André, Hässleholm

André, Civilingenjör i AI- och maskininlärning

Varför valde du BTH?

Efter att kollat runt efter vad andra skolor erbjöd valde jag BTH på grund av det är ett av få lärosäten som har programmet AI – och maskininlärning och tekniskt basår. Basåret ger en platsgaranti på civilingenjörsprogrammen och dessutom en bra grund för matten som kommer senare.

Det jag uppskattar mest med BTH är att det är en liten skola. Det bidrar till att det blir mer personligt när föreläsarna kan ens namn, och att det känns enkelt att hitta vänner här. Dessutom är flertalet av programmen på skolan skapade efter arbetsmarknadens behov, så det känns som att ens framtid är säkrad efter studietiden.

Varför valde du din utbildning på BTH?

Jag är speciellt intresserad av AI – och maskininlärning som dessutom är ett högaktuellt ämne. Jag hade också hört mycket gott om BTH. Det är en liten skola med en bra ”community” där man kan få hjälp.

Vad är det bästa med BTH?

Att det ligger vid vattnet, och som jag tidigare nämnt, att det är en liten skola. Går man ner till campus kan man i princip alltid vara säker på att träffa någon man känner! BTH samarbetar även nära med näringslivet. Det finns t.ex. projektkurser där man har möjlighet att arbeta och lära sig vad som förväntas av en efter studierna. Just programmet civilingenjör AI- och maskininlärning, men också civilingenjör i marin teknik är två program som startades för att möta företagens efterfrågan på kunskaper inom dessa områden.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?

Det är en mycket svår fråga. Jag vill jobba med det jag utbildar mig för. Jag vill inte stanna inom utbildningssystemet, utan ut och jobba.

Vad är det bästa med Karlskrona?

Det är en lagom stor stad med nära till det mesta. Det viktigaste man behöver finns. Det är särskilt fint på sommaren, särskilt med alla badmöjligheter.

Största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Det är mycket högre studietempo på högskolan. Det går inte att leva på gamla meriter, utan det är nytt att lära hela tiden. En annan skillnad är att man måste vara mycket mer strukturerad än på gymnasiet. På högskolan finns det ingen som påminner dig om inlämningstider m.m. Om man tittar på schemat med lärarledd tid kan man få uppfattningen om att det är ganska lugnt, men man kan räkna med att man är sysselsatt minst full tid.

Hur ser en bättre värld ut, skulle du säga?

Det skulle vara skönt om vi fick ordning på klimatet. En sak AI kan göra är att hitta metoder för att minska energiförbrukning och därmed bidra till mer hållbara system.

Vilken är din drivkraft? Vad vill du förändra eller uppnå i livet?

Min drivkraft är att säkra framtiden för både för mig själv och världen. Under första kursen på programmet diskuterades etik för AI, och där vi fick lära oss att AI har stor potential för att både hjälpa och stjälpa människor. Jag vill vara med och se till att vi hjälper människor.

9 februari 2022