Stephanie, Göteborg

Stephanie, Civilingenjör i spelteknik

Varför valde du BTH?

Anledningen till att jag valde BTH var främst på grund av utbildningen. Efter att ha jämfört mellan flera olika program och universitet, var det till slut på BTH som jag tyckte de roligaste och mest intressanta kurserna fanns. Speciellt då flera av dem var kopplade till arbetslivet. Det var också just här som den enda civilingenjörsutbildningen inom spel och programvara fanns.

Varför valde du din utbildning på BTH?

När det kom till att välja utbildning visste jag att jag ville läsa en civilingenjörsutbildning med stort fokus på programmering, som samtidigt hade nära kontakt med arbetsmarknaden. Efter att ha kollat igenom webbsidan och kurskatalogen över vilka kurser som ingick, kändes det här programmet helt perfekt för mig.

Speciellt då det både var en civilingenjörsutbildning, men samtidigt något väldigt kul och intressant att läsa. Nu efter att ha studerat i några år tycker jag fortfarande att programmet är exakt som jag förväntade mig. Till exempelvis hade vi kursen “Litet Spelprojekt” nyligen, där vi tillsammans i en grupp fick arbeta heltid med att utveckla vilken spelidé vi ville från grunden. Vilket var något av de roligaste jag har varit med om!

Vad är det bästa med BTH?

Det bästa med BTH skulle jag säga är fokuset på att knyta ihop arbetslivet med utbildningarna, till exempel genom att ha flera gästföreläsningar, samt att majoriteten av programmen har kurser som simulerar hur det är att arbeta inom din inriktning, vilket samtidigt hjälper dig att bygga upp din portfolio. Något som är väldigt viktigt inom spelbranschen, som lägger stor vikt på dina tidiga projekt.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?

Om jag fick önsketänka; att ha ett jobb inom spelbranschen som kombinerar mina två stora huvudintressen, design och programmering. Där jag får arbetar med att utveckla små trevliga spel som exempelvis Stardew Valley och Subnautica.

När det kommer till vilket typ av jobb är jag i dagsläget väldigt intresserad av UI/UX, eftersom det är något man ofta inte tänker har en stor påverkan på slutprodukten, men är avgörande i hur användaren interagerar och upplever spelet.

Vad tror du att du kommer att göra och jobba med efter studierna?

Eftersom utbildningen är väldigt grafik- och programmeringsfokuserad kan jag se mig själv arbeta inom något av dessa områden. Då jag speciellt känner att jag har en väldigt bra grund runt spelmotorer och logik. Det hade också varit trevligt att arbeta i ett något större företag för att lära mig hur saker går till när man har flera lag som arbetar tillsammans på samma produkt. Men i dagsläget vem vet, jag är öppen för stort sätt vad som helst!

Vad är det bästa med Karlskrona?

Till skillnad från Göteborg är allt i Karlskrona nära och lokalt, vilket gör det lätt och trevligt att strosa runt i stan. Eftersom Karlskrona också är relativt litet, har man alltid en helt underbar havsutsikt, speciellt under sommaren när allt är grön och vackert! Karlskrona är trots allt Sveriges soligaste stad.

Största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Under gymnasiet var det oftast för mig att gå till skolan, sitt och lyssna på lektionerna hela dagen, sedan gå hem, och det var det. Jag behövde aldrig lägga ner mycket arbete utanför lektionerna, medan på högskolan kan man säga att det nästan är tvärtom. En vanlig vardag för mig är två till fyra föreläsningar i veckan, medans resterande tid är arbeta självständigt. Så det krävs som disciplin och planering för att få allt gjort, men det var något man lärde sig rätt snabbt under första året. Det är tack vare det här formatet som vi kan göra så många större självständiga projekt, samt med mindre föreläsningar är det oftast möjligt att planera din dag lite hur du vill, vilket jag älskar då jag gillar att plugga på kvällarna och de det lugnt på dagen.

Hur ser en bättre värld ut, skulle du säga?

En bättre värld är en stor fråga och det är mycket som skulle behöva göras, men två perspektiv jag tycker är väldigt viktigt är hållbarhet för att ta hand om och rädda vår planet, samt mångfald och jämställdhet för att alla människors röster hörda. Två ämnen jag tycker BTH har lagt ett väldigt stort fokus på att få med i deras utbildningar.

Och hur vill du bidra till att världen blir sådan?

Baserat på min utbildning inom spelteknik skulle jag gärna vilja öka variationen av spel inom spelindustrin, så att alla kan känna att det finns en eller flera spel just för dem. Speciellt genom att skapa spel som har positiv påverkan på folks mentala hälsa, antingen genom att skapa rutin, eller ge dem en plats där de känner att de kan vara sig själva.

Vilken är din drivkraft? Vad vill du förändra eller uppnå i livet?

Ett motto jag har i livet är att försöka alltid ha kul inom allt jag gör, samt skapa nya erfarenheter. Vilket är varför jag specifikt valde en utbildning jag tycker är intressant som samtidigt kan utmana mig själv. Spelteknik är ett ämne som fortsätter utvecklas varje år, och kan appliceras inom så många områden, inte bara inom spel. Så jag tror det kommer ta lite tid innan jag har slut på grejer jag kan lära mig, haha.

8 februari 2022

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×