Adam, Norrtälje

Adam, Civilingenjör i AI- och maskininlärning

Varför valde du BTH?

BTH i Karlskrona har en särskild plats i mitt hjärta. Staden och alla dess öar finner jag som en av Sveriges finaste platser, samtidigt som den känns modern och nytänkande. Skolan ligger i sin tur nära centrala staden, men tillräckligt långt bort för att det ska kännas lugnt och avgränsat. Jag valde BTH då jag visste att jag ville få en så stark teknisk utbildning som möjligt, vilket jag kände på mig att de kunde erbjuda. Jag är än så länge inte besviken!

Varför valde du din utbildning på BTH?

Jag valde att studera AI och Maskininlärning då jag varje dag kommer på nya potentiella användningsområden för den spännande teknologin som är just Artificiell Intelligens. Efter att jag läste Max Tegmarks bok ”Life 3.0” förstod jag att ämnet är så mycket mer än bara fancy robotar med läskiga människoliknande egenskaper och självkörande bilar. Kort och gott har AI potentialen att göra allt människor gör, i alla sektorer och alla yrken. Att plugga detta på BTH, en av de enda skolorna i Sverige med ett civilingenjörsprogram med specifikt fokus på AI, kommer ge dig unika möjligheter och få dig att ligga i framkant inom den nya teknologin. Framtiden består av ett oändligt antal problem och frågeställningar, och jag tror att vi med hjälp av AI kan lösa majoriteten av dessa.

Vad är det bästa med BTH?

Att få känna ett enormt lugn i sina studier. På campus Karlskrona har du alltid utsikt över vattnet och du är alltid runt om personer du känner igen. Att gå till skolan har aldrig känts så naturligt, och jag personligen tycker det är väldigt skönt att sitta i den nedre delen av biblioteket lite senare på kvällarna och verkligen absorberas in i studierna (som faktiskt är rätt så roliga!).

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?

Drömmen hade varit att få hamna direkt i något större företag. NASA kommer jag att tänka på. Jag är enormt intresserad av rymden och skulle tycka det var grymt häftigt att få hjälpa till med att skapa smarta robotar som kan klara av de extrema förhållandena som finns där uppe. Eller kanske forska på nya sätt som AI kan användas till, som t.ex. nanoteknologi och bioteknik! Men eftersom dessa jobb nog kommer kräva mer studier än vad jag kommer att få på BTH kan jag nog mer rimligen sikta på att jobba inom något IT företag, så som t.ex. Ericsson. På tal om Ericsson har de ett enormt samarbete med skolan och ger oss datakunniga elever många möjligheter till examensarbete, sommarjobb och även jobb efter studierna.

Vad är det bästa med Karlskrona/Karlshamn?

Jag brukar säga att Karlskrona känns som en storstad medans det är lika stort som Norrtälje. Det är en lugn, sansad och mysig stad som varken känns överpopulerad eller övergiven. Du är konstant omringad av havet och vart du än går kan du lära dig något nytt om stadens häftiga historia inom marin och militär. På somrarna känns det som en semesterstad och under vintern finns det inget bättre än att njuta av stadens skönhet!

Största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

På gymnasiet är allt väldigt hårt belagt, nästan som om du är fast i en labyrint med bara en rätt väg. På högskolan är alla dessa väggar bortsuddade och du ser alltid målet framför dig, även om det må vara en hel del fallgropar längst vägen. Skillnaden är att du har mycket mer frihet till hur du vill hantera och planera dina studier. Detta bidrar till en enorm frihet, men också ett stort ansvar. Många säger att högskola är betydligt svårare än gymnasiet, men i min upplevelse är det hoppet inte lika stort som man kan tro. Så länge du avsätter tid åt studierna (gärna varje dag!) och ser det som om du fortfarande går på gymnasiet, så kommer dina studier att gå som en dans!

Hur ser en bättre värld ut, skulle du säga?

En värld där vi tar hand om varandra och vi bevarar den planet vi lever på. Jag hoppas åtminstone att jag kan bidra något med den senare punkten, då det finns många möjligheter för AI att hjälpa till inom miljön. Tänk dig till exempel ett system som kan på ett smart sätt sortera ut olika typer av material bland avfall och se till att dessa kommer direkt till återvinning. Ett sådant system hade varit otroligt häftigt att få göra!

Vilken är din drivkraft? Vad vill du förändra eller uppnå i livet?

Jag är driven av nyfikenhet och att alltid söka efter att få lära mig nya saker. Jag vill bli så pass kunnig inom något att jag i framtiden kan vara med och förändra i samhället, vare sig det kommer i form av produkter, system eller forskning. Jag har inte bestämt mig ännu vad jag helst vill hålla på med, det finns så mycket att välja på!

Jag hoppas att vi ses!

9 februari 2022

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×