan alla kurser jag läst hittills har varit riktigt intressanta. Det är inte ofta man läser en kurs bara för att man ”måste”.
Elias
Student, Software Engineering
Vill du veta mer om programmet?
Jag heter Stina och läser Software engineering. Har du en fråga om programmet? Skicka ett meddelande till mig!
Studentprojekt
Big data
Ett student-team från Software Engineering och International Software Engineering jobbade på smarta lösningar för att analysera riktigt stora data filer på företaget Fujitsu. Ett par software engineering-studenter från teamet blev anställda på Fujitsu direkt efter projektet.
Twitter for machines
Under våren 2014 jobbade software engineering-studenter med projektet inom “Internet of Things”. Läs mer om området här.
Här studerar du
På Campus Gräsvik hittar du utbildningar inom teknik, IT, fysisk planering, industriell ekonomi samt hälsa och vård.
Campus Gräsvik ligger precis vid vattnet, här finns till och med en badbrygga 50 meter från föreläsningssalarna. Från det moderna bibliotekets studieplatser har du utsikt över havet och utanför finns motionsslingor som tar dig genom skogspartier och längs stranden.
Bra att veta
Urval
Vid antagningen till ett utbildningsprogram ska högst 67 % av platserna fördelas i ett betygsurval och minst 33 % i ett provurval. Sökande som uppfyller kraven för flera urvalsgrupper ska ingå i samtliga. Meritpoäng inför urval enligt Områdesbehörighet A8/8.
Läs mer om antagning här
Examen
Utbildningen leder fram till följande examen på grundnivå:
Teknologie kandidatexamen
Huvudområde: Programvaruteknik
Motsvarande benämning på engelska är:
Degree of Bachelor of Science
Main field of study: Software Engineering
Lärandemål
Följande mål gäller för utbildningen:
Kunskap och förståelse
Efter genomförd utbildning ska studenten:
- visa kunskap om storskalig produktion av programvara av hög kvalitet,
- visa kunskap om teknologier för analys, design, konstruktion och test av programvara,
- visa grundläggande kunskap om organisatoriska och affärsmässiga aspekter som påverkar programvarukonstruktion,
- visa fördjupad kunskap om utvecklingsmetoder för programvarukonstruktion och uppföljning av programvarusystem.
Färdighet och förmåga
Efter genomförd utbildning ska studenten:
- visa förmåga att självständigt och flexibelt tillämpa teknologier för analys, design, konstruktion och test av programvara,
- visa förmåga att granska, värdera och sätta sig in i nya tekniker inom programvaruutveckling,
- visa förmåga att söka, samla och värdera information samt tillägna sig ny kunskap och nya färdigheter inom utbildningsområdet,
- visa förmåga att identifiera hinder och möjligheter i olika utvecklingssammanhang (såväl nationella som internationella),
- visa förmåga att enskilt och i grupp identifiera, formulera och lösa programvarutekniska problem, samt presentera sina idéer och lösningar muntligt såväl som skriftligt till yrkespersoner och på ett populärvetenskapligt sätt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomförd utbildning ska studenten:
- visa förmåga att göra bedömningar av olika utvecklingssammanhang med hänsyn till relevanta organisatoriska och affärsmässiga aspekter, visa förmåga att kunna ta del av och värdera utvecklings- och forskningsresultat, visa insikt om och vara förtrogen med åtagandekultur inom programvaruutveckling.
Jobbprofiler
Efter examen är du eftertraktad på arbetsmarknaden och behovet förväntas att öka med tanke på den teknologiska- och samhällsutveckling som vi ser, antalet uppkopplade enheter ökar dramatiskt och mjukvara och teknologi tar allt mera plats i vardagen. Du kan till exempel arbeta på mjukvaruföretag med olika focus (telekommunikation, molntjänster, Big data, it-konsulting, app-utveckling, spelutveckling eller mjukvarutestning för att nämna några områden), eller starta eget företag. Oftast börjar du som mjukvarudesigner eller utvecklare. Vidare karriär kan vara som mjukvaruarkitekt, tekniskt teamledare, projektledare och produktledare för att nämna några. Exempel på företag som examinerade studenter börjat arbeta på är: Factor10, Compuverde, Fujitsu, Softhouse, Ericsson, HiQ, Skatteverket, Försäkringskassan, System verification, Crystalcode. Det är inte ovanligt att studenter får möjlighet till arbete (sommarjobb och provanställning) redan under utbildningen. Detta tack vare de projektkurser som ges i samarbete med olika IT-företag.
Vi utvecklar hela tiden våra utbildningar och programmet utvärderas kontinuerligt genom de enskilda kursernas kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs med återkoppling till studenterna. Kursvärderingarna redovisas och diskuteras av kurs- och programansvariga, varefter förändringar i programmet kan bli aktuella.
Programmet är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande kvalitets- och utvecklingsfrågor. I programrådet eller i olika utskott till programrådet är externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter knutna för diskussioner om programmets utveckling, kvalitet och relevans för arbetsmarknaden.
Frågor?

