Fråga en student

Fråga en student

Här kan du ställa frågor till studenter från alla våra grundutbildningar, men också läsa korta intervjuer. Längst ner på sidan har vi också samlat några av de vanligaste frågorna ställda till våra studenter.

Planeringsarkitekt

Förberedande utbildningar

Vanliga frågor och svar

Kommer jag vara ensam tjej i klassen om jag läser till ingenjör/spel? 

Visa svar...

Det kan hända att det inte är så många tjejer i klassen om du läser till ingenjör eller t.ex. datavetenskapliga utbildningar så som spelprogrammering. Det varierar något från program till program och år till år, Industriell Ekonomi har ofta rätt jämn könsfördelning – men det varierar som sagt. Mellan alla ingenjörsprogram kommer du nog aldrig vara ensam tjej i din ”årskull”, så när kurser läses tillsammans med de andra programmen är man sällan själv. Dessutom är det ofta så att studenter på BTH umgås på fritiden, mellan programmen. Så svaret är att det kan hända att du är ensam tjej i klassen, men troligen inte ensam tjej i umgängeskretsen eller på i varje enskild kurs.

 

Blir det bli svårt för mig på högskolan om jag inte gillar att läsa och skriva på engelska?

Visa svar...

När det gäller engelska så finns det alltid ett antagningskrav på en viss nivå till engelska, så är du behörig är du tillräckligt bra för att klara dig. Det första året/åren är oftast helt på svenska men på masternivå (år 4-5) så kan kurserna vara helt på engelska. Innan du tar dig dit har du dock hunnit ha vissa moment och fått en viss vana för att arbeta på engelska, så du kommer undermedvetet att vara bättre på engelska när det väl är dags, jämfört med när du sökte till programmet. Och som allt annat gäller att vill man lära sig så går det alltid bra, våga fråga och våga söka information så kommer du bli bättre på det du tycker är svårt.

Vad gör jag om jag tycker att högskolan blir jättesvår?

Visa svar...

Ibland känns det svårt att plugga. Det första att göra är att fundera på om du valt rätt program och tycker att det är intressant, och det kan studievägledningen hjälpa till med. Om du väl kommit fram till att du vill läsa detta, och det är vad du vill satsa på så finns det alltid möjligheter att läsa om en kurs som du haft svårt för, skriva en tentamen flera gånger eller komplettera uppgifter i efterhand. Det är supervanligt! Prata med din programansvarig och/eller studievägledningen så hjälper de dig att skapa en anpassad utbildningsplan om det är något du har behov av. Har du en funktionsvariation eller sjukdom finns det stöd att få där med. Det är vanligt att studenter tycker det är svårt i perioder, dels för att kurserna är svåra men också för att det är svårt att alltid ha studiemotivation – att läsa om en kurs eller byta klass är inte ovanligt och det gäller att göra det som känns bäst för en själv.

 

Var ligger Blekinge ens??

Visa svar...

Blekinge är Sveriges södra lilla hörn. Har du haft husbilssemester på Öland? Ta dig lite längre ner! Varit och shoppat i Malmö, snedda uppåt. Blekinge har mycket skärgård och båda våra campus vätter mot Östersjön. Med färja tar du dig enklast från Gdynia i Polen. OBS, inte att förväxlas med Skåne. Se karta nedan.

SÖDRA SVERIGE

/                                )
(                                .’
|                               \
.-J                             ’
|                           __.’
L.                         ’-.
|                          |      .’
|                         (      /(
J                          )    |.’
\                        | /   |’
\                       |/    ’
_)                     (
>                  __. |       <—- BLEKINGE
\                .’   ”
|              (
<____.-)

Jag är rädd för att jag inte får några nya kompisar, hur får jag nya kompisar?

Visa svar...

Du ska inte vara rädd för att inte få kompisar på skolan. I princip alla på skolan har samma utgångsläge. Man börjar i en ny klass och ingen känner någon. Är du öppen och pratar med personer i din klass eller runt om i skolan så är det inga problem alls. Tänk på att du valt en linje som intresserar dig, vilket är ett intresse du har gemensamt med dina klasskamrater.

 

Jag behövde aldrig lära mig plugga på riktigt under gymnasiet utan kunde glida igenom det mesta och fortfarande klara alla prov. Är det samma sak på högskolan? Hur lär jag mig plugga på nytt?

Visa svar...

Jämfört med gymnasiet så har högskolan ett högre tempo och mer plugg generellt. Däremot så vänjer man sig ganska snabbt och lär sig hur man pluggar bäst. Alla är olika, men för mig har det hjälpt att plugga lite varje dag. Sitt i skolan med kompisar och försök plugga med dem efter lektionerna.

Finns det lunch på skolan? Finns det specialkost?

Visa svar...

Det finns lunch på skolan, men den ingår inte. Bistro J är en restaurang på skolan där man kan äta lunch. De har även specialkost. Det vanligaste är däremot att vi tar med oss matlådor som vi värmer i skolans tillgängliga mikrovågsugnar.

 

Jag har hund, får man ha husdjur i skolan?

Visa svar...

Hundar är inte tillåtna i skolan eller på lektioner. Det lättaste vore om du har hunden hemma och går dit på lunchrasten.

Jag vet inte om jag orkar plugga, är det värt att testa? Om jag blir antagen till en utbildning men känner mig osäker, ska jag tacka ja eller nej?

Visa svar...

Jag skulle nog vilja säga att du ska testa! Ofta motiveras man av andra studenter, vilket gör plugget mer roligt. Om du däremot känner att du lutar mot att inte vilja plugga skulle jag nog ta ett sabbatsår för att försöka lista ut vad det är du egentligen vill göra.

 

Kan man plugga utomlands?

Visa svar...

Som student vid BTH finns möjlighet för utlandsstudier, vanligast med Erasmus. Utbytesterminer sker oftast i år 3 eller 4. Du kan läsa mer om detta på vår hemsida: https://www.bth.se/om-bth/internationella-bth/

Jag gillar att träna mycket och hålla på med sport, kan jag fortfarande satsa på min träning medan jag pluggar?

Visa svar...

På BTH finns en idrottsförening som heter KIDS där det finns många olika sporter att välja mellan. Alla är välkomna, oavsett nivå. Om du däremot idrottar på en högre nivå finns det även något som kallas för Idrottsakademin. Där får du stöd och hjälp av skolan för att kunna fortsätta med idrotten du utövar på samma nivå som du gjort innan du började på BTH, samtidigt som du kan kombinera dina studier.

 

Hur mycket får man i CSN? Klarar jag mig på det eller behöver jag ett extrajobb? Kostar det något att plugga?

Visa svar...

Det är gratis att plugga i den bemärkelsen att studierna i sig inte kostar något. Däremot tillkommer levnadskostnader som mat, hushåll samt kurslitteratur. Jag får in ca 10 000 med fullt CSN, och känner att det inte är några problem. För att vara på säkra sidan jobbar jag ihop besparingar under sommaren. Jag skulle säga att du inte behöver extra jobba under studierna, utan istället planera och tänka på ekonomin, dvs inte impuls- småhandla. Du kan läsa mer om bidrag och lån från CSN här: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.html.

Behöver jag en dator? Vad för dator behöver jag?

Visa svar...

En dator är att rekommendera, vilken prestanda den ska ha skiljer sig åt beroende på vilket program du söker, här är en bra sida som svarar på din fråga: https://www.bth.se/utbildning/nyss-antagen/it-helpdesk/egendator/

 

Kan jag plugga vidare någon annanstans efter jag har pluggat på BTH?

Visa svar...

Det är klart, om du efter dina år känner att du vill specialiserar dig kan man alltid ta fler kurser någon annanstans om man känner för det.

Har man lov på högskolan? Har man ledigt alla röda dagar? Kan man åka på semester på terminerna? Hur ofta åker man hemhem?

Visa svar...

Jag skulle säga att man genom planering har lite lov och helg. Det är lite upp till en själv hur mycket i fas man är och hur mycket man känner att man behöver den extra tiden när man inte har föreläsningar. Jag är hemhemma kanske en gång varannan månad, men jag kommer också från Skåne och har nära hem. En annan kompis som är från Norrland är hemhemma desto mindre, kanske mer över jul och sommaruppehållet.

 

Om jag vet att jag vill läsa till civilingenjör men inte vet vilken inriktning, vad ska jag välja?

Visa svar...

Det är svårt, vad gillar du? De flesta civilingenjörsprogrammen har liknande grund och skiljer sig sen några år in när man läser de programspecifika kurserna. Om jag själv får säga det skulle jag välja antigen AI och maskininlärning eller Mjukvaruutveckling då dessa två verkligen har en ljusframtid och är väldigt breda. Det vill säga att du kan jobba inom de flesta företagen från livsmedel till Spotify, på grund av at den är så bred.