ViaTEcH Synergy

Under de senaste åren har vi sett en enorm ökning av visuell information levereras till företags- och konsumentmarknader via fasta och mobila nätverk. En mängd olika gränssnitt mellan människa och maskin används för att visualisera dessa data som ger uppslukande upplevelser och nya sätt att realistiskt, engagerande och tillfredsställande samarbete.

Projektinformation

Finansiär: KK-stiftelsenStatus: AvslutadForskningsområde: DatavetenskapKontaktperson: Hans-Jürgen Zepernick, hans-jurgen.zepernick@bth.seLänk till projektsidan: https://a.bth.se/viatech-synergy/Projektbudget: 30 mnkrProjektstart: 2017-10-01Projektslut: 2022-06-30Projektpartner: Axis Communication, Ericsson, WIP – Wireless Independent Provider AB, Tobii Pro

Syfte

ViaTecH-projektet tar hänsyn till ett komplett människocentrerat system bestående av människor, gränssnitt mellan människa och maskin och nätverk av datorer med målet att främja visuella och interaktiva applikationer när det gäller hållbar kvalitet och immersiva upplevelser samt att underlätta intuitiva interaktioner. Kärnfrågan i ViaTecH-projektet är därför:

”Hur kan människocentrerad databehandling främja nya visuella och interaktiva tillämpningar för att erbjuda hållbar kvalitet och förbättra immersiva upplevelser?”

Genomförande

Det breda utbudet av visuella applikationer sträcker sig över många vertikala specifika branscher som datorspel, virtuell verklighet (VR), infotainmentsystem, anslutna fordon, smart produktion, virtuellt arv, sociala nätverk, assisterad shopping och många andra. Interaktion underlättas av datorkonsoler, mobila enheter, högupplösta skärmar, stereoskopiska skärmar, VR-headset för att bara nämna några få.

ViaTecH, som ett synergiprojekt, strävar efter framsteg för dessa visuella och interaktiva applikationer för att uppnå både hållbar kvalitet och förbättrade immersiva upplevelser, genom att införliva en stark människocentrerad datorkomponent i utvecklingen av visuella och interaktiva applikationer. Detta tillvägagångssätt betraktar användare och industrier som jämlikar i ett övergripande människocentrerat system för att nå full potential av fördelar för samhället.