Tips inför BTH Experience Day – Studenter

Presentationstips

– Vad kul att ni presenterar på BTH Experience Day!

 

Här följer några bra tips för er som kommer att presentera!

Powerpoint
Var sparsam med mängden information i din presentation. Ha bara med det absolut viktigaste, resten säger du. Tänk på powerpointen som stödord för din presentation.  

Enhetlig layout i hela presentationen
Det ger ett seriöst och genomarbetat intryck. Om ni är flera som skapar en gemensam presentation, avsätt tid, och möjligen en person som går genom allt för att skapa enhetlighet.   

Presentation
Klargör vem som säger vad. Klargör vem som är ansvarig för vilken slide men också vem som är ansvarig för respektive ämne vid eventuella frågor. Vilket inte innebär att bara den som är ansvarig kan besvara frågor utan klargöra vem som har ansvaret för ämnet och förhindra att man pratar i mun på varandra. 
  

Öva
Gå genom presentationen innan. Ta tid på hur lång tid det tar. Förbered er att besvara frågor som möjligen kommer. 
 

Spela gärna in din presentation, exempelvis genom ZOOM, för att se hur allt fungerar. Ett bra sätt att få koll på kroppsspråk, flyt i presentationen med mera.  

Nervös

  • Fokusera på en punkt långt bak i salen, t.ex. den bakre väggen. Det gör att du bortser från publiken men ändå ser ut som om du tittar på åskådarna i den bakre delen av salen. 
  • Nervositet kan göra att du pratar fortare. Dra ned på tempot.  
  • Nervositet kan göra att du darrar. Använd därför aldrig dig av A4 ark och liknande vid presentationen. Det kommer då synas att du skakar. Klipp därför ned eventuella talkort/anteckningar till A5, helst i ett tjockare material. Då syns det inte om du skakar.