Nära 10 miljoner till BTH-projekt – ska hjälpa svenska mjukvaruföretag att bli konkurrenskraftiga
BTH har fått närmare 10 miljoner från KK-stiftelsen för två nya projekt. Det ena ska undersöka på vilket sätt AI förändrar sättet att utveckla mjukvara på. Det andra ska ta fram datadrivna metoder som hjälper företag att förbättra sin mjukvaruutveckling.
Tillsammans med teknikjättar som Ericsson, Axis Communications och Fortnox vill forskarna se hur generativ AI – alltså AI som kan skapa text och kod – kan göra utvecklingsarbetet snabbare, billigare och mer träffsäkert.
–Målet är att frigöra tid så att utvecklare kan fokusera på kreativ problemlösning i stället för rutinuppgifter samt att öka kvaliteten genom AI-stöd vid utveckling, säger professor och projektledare Niklas Lavesson.
Projektet handlar om att testa och integrera AI-verktyg som GitHub Copilot direkt i företagens arbetsflöden. Det gäller bland annat att förstå vilka nya färdigheter som behövs, hur arbetssätt måste anpassas – och vilka hinder som kan stå i vägen.
–Bakgrunden är tydlig: medan länder som USA, Kina och Kanada rusar fram inom AI, behöver även Sverige växla upp för att inte halka efter. GENESIS utvecklar därför kompetens och metodik som hjälper svenskt näringsliv att bäst utnyttja AI-tekniken såväl inom organisationerna som i produkter och tjänster, menar Niklas Lavesson.
Förutom att stötta industrin stärker projektet också forsknings- och utbildningsmiljön på BTH. Det tas fram nytt kursmaterial och fallstudier så att studenter får lära sig hur AI faktiskt används i verkligheten – något som ger både spetskompetens och framtidstro.
I det andra projektet vill forskarna ta fram smartare, datadrivna metoder som stöds av AI-verktyg som kan hjälpa företagen att ständigt förbättra sitt arbete.
–Det handlar om att visa hur man kan göra förbättringar i sina arbetsprocesser och investera i kodkvalitet – inte bara för att det ser bra ut på kort sikt, utan för att det på lång sikt leder till nöjdare kunder, mer användbara produkter och mjukvara som håller längre och är lättare att anpassa, menar projektledaren Javier Gonzalez Huerta.
8 maj 2025