Albin och Josefin i Italien

Student blickar ut över det italienska landskapet med ryggen mot kameran

Vad var det bästa med att studera utomlands?

Utbytet med andra kulturer har varit något av det bästa. Eftersom vi umgåtts mycket med utbytesstudenter från hela världen är det inte bara den italienska kulturen vi fått lära känna, utan vi fick även träffa studenter från Tyskland, Frankrike, Spanien, Turkiet, Belgien, Iran, Egypten, Ryssland, Storbritannien och många fler. Att få lära känna alla dessa härliga människor från hela världen har varit helt underbart och definitivt något av det bästa med utbytesstudierna.

Vart åkte ni?

Vi var utbytesstudenter i Italien på Università degli Studi di Bergamo (UNIBG). Universitetet och särskilt ingenjörsfakulteten var ganska liten och hemtrevlig. Alla lärare var väldigt schyssta och hjälpte oss med allt vi frågade om. BTH och UNIBG har etablerade utbyten och våra respektive internationella kontor har bra kontakt med varandra, så alla frågor vi hade blev lösta enkelt!

Albin äter middag

Är det skillnad att studera utomlands mot här hemma?

Kurserna fungerar på ungefär samma sätt, en högskolekurs är en högskolekurs. Kurserna kan vara mindre än vi är vana vid, men arbetet blir detsamma. Det som skiljer sig åt mest är mer det runt omkring som hur familjär relationen till lärarna är och om det är obligatorisk närvaro eller inte.

Vi tog kurser inom ett program som heter ”Smart Engineering Technology” och kurserna var inriktade på smart produktionsteknik och tillverkningsteknik. Fyra av kurserna satt ihop i ett kurspaket och examinerades genom ett stort projekt där vi jobbade med att skapa en smart industrirobot i form av en kantpress. Vi rundade av det hela med att läsa italienska.

Berätta lite mer om Bergamo

Bergamo ligger i regionen Lombardiet och här är otroligt vackert. Staden är liten (med Italiens mått mätt) så det var lätt att känna sig som hemma och det är väldigt nära till mycket häftig natur och andra sevärdheter i Italien. Staden ligger precis där Alperna övergår till Italienska slätten och från stadsdelen Citta Alta kan man se norrut över Alperna och tittar man söderut ser man norra Italien. Man kan faktiskt se hela vägen till Milano om vädret är klart! Bergamo ligger bara några timmar med tåg från exempelvis Milano, Venedig, Florens, Pisa, Bologna, Verona och vi lyckades besöka alla dessa städer!

Josefin lutande tornet i Pisa

Vad tar ni med er från tiden ni studerande utomlands? 

Att vara utomlands och träffa utbytesstudenter från hela världen har verkligen gett oss perspektiv på hur himla bra vi har det i Sverige. Det är så många saker i våra liv som bara flyter på och fungerar, som vi aldrig behöver tänka på eller vara oroliga över, just på grund av det svenska systemet. Det är ett perspektiv vi kommer ha med oss resten av våra liv och som gör det enklare att uppskatta ”the smaller things” i livet här hemma i Sverige.

Rekommenderar ni andra att studera utomlands?

Det är verkligen något vi uppmuntrar alla att göra! Vi kunde både ta kurser med ämnen relaterade till maskinteknik och testa att bo i ett annat land – samtidigt som vi tog oss närmare examen eftersom utbytesstudierna tillgodoräknas på BTH. Vi gjorde utbytet inom EU och fick då automatiskt ett stipendium som täckte de flesta av våra utökade utgifter.

Läs mer om Civilingenjör i maskinteknik här

1 juni 2022

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×