Stina, Ronneby

Stina, Software engineering

Varför valde du BTH?

Jag valde BTH då jag hade hört mycket gott om skolan sedan tidigare. När jag sedan var på ett studiebesök så fastnade jag direkt för miljön runtom campus och även lokalerna. Efter att ha pratat med programansvariga och andra studenter om programmet och deras upplevelse av skolan så blev det ett givet val för mig att söka till BTH.

Varför valde du din utbildning på BTH? 

Jag valde Software Engineering då jag länge tyckt att mjukvaruutveckling är intressant och då det blir större och större efterfrågan på mjukvaruutvecklare och programmerare så valde jag att läsa mer om programmet. När jag sedan var på studiebesök så fastnade jag snabbt för upplägget, specifikt alla projekt man har! Projekten är både individuella, i grupp och tillsammans med företag. Detta var något jag värderade högt då man under sina år på så sätt får en fot in i arbetlivet redan innan examen.

Vad är det bästa med BTH?

Det jag uppskattar mest är bland annat att det är lite mindre vilket gör att det känns mer familjärt, både genom kontakten man får med lärare och föreläsare samt med de andra studenterna. En annan sak jag uppskattar är naturen och miljön på campus och i Karlskrona.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?

Mitt mål är att jobba som projektledare inom mjukvaruutveckling. Gärna inom vård och hälsa och förbättra deras system och komma på bra lösningar för att underlätta deras jobb.

Vad är det bästa med Karlskrona/Karlshamn?

Det är mycket jag tycker om med Karlskrona och campus Gräsvik men det jag uppskattar mest är miljön. Karlskrona ligger precis vid havet och det finns massvis med öar och fina badplatser. På specifikt campus finns det en brygga, vollyboll-plan och en stor gräsmatta där vi brukar spendera mycket tid under sommaren. Oavsett vad eller vilket år man studerar så finns det nästan alltid någon man kan hänga med. Då Karlskrona dessutom är relativt litet så är det enkelt att ta sig runt i staden utan att behöva ha en bil.

Största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

Det är mycket mer eget ansvar på högskolan, självklart vill våra lärare att vi ska bli godkända men det är ingen som tar närvaro eller tvingar dig att gå på föreläsningar. Inte heller är där någon som tjatar om att man ska plugga utan det är viktigt att man själv har disciplinen och en rutin i sitt studerande för att man ska klara skolan och få ha fritid samtidigt. Jag anser också att det är ett högre tempo på högskolan, det är ofta väldigt mycket information som man ska ta in under en föreläsning så det är viktigt att man håller fokus.

Hur ser en bättre värld ut, skulle du säga?

En mer jämlik och rättvis värld där fattigdom och diskriminering var ett minne blott.

Och hur vill du bidra till att världen blir sådan?

Jag försöker att göra medvetna val i mina handlingar, både genom vad jag gör och säger.

Vilken är din drivkraft? Vad vill du förändra eller uppnå i livet?

Detta är en ganska svår fråga, något jag ställer mig nästan varje dag. Varför studerar jag detta eller varför lever jag just detta liv jag lever osv, och nästan varje dag har jag ett nytt svar. Men ett återkommande svar är att jag på något sätt vill göra skillnad oavsett on det är för mig själv eller för andra. När motivationen är nere så får jag påminna mig själv om att det bara är temporärt och att det bara är att kämpa på.

Mina mål är inte så jätteglamorösa utan jag vill leva ett liv där jag har roligt, vara på ett jobb som jag trivs på och där jag kan växa som individ.

9 februari 2022