Ångestpodden:
Hur viktigt är det med kvinnliga ingenjörer?

I en undersökning av Insight Intelligence svarar drygt varannan tjej att de inte arbetar eller skulle kunna tänka sig att arbeta inom IT och tech. Samtidigt är det 70% som svarar att de kan tänka sig att jobba med ett yrke som går under IT eller tech när man faktiskt listar dom olika yrkena. Har vi för dålig koll på vad it och tech innebär? Och varför tänker kvinnor generellt att de inte skulle klara av en teknisk utbildning? Det pratar BTH-studenten Sofia om i ett avsnitt av Ångestpodden.

Sofia går programmet Civilingenjör i mjukvaruutveckling.
– För mig var valet teknik självklart. Jag visste att jag ville läsa något tekniskt. Jag har alltid tyckt om problemlösning och båda mina föräldrar jobbar med programmering – så jag har blivit inspirerad av det och vet vad det innebär.
Hon poängterar att jobb inom tech till stor del innebär jobb och samarbete med människor – det är inte bara enbart att sitta själv vid en skärm. Hon vill också dämpa allas oro när det gäller att klara av sen utbildning och ämnen som matematik på en högre nivå.
– Matte går alltid att klara, så länge du lägger ner tiden och gör uppgifterna. Man kan alltid fråga om hjälp, det finns mattestugor och olika typer av stöd. Studierna är ju gjorda för att du ska klara av dem.

Ångestpodden startades 2015 av ”två bästa vänner med ett gemensamt intresse i att gräva i sina egna och varandras psyken och beteenden”. De har en vision om att förändra attityder och strukturer som fanns, och fortfarande finns, kring frågor som på olika sätt rör psykisk ohälsa. Med över 400 avsnitt i ryggen har de tagit sig an vitt skilda ämnen och fått utmärkelser som Årets unga entreprenörer, Guldpodden och Fördomspriset.

Med avsnitten (det finns ett till, med en tidigare BTH-student!) vill podden inspirera fler tjejer att välja it-branschen.

Avsnittet finns där poddar finns och via länkarna nedan.

Ångestpodden: Varför är tjejer rädda för tech? ( (Acast)

Ångestpodden: Hur viktigt är det med kvinnliga ingenjörer? (Apple)

 

 

13 december 2023

Mer från Ångestpodden

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×