Testning av borreliavaccin i full gång – testpersoner får tredje dos

Fästing

För första gången någonsin testas ett vaccin mot borrelia i Sverige. Johan Sanmartin Berglund, professor i tillämpad hälsoteknik vid BTH och den som leder den svenska delen av studien, berättar att testpersonerna nu får sin tredje dos vaccin och att ett nytt vaccin troligen finns på marknaden inom ett par år.

Just nu testas ett vaccin mot fästingsjukdomen borrelia. Målet är att få fram ett vaccin som fungerar överallt i världen. Blekinge är ett av testområdena i Sverige eftersom länet är känt för att ha en hög förekomst av borrelia.

Vaccinstudien leds av Johan Sanmartin Berglund, professor i tillämpad hälsoteknik vid Blekinge Tekniska Högskola och över 15 000 personer ingår i studien.

–Det är svårt att få fram ett borreliavaccin eftersom borreliabakterien finns i så många, olika varianter. I förstudien kartlade vi vilka typer av borrelia som finns i Europa och som vaccinet behöver täcka, säger Johan Sanmartin Berglund.
Det är inte alla fästingar som bär på borrelia men cirka 20 procent gör det. Varje år insjuknar över 10 000 personer borrelia i Sverige och ett vaccin skulle vara välkommet.

Vaccinstudien har nu varit i gång i över ett år och det är dags för testpersonerna att få sin tredje dos.

–Vaccineringsstudien måste pågå över minst två fästingssäsonger. Därefter tar det ytterligare några år innan vaccinet är godkänt och tillgängligt inom Europa. Jag bedömer att ett nytt vaccin kan finnas år 2026, säger Johan Sanmartin Berglund.

 

22 maj 2023

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×