Events

Kalender

BTH deltar i ForskarFredag

Tid: 30 september 2022 (heldag)

BTH deltar med tre olika stationer i ForskarFredag som genomförs fredagen den 30 september på Kreativum i Karlshamn.

ForskarFredag skapar mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara.

ForskarFredag vill även ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär.

Läs mer om ForskarFredag

Beach Clean-up Event

Tid: 1 oktober 2022-2 oktober 2022 10:00-12:00
Plats: BTH Campus Karlskrona, Karlskrona

Personal vid BTH arrangerar ett Beach Clean-up Event den 1 oktober på Campus Karlskrona.

Tillsammans med ett lokalt dykföretag kommer de att dyka efter skräp längs kustlinjen vid vårt campus.

Waleed Abdeens licentiatseminarium i programvaruteknik

Tid: 5 oktober 2022 09:00-12:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona, Karlskrona

Välkommen till Waleed Abdeens licentiatseminarium i ämnet programvaruteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.

Avhandlingens titel: ”Reducing the Distance Between Requirements Engineering and Verification”.

Sal: J1630, Campus Gräsvik, Karlskrona och Zoom: https://bth.zoom.us/j/64572901730 Meeting ID: 645 7290 1730, Passcode: 324633

Avhandling och abstrakt finns här

Välkommen!

Föreläsning med Simon Häggström om manliga normer

Tid: 5 oktober 2022 17:30-20:00
Plats: Multisalen, Campus Karlskrona, Karlskrona

Föreläsning med författaren Simon Häggström om manliga normer och Simons egen utvecklingsresa som man i arbetet som polis mot prostitution och människohandel.

Simon är även författare och aktuell med sin senaste bok Systrarna och ensamheten.

Föreläsningen har en 20 minuters paus då det serveras serveras frukt och snacks.

Program

  • Inledning med kort information om BTH
  • Simons föreläsning pågår cirka 2 timmar inklusive paus
  • Avslutning med möjlighet att reflektera med andra och ställa frågor

Anmälan är obligatorisk och görs här

Simons bakgrund
Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang, I skuggan av sektor 5 och Systrarna och ensamheten. Han arbetar även som polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm. Utifrån sina böcker kommer Simon att tala om den typen av sexhandel som många gånger glöms bort i vårt samhälle. Det handlar om hur unga tjejer och killar, oftast födda och uppvuxna i Sverige och med ett på ytan bra liv dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik. Kom och lyssna på en ögonöppnande föreläsning där Simon ger oss en inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om. Simon delar även med sig av sin egen resa som man och hur han förhåller sig till den manliga normen.

Föreläsningen finansieras av BTH.

Välkommen!

Kost, sömn och återhämtning - vad kan medelsvensson lära sig av elitidrottarna?

Tid: 10 oktober 2022 19:00-20:30
Plats: BTH Campus Karlskrona, Karlskrona

BTH idrottsakademi har i samverkan med RF SISU Blekinge, bjudit in Filip Larsen, medicine doktor från Karolinska Institutet och docent i fysiologi på GIH för en föreläsning inom fysiologi och träningsoptimering.

Vad kan medelsvensson lära sig av elitidrottarna? Idag tränar väldigt många på sin fritid, men hur många lägger kraft på sin kost, sömn och återhämtning?

Vad är det som skiljer elitidrottarna från medelsvensson och kan medelsvensson lära sig av elitidrottarna när det kommer till kost, sömn och återhämtning för att optimera sin egen träning?

Filip Larsen är medicine doktor från Karolinska Institutet, docent i fysiologi på GIH i Stockholm och ingår i Svenska Olympiska Kommittens forskarlag.

Filip är också medgrundare och vetenskapligt ansvarig i Kalifornienbaserade företaget Silicon Valley Exercise Analytics och är ansvarig för fysiologi och nutrition i orienteringslandslaget

Föreläsningen sker digitalt via Zoom

Högskoleprovet genomförs

Tid: 23 oktober 2022 (heldag)
Plats: BTH Campus Karlskrona, Karlskrona

Söndagen den 23 oktober genomförs högskoleprovet. Anmälan till höstens högskoleprov den 23 oktober är öppen den 16-23 augusti 2022. Det går inte att anmäla sig i efterhand.

För att få skriva provet ska du:

  • fylla minst 18 år under 2022
  • eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder och gå andra året.

Regeringen tog beslut om denna åldersbegränsning redan 2018 och ändringen gäller från och med den 1 januari 2022.

Läs mer om anmälan här.

Möjligheternas dag - för elever och lärare intresserade av matematik

Tid: 1 november 2022 (heldag)
Plats: BTH Campus Karlskrona, Karlskrona

Varmt välkommen till BTH den 1 november – en dag fylld med aktiviteter för såväl elever som lärare.

Vi har 100 kostnadsfria platser för elever och 50 kostnadsfria platser för lärare. Det är först till kvarn som gäller.

Anmälningar trillar in och vi har fyllt över hälften av platserna. Anmäl dig snarast för att garantera din plats.

FÖR ELEVER

Vi på Mattetalanger är glada att återigen få möjlighet att möta och sammanföra elever med särskild begåvning och intresse för matematik under en dag ledd av  pedagoger som längtar efter att få dyka in i matematikens underbara värld. För de yngre eleverna (åk F-3) kör vi mellan 09.00 och 12.00 och för de äldre eleverna (åk 4-9) kör vi mellan 09.00 och 15.00.

De yngsta elevernas (åk F-3) aktiviteter leds av Carolina Bergeling, lektor i systemteknik med tidigare erfarenhet av arbete mot särskilt begåvade elever, och Hampus Nilssson, civilingenjörsstudent vid BTH och engagerad i Intizes arbete för särskilt matematikbegåvade elever.

Eleverna i mellanåldern (åk 4-6) kommer att få möta Karin Persson, en mellanstadielärare som uppskattas högt för sin inspirerande och  utmanande matematikundervisning. Karin jobbar tillsammans med Malin Bernelf, adjunkt i matematik, med erfarenhet från tidigare Möjligheternas dag samt arbete med spetsutbildning och särskilda grupper för högstadieelever i matematik.

De äldsta eleverna (åk 7-9) kommer att utmanas av Stefan Wagner, docent i matematik, och Hanne Månsson, adjunkt i fysik. Stefan har tidigare jobbat med särskilt begåvade elever i Tyskland och Hanne har bland annat arbetat inom spetsutbildning i matematik liksom med särskilda matematikgrupper för högstadieelever.

Lunch ingår.

Anmälan.

 

FÖR LÄRARE

I år har vi också förmånen att erbjuda en fortbildningsdag för grundskollärare – en konferens om utmanande och inspirerande undervisning i matematik och programmering för grundskolan. Under dagen djupdyker vi i frågor och exempel om differentierad undervisning, hur vi säkerställer progression i undervisning samt hur förvaltningar kan stödja lärares och skolors arbete med att utmana varje elev. Vidare lyfts vikten av tidiga insatser för elever som vill och kan mer, i matematik och programmering, för att skapa förutsättningar för förändring och utveckling i världen. Konferensen startar 09.00 och avslutas 15.30. 

Förmiddagens pass som behandlar differentierad undervisning leds av Cecilia Christiansen, flerfaldigt prisbelönt matematiklärare, läromedelsförfattare, lärare på lärarutbildning och en föreläsare som genom åren drar fulla hus på matematikbiennaler.

Under eftermiddagens pass lyfter Helena Olá, head of Buisness Support System på Ericsson i Karlskrona, ett samhälls-/näringslivsperspektiv om behovet av att låta elever tidigt få  utveckla sin fulla potential i programmering. Vidare presenterar Cecilia Kilhamn goda exempel på hur man kan arbeta med programmering i grundskolans olika stadie för att få progression i lärandet. Cecilia är forskare i ett projekt om kopplingen mellan algebra och programmering i skolans matematikundervisning.  Hon är även mellanstadielärare med erfarenheter från såväl grundskola som gymnasium och en uppskattad medarbetare på NCM.

Eftermiddagen avslutas med att representanter från två olika kommuners förvaltningar, Karlskrona respektive Växjö, presenterar hur de just nu arbetar med nya insatser för särskilt begåvade elever.

Detaljerade program anslås under hösten.

Lunch ingår.

Anmälan

Saco studentmässa, Stockholm

Tid: 1 december 2022-2 december 2022 09:00-17:00
Plats: Kistamässan, Kista

Träffa oss, och passa på att ställa frågor till våra studenter på Saco studentmässa i Stockholm.

Läs mer här. 

Saco studentmässa, Malmö

Tid: 7 december 2022 09:00-16:00
Plats: Mässgatan 6 , 216 23 Malmö, Sverige, Malmö

Träffa oss, och passa på att ställa frågor till våra studenter på Saco studentmässa i Malmö.

Läs mer här. 

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×