Digitala medier

Digitala medier

För att skapa framtidens digitala upplevelser krävs en mängd olika kompetenser – som du skaffar våra utbildningar inom digitala medier.

Inom digitala medier ägnar du dig åt berättande och olika sätt att övertyga, glädja och underhålla. Utvecklingen inom medier går fort och mycket förändras, men i grunden ligger alltid berättelsen – sen handlar det om hur du väljer att berätta den.

Arbetssättet i våra medietekniska utbildningar är unikt och under studierna testar du olika vägar för att optimera ditt resultat. Du blir inte specialiserad på en programvara eller en teknik – utan mer en ”specialiserad generalist” som hittar vägar framåt, oavsett teknik och verktyg.

Målet med en examen är att göra dig till en utbildad multikonstnär inom ditt område, att ge dig förmågan att hitta lösningar för att skapa förändring, berätta historier, och förmedla budskap eller kunskap – via ljud, bild och andra digitala och immersiva upplevelser.

 

Utbildningar inom området

AR, VR och MR – hur hänger de ihop? Jonas reder ut hur de olika verkligheterna hänger ihop och berättar om möjligheterna med dem. (4:21)

Tidigare studenter

Image of Anna, alumni

Anna

Tidigare utbildning: Digital bildproduktion
Yrke: Grafisk formgivare
Arbetsplats: Ikea Food Services
Arbetsuppgifter: Arbetar med förpackningsdesign och layout av etiketter. Jobbar även med intern och extern kommunikation av olika grafiska element.
Image of Ludwig, alumni

Ludwig

Tidigare utbildning: Digital ljudproduktion
Yrke: Voice Over Designer
Arbetsplats: EA DICE
Arbetsuppgifter: Arbetsuppgifter innefattar bland annat manusarbete, auditions, rollsättning, regi, inspelning, teknisk implementation och ljuddesign.

Utbildningen på Campus Karlshamn låter mig utforska och testa olika vägar. Den är inte linjär, som många andra utbildningar inom området.

Elias
Student, Digital ljudproduktion

Att plugga digitala medier på BTH

Undersök och fördjupa dig inom ditt intresse

– Jag skulle alltid hamna utomlands, frågan var  bara ”Var börjar jag?”, säger Cecilia som jobbar på Maffick, ett globalt medieproduktionsbolag i Berlin. Som Head of Operations & E-Commerce tar hon fram verksamhetsutvecklande strategier och processer.

– Jag drogs till Berlin eftersom det är en stad i ett ständigt och nästan lite kaotiskt förändringsarbete, och jag delar väl kanske den energin lite.

Vägen dit gick via Campus Karlshamn och programmet Digital bildproduktion. Hon trivdes med den individuellt anpassade utbildningen och variationen i kurserna, samtidigt som hon verkligen fick undersöka och fördjupa sig i det hon själv var intresserad av.

– Friheten, känslan av community, att det är du som sätter gränserna för hur långt du är villig att pusha dig själv. Det går inte att efterlikna den miljön någon annanstans.

Hon tvekar inte det minsta på att digitala medier kommer ha en stor påverkan på framtidens utveckling.

– Vi ger ut material som alltid påverkar och alltid har ett budskap, så att göra sig medveten om det och att arbeta med det som ett verktyg är verkligen betydande, och faktiskt unikt för utbildningarna i Karlshamn.

Cecilia Barry

Friheten, känslan av community… det går inte att efterlikna den miljön någon annanstans.

Cecilia Barry
Head of Operations & E-Commerce, Maffik, Berlin

Immersivitet engagerar, lär och utvecklar

Sara jobbar på CGI, där hon bland annat utvecklat en simulator för den Nederländska versionen av SJ, ProRail. Simulatorn används för att testa utveckling, till exempel nya verktyg, på ett realistiskt men riskfritt sätt.
– Vissa lokförare vinkar när de passerar ett mötande tåg i simulatorn. Vid sådana tillfällen känns det som att vi har lyckats!

– Immersivitet hjälper användaren att känna sig mer engagerad i det hen gör. Det ger i det hela en bättre upplevelse och kan hjälpa användaren komma ihåg vad som hänt, om spelet till exempel har en lärande funktion.

Spel i olika former blir allt mer en naturlig del av tillvaron, särskilt för senare generationer, något Sara tror kommer innebära förändring.

– Jag tror att det kommer att leda till att vi ser spel i en större utsträckning i vårt samhälle, inte bara som underhållning, utan även som konstform, lärverktyg, för motivation och så vidare. Spel är något väldigt kreativt, så det kommer att vara spännande att se vad för användningsområden det kan tänkas dyka upp i.

Cecilia Barry

För mig är immersivitet när man kan fokusera på och ha kul med något utan att fundera på hur mycket tid man lägger ner, eller i vilket syfte det görs.

Sara Larsson
Software Engineer and Gamification Designer, CGI

Studentprojekt

Lucas och Marcus från två av utbildningarna på Campus Karlshamn berättar om ett av sina studentprojekt. (1:29)

Anton och Viktor läser Digital ljudproduktion och berättar om ett av deras studentprojekt. (0:59)

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Utbildningar inom området

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×