Johan, Oxelössund

Varför valde du programmet Produktutveckling på BTH?

Jag ville gå ett program inom Maskinteknik och jag har familj och jobb så jag ville att det skulle vara på distans. Dessutom har jag en tidigare kollega som pratade mycket gott om BTH och programmet. Hon jobbade som mekanikkonstruktör och hade själv gått programmet.

Vad är det bästa med BTH och utbildningen?

Det bästa med BTH för mig är att det var så flexibelt. Eftersom jag jobbade samtidigt så var det viktigt att jag kunde läsa när det passade mig. Även lärarna var väldigt flexibla och höll föreläsningar på eftermiddagar och kvällar så att det skulle passa oss distansstudenter. Föreläsningarna spelades in så att de som inte kunde delta hade möjlighet att titta på det när det passade. En annan sak som var positivt överraskande var att lärarna oftast svarade på frågor direkt. Även om det var på kvällar, eftermiddagar och helger. Det är jätteviktigt att få svar snabbt ibland så att man kan gå vidare utan att sitta fast i sitt arbete. Tentor kunde jag skriva på Campus Nyköping. Det fungerade jättebra.

Vilken är din drivkraft? 

Jag valde att studera för att jag tycker det är så kul att utvecklas helt enkelt. Jag har i hela mitt yrkesliv valt olika jobb som har inneburit att jag har kunnat utvecklas, både kompetensmässigt och som person. Jag hade kommit till ett läge där jag kände att jag inte längre hade så stort utbud på arbetsmarknaden för att prova nya saker med den kompetens jag hade och bestämde mig för att börja studera. En del som var väldigt lockande för mig var att försöka öppna upp möjligheten till mera internationella uppdrag.

Vad jobbar du med nu?

Jag jobbar idag som Mechanical Design Engineer på SSAB:s avdelning för teknikutveckling inom härdverksteknik. Just nu har jag ett uppdrag för vår fabrik i Mobile Alabama USA där jag och tillsammans med projektgruppen tittar på att bygga om och bygga ut en hel fabrik för härdning av plåt. Alla maskiner ska bytas och byggnaden på ca 14 000 m² ska byggas ut till ca 18 000 m². Det är otroligt spännande att delta i ett sådant projekt. Det kommer att pågå under flera år och både öka tillverkningskapacitet och bredda produktprogrammet.

Utan den förståelsen och kunskapen jag fick i produktutveckling och maskinteknik hade jag inte kunnat få det jobb jag har idag, helt enkelt. Jag lär mig fortfarande massor hela tiden, men nu i yrkeslivet och med min utbildning som bas. Jag kan även se att jag kan bidra med nya kunskaper till mer erfarna ingenjörer i projektgruppen som inte har läst produktutveckling. Det känns bra.

Jag började studera när jag var 48 år och när folk säger att det inte går att studera på ”äldre dar”, så vet jag att det inte är sant. Allt handlar om vad man vill göra och hur motiverad man är. Det finns inga hinder för att byta inriktning på sitt yrkesliv. Det handlar bara om att våga satsa. Säg upp abonnemanget på alla extra TV-kanaler.

Hjälper din utbildning och ditt yrke till att göra världen bättre?

Utbildningen har för mig gett mig en större kunskap om hur man med design kan bidra till att minska miljöpåverkan. Det har jag med mig när jag tänker på hur jag ska konstruera men jag har också fått ett större medvetande om hur jag som privatperson agerar. Att utbildningen dessutom har gett mig möjlighet få vara en del av teknikutvecklingen på ett företag som storsatsar för att ställa om sin produktion till att som första ståltillverkare i världen tillverka fossilfritt stål känns fantastiskt.

27 mars 2024