AI utmaning våren -22

AI utmaning

BTH Innovation Office tillsammans med Blekinge Business Incubator vill trigga er innovativa- och entreprenöriella ådra och bjuder in till en utmaning som rör AI system, drönarteknik och de globala målen i agenda 2030.

Utmaningens tre delar

Upptakt

Utmaningen hålls den 13e april i Studentpuben på Villa Oscar i Karlskrona med start kl 15 och avslutas kl 20 ca.

Vi bjuder på pizza buffé (vegetariska alternativ finns), vi vill att ni anmäler er om ni har för avsikt att delta. Om planen går i lås, så kommer puben att hålla öppet för er som vill handla av deras utbud.

Anmälningslänk

 

Genomförande

Agendan för kvällen:

15-16 – Introduktion till utmaningen, genomgång av verktyg och kriterier.

16-19 – Arbetar fram era idéer, coachning och pizza buffé.

19-20 – Juryn sammanträder och avslutas med prisutdelning.

Avslut

Priserna är presentkort på ett matställe i Karlskrona för två personer.

Juryn består av representanter från Preink projektet i Blekinge.

AI intro

AI är ett stort område med flera olika definitioner och tolkningar, för er som inte har haft någon kurs i detta ännu så har vi länkat till tre olika klipp som ger en introduktion som fungerar för denna utmaning.

Information

Agenda 2030

Agenda 2030 är något som vi behöver förhålla oss till i nästan allt vi gör då detta har framställts av FN som den centrala utmaningarna för att säkra vår framtid. Målen finns väl beskrivna på bland annat: Globala målen – För hållbar utveckling (globalamalen.se)

I denna utmaning vill vi att ni tänker till på hur ni kan koppla er idéskiss till dessa mål, vilket mål det är och på vilket sätt er ide kommer att påverka målet.

Vårt varför

En viktig fråga att besvara är varför gör vi då detta – varför en utmaning, varför AI och drönare, varför de Globala målen. Dessa frågor ställdes till Kennet Henningsson, ansvarig för Innovation Office på BTH, här är svaren:

Varför en utmaning?

-Min uppfattning är att många av våra studenter vill ibland utmanas, ges möjligheten att tänka fritt baserat på deras kunskap och inte behöva hålla sig inom kursens ramar – utan verkligen tänja på gränserna! Det är för mig mycket spännande att lyssna på och se resultatet av en sådan process. Genom att skapa denna utmaning ges denna möjlighet. Men det viktigaste är att vi lyfter förmågan och utmaningen att tänka i termer av innovationer lära sig skapa och forma en ide för att se var den sedan kan ta vägen, nya entreprenörer och nya företag, vem vet… Det har hänt förr!

Varför AI och Drönare?

-Jag tycker att de passar ihop på något sätt. Drönaren är ett verktyg för att förflytta ”något” Idag är det oftast kameror och någon sensor så som GPS mm. Men om vi lyfter abstraktionsnivån och inte begränsar drönaren till en viss storlek, viss kapacitet mm. utan ser den som ett verktyg som kan flytta sig i alla led längst x, y, z axeln. Koppla på AI och sensorer som kan mäta vad du vill så har du en dynamisk insamlingsstation som t.ex. autonomt kan samla in, övervaka, mäta allt vad vi vill veta och ta viktiga beslut baserat på det.

Varför de Globala målen?

-Vi kommer inte runt dessa, detta är en _riktig_ utmaning som vi behöver arbeta på i stort och smått. Så att höja medvetenheten brett är en bra sak, och vem vet, kanske någon ide kläcks under kvällen som verkligen kan hjälpa!

Eftersnack...

Om ni efter utmaningen vill fortsätta arbeta med er idé eller prova en annan ide så står BTH och Blekinge Business Incubator (BBI) till ert förfogande! Vi är här för att göra verklighet av idéer som kommer från er studenter och stöttar er hela vägen från initiala tankar till bildat bolag!

Under våren kommer vi fortsätta med ytterligare spännande erbjudande att starta sitt entreprenörskap, så håll utkik efter det på våra kanaler!

Partners

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×