Events

Kalender

Öppen föreläsning i omvårdnad: Tid vår tids utmaning vid implementering och tillämpning av kärnkompetenser i vård och utbildning

Tid: 20 september 2017 09:00-10:00
Plats: Campus Gräsvik, Karlskrona

Christel Borg, verksam som lektor och forskare vid BTH, håller en docentföreläsning i ämnet omvårdnad den 20 september. Föreläsningen är öppen för allmänheten.

Föreläsningens titel: Tid vår tids utmaning vid implementering och tillämpning  av kärnkompetenser (specifikt informatik/e-Hälsa) i vård och utbildning

Datum: 20 september kl 09:00
Plats:
sal J1640, hus J, plan 1, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona.

Föreläsningen kommer att hållas på svenska.

Bakgrund
Implementering av informationsteknologi (IKT)i hälso- och sjukvården är en utmaning som visat sig ta tid. Informatik/e-Hälsa är en av de sex kärnkompetenserna inom omvårdnad och kanske den kompetens som vållat störst svårighet att ta till sig både inom utbildning och för yrkesverksamma sjuksköterskor. Föreläsningen kommer att presentera forskning från ett projekt som handlade om sociala utmaningar vid införande av IKT och speciellt vårdplanering på distans inom primärvården. Forskningen visade att implementering av nya arbetsrutiner med ny teknik tar tid och förflyttar den vana sjuksköterskan till en nybörjare igen. Ny informationsteknik är tänkt att skapa mer tid och tillgänglighet för patienterna, men kan även vara en tidstjuv som skapar dubbelarbete under en övergångsperiod.

Christel arbetar på BTH sedan 2000 och blev befordrad till lektor efter försvarade av sin avhandling om äldres välbefinnande 2005 vid Lunds universitet. Hon har även arbetat som lektor vid Linnéuniversitet under 2 ½ år. Hon arbetar inom omvårdnad speciellt inom specialistsjuksköterskeprogrammen med inriktning mot distriktssköterska och vård av äldre. Hon har över 20 års erfarenhet av undervisning inom omvårdnad. Hon har publicerad artiklar om äldres och närståendes välbefinnande, men även inom tillämpad hälsoteknik/e-hälsa. Hon har erfarenhet av att handleda studenter på såväl doktorand, magister som grundutbildningsnivå inom omvårdnad och tillämpad hälsoteknik. Hon har varit involverad i forskningsprojekt med olika funktioner, såväl huvudansvarig, handledare och forskare. Christel har vidare ett stort intresse för pedagogik och speciellt problembaserat lärande (PBL). Christel innehar ett speciellt uppdrag att leda, utveckla och vara stöd för kollegorna på institutionen i PBL.

 

Föreläsning inom BTH idrottsakademi - Michail Tonkonogi

Tid: 20 september 2017 19:00-21:00
Plats: Multisalen, Campus Gräsvik, Karlskrona

BTH idrottsakademi har i samverkan med SISU Idrottsutbildarna bjudit in professor Michail Tonkonogi till en föreläsning inom fysiologi och träningslära för optimal utveckling av prestationsförmågan.

Träningslära och idrottsfysiologi är ett forskningsfält som utvecklas explosionsartat. De nya avancerade forskningsmetoderna genererar en strid ström av färska vetenskapliga rön som i många fall omkullkastar gamla teorier och uppfattningar. I denna föreläsning guidar professor Michail Tonkonogi åhörarna genom de allra senaste vetenskapliga upptäckterna kring tränings- och kostupplägg för optimal utveckling av prestationsförmåga och fysiska kvalitéer såsom styrka, uthållighet, snabbhet, koordination och rörlighet.

Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi och en av landets främsta experter och forskare inom fysisk träning och hälsa. Han är rådgivare åt flera idrottsförbund och elitidrottare och har bland annat varit ansvarig för styrketräning i Norges Olympiska kommitté. Han har publicerat flertalet böcker och vetenskapliga artiklar och är en flitigt anlitad expert i media och tidskrifter.

Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla! 

Föreläsning med Per Espen Stoknes

Tid: 28 september 2017 14:00-20:00
Plats: Landstingssalen, Karlskrona

Per Espen Stoknes, norsk psykolog och ekonom, kommer till Karlskrona för att prata utifrån sin bok ”What we think about when we try not to think about global warming”. Boken skrevs inför klimatmötet i Paris 2015.

I takt med att bevisen ökar, oroar sig människor i allmänhet allt mindre för miljön och klimatförstöring. Per Espen Stoknes kommer att förklara detta när han kommer till Karlskrona för att hjälpa oss förstå hur vi människor tänker och handlar. Under en timmes föreläsning kommer han att förklara fem psykologiska försvar som oavsiktligt kan väckas vid kommunikation om miljö, miljöhot och hållbar utveckling. Hans kunskap ger oss hopp om att en förändring är möjlig och också hur man konkret kan åstadkomma denna förändring.

Datum: 28 september 2017
Tid: 14:00-16:00 på engelska, 18:00-20:00 på lättförståelig svensknorska
Upplägg: Föreläsning –  fika – diskussion.
Plats: Landstingssalen, Wämö Center, Karlskrona
Anmälan önskas: Föreläsning på engelska, Föreläsning på svensknorska

Arrangörer är Blekinge Tekniska Högskola, Landstinget Blekinge, Karlskrona kommun, Biblioteket Karlskrona och Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.

Anmälan behövs då lättare fika kommer att serveras i pausen.

Föreläsningarna är gratis.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix

Tid: 29 september 2017 10:00-20:00
Plats: Kreativum, Karlshamn

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Målgruppen är den breda allmänheten, med en särskild inriktning på barn och unga.

Fredagen den 29 september arrangeras för 10:e året ForskarFredag på Kreativum! På ForskarFredag kommer bland annat representanter från Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och visar upp forskning och det arbete som sker på högskolan. Det blir föreläsningar, workshoppar, prova-på-stationer och mycket mera.

Programmet är preliminärt och kommer att uppdateras löpande, håll utkik!

Kl. 10:00-14:00 Bokade gymnasieklasser tar del av aktuell forskning och mycket annat.

Kl. 15:00-20:00 Kreativum är öppet för hela familjen! Då kan allmänheten ta del av spännande aktiviteter! Fri entré med massor av aktiviteter.

Kl. 15:00-18:00 Nyfiken på vad som händer i Blekinge? Här kan du bland annat träffa forskare från Blekinge Tekniska Högskola och andra aktörer från Blekinge.

Kl. 18:30-20:00 Forskar Grand Prix!
Boka din plats och var med och rösta fram vem som på mycket kort tid presenterar sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Vinnaren går vidare till den nationella tävlingen i Stockholm i november. Var med och rösta den 29/9! Boka din plats i publiken: 0454-30 33 60

Här kan du läsa mer om ForskarFredag.

Disputation i programvaruteknik: Interactive Search-Based Software Testing: Development, Evaluation and Deployment

Tid: 4 oktober 2017 13:15-15:00
Plats: Campus Gräsvik, Karlskrona

Välkommen till Bogdan Marculescus disputation i ämnet programvaruteknik vid institutionen för programvaruteknik, BTH.

Tid: 4 oktober, kl. 13.15
Plats: G340, Campus Gräsvik, Karlskrona

Avhandlingens titel: ”Interactive Search-Based Software Testing: Development, Evaluation and Deployment”

Disputationen är öppen för allmänheten.

Avhandlingen är tillgänglig här.

 

BTH är med på utbildningsmässan Kunskap och Framtid

Tid: 23 november 2017-25 november 2017 (heldag)
Plats: Mässans Gata/Korsvägen, 412 94 Göteborg, Göteborg

BTH medverkar på utbildningsmässan Kunskap och Framtid i Göteborg den 23-25 november.

Kunskap & Framtid är Västsveriges största inspirationsmässa för den som skall välja framtid. En unik mötesplats där du som utställare och medverkande företag möter gymnasieelever, dess föräldrar, karriärbytare, arbetssökande, globetrotters, studie- och yrkesvägledare, undrande och många fler.

BTH är med på Saco utbildningsmässa, Stockholm

Tid: 29 november 2017-1 december 2017 (heldag)
Plats: Älvsjömässan, Älvsjö

BTH medverkar på Saco utbildningsmässa i Stockholm den 29 november – 1 december.

Saco Studentmässa i Stockholm är Sveriges största yrkes- och utbildningsmässa för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet. På Sacomässan, som den också kallas, får du allt du behöver för ett genomtänkt och medvetet studieval. Mässan är öppen för alla men i första hand besöks den av gymnasieelever i åk 3 och de som ganska nyligen tog studenten.

1 2