Nyss antagen
Nyss antagen
Grattis till din utbildningsplats
– och till ett bra val av både utbildning och lärosäte!
Din studietid kommer att ge dig kunskaper och erfarenheter du tar med dig under resten av livet. De kommer att ge dig fler valmöjligheter, en förmåga att ta vara på allt du kommer att möta efter studierna – och en kraft att förändra både livet, världen och framtiden.
Att vara student innebär mycket mer än att bara plugga. Lite beroende på vad du väljer så går du in i en värld med kårliv, kompisar, nya omgivningar och nya erfarenheter. Allt du engagerar dig i framöver – både studier och andra aktiviteter – kommer gör ditt (student)liv rikare.
Välkommen till BTH, vi hoppas du ska trivas!
Checklista
Viktigt att hålla reda på för att behålla din plats på utbildningen!
- Aktivera studentkonto
Du kan aktivera ditt studentkonto när du fått e-post från BTH om studentkontot. Information och länk till aktivering finns i Studentportalen. Om du inte fått e-post om studentkonto en vecka innan registreringsperioden stänger, vänligen kontakta IT helpdesk.
- Registrera dig på kurs
Du måste registrera dig på kurserna annars förlorar du din plats på utbildningen. Registrering gör du i Ladok för studenter, logga in med ditt studentkonto. Registreringsperioder hittar du här. Vid frågor, kontakta studentreception@bth.se.
- Logga in på vår lärplattform Canvas
BTH:s digitala lärplattform heter Canvas och du kan logga in med ditt studentkonto. I Canvas finns sidor för individuella kurser med information från kursansvarig och lärare. Där finns också en sida för varje program med information från programansvarig.
- Schema
Du kan söka fram ditt schema några veckor innan kursstart.
- Student på program eller kurspaket?
Läs ditt välkomstbrev! Du hittar ditt välkomstbrev med viktig information om utbildningens start och innehåll, kontaktuppgifter med mera för program här och för kurspaket här. Har du specifika frågor om ett program eller kurspaket kan du vända dig till programansvarig respektive kurspaketsansvarig.
- Student på fristående kurs eller sommarkurs?
Information om kursen hittar du på hemsidan och på kurssidan i Canvas! Har du specifika frågor om kursen kan du vända dig till kursansvarig.
- Var med på uppropet
Du måste delta på uppropet, annars riskerar du att förlora din plats på utbildningen. Om du inte kan delta ska du meddela det till respektive program- eller kursansvarig. Tid för uppropet för kurserna finns i Canvas/schemat och för program eller kurspaket i välkomstbrevet.
Har du frågor?
Funderar du kring hur det är att plugga på BTH eller har frågor om ditt program?
Hör av dig till en av våra studenter!
Ytterligare förberedelser
- Titta runt i Studentportalen
I Studentportalen kan du hitta mer information om BTH-kort, lärplattformen Canvas, bibliotekskonto och pluggtips.
- Studera med funktionsnedsättning
På BTH finns det en samordnare för stöd till studenter med funktionsnedsättning.
Det är viktigt att du kontaktar samordnaren i god tid före kursstart, gärna redan när du tackar ja till din studieplats, för att du ska hinna få stöd till kurserna börjar. Läs mer här.
- Egen dator
BTH förutsätter att alla studenter har tillgång till egen dator. Du behöver även ha tillgång till webb- eller inbyggd kamera, headset med mikrofon och internetuppkoppling vid digital undervisning.
Mer tips
- Sök studiemedel och lämna studieförsäkran
Du ansöker om studiemedel och lämnar studieförsäkran via Centrala studiestödsnämnden (CSN).
- Sök bostad
Var ute i god tid när du letar studentboende. Glöm inte att skaffa en hemförsäkring! Mer information om bostad hittar du här.
- Gör en flyttanmälan
Flyttanmälan gör du via Skatteverket.
- Sök bostadsbidrag
Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Ansök om bostadsbidrag via Försäkringskassan.
- Bli medlem i studentkåren?
Medlemskap i studentkåren är frivilligt. Mer information om studentkåren hittar du på Blekinge studentkårs hemsida.
Kårens introduktionsveckor
Träffa vänner för livet och få en bra början på din studietid här på BTH!
Varje höst i augusti arrangeras det introduktionsaktiviteter på våra två campus. I januari månad anordnas en mindre introduktionsvecka i Karlskrona.