Nathalie i Shanghai

Selfie på Nathalie framför Shanghais skyskrapor

Jag är tidigare student på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi med inriktningen industriell mjukvaruutveckling. Universitetet jag läste på i Kina heter Shanghai Second Polytechnic University (SSPU). Jag läste följande kurser under min utbytestermin: Management, Operations Management, Project Management, ERP (Enterprise Resource Planning) Principle and Application, International Investment, International Business Law, Introduction to E-Commerce, Finance, Marketing, Basic Chinese.

Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Det bästa med att göra en termin utomlands är dels att man får utforska och uppleva en annan kultur med allt vad det innebär, och dels att man växer mycket som person. Man får erfara både jobbiga och givande skillnader gentemot hemma. Jag triggas av känslan att kunna göra saker ännu bättre och när jag lägger märke till problem så tränas jag på situationsförståelse och problemlösning, vilket är otroligt kul. Man lär sig också uppskatta saker som man tar för givet i Sverige, vilket gör en mer ödmjuk och tacksam.

En annan fördel är att man får en automatisk ”paus” från studierna och vardagen i Sverige, om än en produktiv och rolig sådan, vilket kan innebära en viktig återhämtning för att klara av att avsluta utbildningen och komma ut på arbetsmarknaden med bra energi. Jag rekommenderar varmt alla att göra en termin utomlands om den möjligheten ges. Det är något speciellt med att flytta till ett nytt land. Sen är det ju också en strategisk fördel att ha en utlandstermin på sitt cv.

Foto på två tjejer i solnedgången vid en palm

Vad var det bästa med Shanghai?

Det bästa med Shanghai var just känslan av att det är så enormt. Det var svårt att lokalisera sig och koppla ihop hur olika platser förhåller sig till varandra. Utbudet av restauranger och barer är enormt. Det andra är att det finns otroligt god mat som är väldigt billig. På och runt campus betalade jag motsvarande ca 10-30 kr för en bra lunch. Priset och utbudet gör att man vågar testa mycket också, skulle det bli helt fel någon gång så kan man beställa nytt, haha.

Vad är viktigt att tänka på om man vill plugga utomlands?

Att vara öppensinnad och aktiv är mina bästa tips för en lyckad utlandstermin. Reflektera över dina förväntningar innan du åker och förbered dig bra! När du väl kommer fram se till att vara engagerad direkt – besök alla platser och aktiviteter du tycker verkar intressanta och roliga! Prata med folk! Res runt! Gör mycket! En termin går snabbare än vad man tror. Se det som en unik möjlighet som du inte kommer få uppleva igen, och försök skratta åt det som går fel eller känns jobbigt. Ett bra tips är också att höra av sig till andra som pluggat utomlands och få deras bästa personliga tips, ännu bättre om någon pluggat på samma ställe. Hör gärna av dig till mig om du undrar något om Shanghai eller allmänt om utbytesstudier!

Shanghais stadsvy, med höga skyskrapor och många ljus

Får man CSN när man pluggar utomlands?

Bidrag och lån från CSN fungerar på ungefär samma sätt som om du hade fortsatt studera i Sverige. Du kan ansöka om bidrag och kan välja om du vill ta lån för utlandsperioden. Möjlighet till utökat lån finns också då en utlandstermin kan innebär högre utgifter såsom flygresa och dyrare levnadsstandard (hyra, matkostnader etc.).

Hur skiljde sig studierna i Shanghai i jämförelse med BTH?

I Sverige hade vi två eller tre kurser åt gången att fokusera på, i Shanghai läste vi tio olika samtidigt. I Sverige var kurserna mer fördjupade inom specifika områden ju längre in i utbildningen vi kom, men i Shanghai var det bredare kurser, vilket såklart var intressant men samtidigt kände man att nivån kunde varit lite mer avancerad. Dessutom är engelskans uttal inte det enklaste för många kinesiska professorer. Det är dock en bra erfarenhet att lära sig förstå engelska med olika typer av brytning.

Varför är BTH så bra om man vill plugga utomlands? 

En av många fördelar med BTH som mindre universitet är just möjligheterna kring utbytesstudier. Det finns samarbetsavtal med många universitet i olika delar av världen. På internationella kontoret på BTH är de hjälpsamma och flexibla, och arbetar hela tiden för att lösa förfrågningar eller eventuella problem. På andra skolor i Sverige kan det vara hög konkurrens om platserna, men på BTH känns alla möjligheter inom räckhåll.

1 juni 2022

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×