Henrik, säkerhetsanalytiker på Orange

Bild på Henrik

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar som säkerhetsanalytiker på Orange. Vi säljer och bygger bland annat säkerhets- och larmlösningar till olika webbsidor och brandväggar. Om det går ett larm hos en kund, undersöker jag vad som hänt. När det är skarpt läge och man försöker förhindra en attack eller försvåra för en hackare blir det gärna ett adrenalinpåslag – det kan vara enormt spännande!

Nämn en sak från utbildningen du har nytta av i yrkeslivet?

Civilingenjörsprogrammet i datorsäkerhet ger en stabil och bred grund att stå på och man lär sig att snappa upp ny kunskap snabbt och effektivt. En kurs som jag kan nämna är vår malwarekurs – den var magisk! Vi gick bland annat igenom hur olika malware fungerar, fick göra binära analyser och lära oss vad man ska leta efter när man ska förhindra attacker.

Vill du säga något till de som funderar på att plugga datorsäkerhet?

Jag tror inte det finns en bättre utbildning inom området. När man pluggar kan man ibland tänka ”varför ska jag lära mig detta?” men så här i efterhand kan jag säga att allt pluggande har varit värt tiden. I yrkeslivet märker man att de som pluggat till högskole- eller civilingenjör i datorsäkerhet sticker ut – de kan saker.

 

3 juni 2022