Mjukvaruutveckling

Mjukvaruutveckling

Inom mjukvaruutveckling utvecklar du programvara i nya produkter och tjänster.

Programvara, eller mjukvara, finns överallt i vår vardag. För att utveckla mjukvara krävs inte bara teknisk kunskap – utan också förståelse för hur programmen används och förmåga att driva utvecklingsprojekt. Genom ett nära samarbete med industrin får du tidigt kontakt med näringslivet och bygger både erfarenhet och nätverk inför yrkeslivet.

Våra utbildningar inom mjukvaruutveckling spänner över ett brett område och leder till olika karriärer. Vi har allt från grundutbildningar med högskoleexamen på 120 hp och kandidatexamen på 180 hp, till civilingenjörsexamen och master- och magisterprogram. De senare är på avancerad nivå och kan också kan vara en väg vidare till forskning inom området.

Möjligheterna är många och kunskaper från en utbildning inom mjukvaruutveckling ger förutsättningar för ett varierat yrkesliv med många utvecklingsmöjligheter.

Utbildningar inom området

Arbeta med allt inom mjukvara

Du kommer kunna arbeta med i stort sett allt som berör programvara.

Stina
Student, Software Engineering

Mjukvara finns i princip överallt och i framtiden finns yrkesroller vi idag inte anar, men i grunden ligger problemlösning och samarbete.

– Efter utbildningen vill jag jobba med att hjälpa människor att förbättra verksamheter och system. Ett viktigt område för mig är vård och omsorg och mitt mål är att bli projektledare, säger Stina. Hon går programmet Software Engineering, en bred utbildning inom programmering.

Första året lägger vi grunderna, då är det mycket programmering och rätt mycket matte. Under andra året börjar vi med projektarbeten och arbetar med företag. Det tredje året är det fler projekt, examensarbete och individuella kurser man väljer själv.

Hon berättar att det i början kändes lite konstigt att som kvinna plugga ett mansdominerat ämne. Samtidigt så ser hon en fördel i att sticka ut i mängden och att därför vara attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag hoppas att arbetsgivare kommer se mig för den jag är, vad jag kan och vad jag kan tillföra deras verksamhet.

BTH:s forskning i mjukvaruutveckling rankas tvåa i världen och etta i Europa.

Läs mer om forskning och forskare på BTH

Som student inom mjukvaruutveckling får du tillgång till Ericsson Space Lab (2:26)

Tidigare studenter

Image of Faith, alumni

Faith

Tidigare utbildning: Software Engineering
Yrke: Senior IT Project Manager
Arbetsplats: Nordea Group IT
Arbetsuppgifter: Leder IT-infrastrukturarbete i olika förvaltnings- och utvecklingsprojekt som behövs i verksamheten.
Image of Johannes, alumni

Johannes

Tidigare utbildning: Webbprogrammering
Yrke: Principal Application Engineer
Arbetsplats: Oracle UK
Arbetsuppgifter: Beslutar om de viktigaste teknikvalen som måste göras för en produkt.

BTH har ett bra rykte, både hos tidigare studenter och arbetsgivare, så valet var egentligen aldrig särskilt svårt.

Oscar
Student, Webbprogrammering

Från utbildningsprojekt till anställning

Emma gick Webbprogrammering och jobbar nu på Softhouse i Malmö, som med sina 250 anställda på sju olika kontor i Sverige hjälper sina kunder med produkt- utveckling och digitalisering.

Som programmeringskonsult är Emma ofta med i uppsättningen av backlogg,  i utvecklingen och i support när projektet är färdigställt.

Hon uppskattar bredden på sin utbildning, som ändå har en spets inom webbprogrammering.

– BTH gav mig en bred bas att stå på. Tack vare utbildningen kan jag förstå nya programmeringsspråk lättare. Utbildningen gav kunskaper inom frontend, backend och databaser, och skarpa projekt ute på företag gav goda erfarenheter redan innan examen. För Emmas del ledde det till en anställning, vilket inte är ovanligt.

– Sista halvåret på utbildningen så gjorde jag ett programvaruprojekt på Softhouse – och efter examen fick jag jobb här.

Det roligaste med mitt jobb är att få följa en produkt från idé till att den är färdigställd.

Emma Thorén
Tidigare student, Webbprogrammering

Programmeringskonsult, Softhouse

Ämnesföreläsningar

Mjukvaruutveckling
Tid, kostnad och resultat – det måste du ha koll på om du vill bli en bra mjukvaruutvecklare. Conny berättar varför det är viktigt och hur du når dit genom att träna på att jobba effektivt i team.

Webbprogrammering
Mikael förklarar webbens enorma möjligheter som plattform för att presentera, informera och marknadsföra. Lär dig vilka tekniker och roller som finns inom området.

Studentprojekt

Programmet Webbprogrammering:
Apputveckling

I kursen Webapp, under våren i ettan, skapade Matilda en app för att visa upp evenemang på specifika platser. Appen hjälper användaren hitta restauranger i närheten av evenemanget och visar vädret för den aktuella platsen under evenemanget. I samma kurs skapade Oliver en app för att visa upp resultat och aktuell ställning för fotbollsligor i Europa.

Kursen använder HTML, CSS och JavaScript för att skapa appar till mobila enheter.

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Utbildningar inom mjukvaruutveckling

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×