Årets SKAPA-pris i länet gick till tidigare BTH-studenter

Skapa-priset syftar till att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar. När priset delades ut igår gick det till tidigare BTH-studenter för deras miljövänliga innovationer.

Årets SKAPA-pris gick till ReGlove – en idé som utvecklats av fem tidigare BTH-studenter. Idén går ut på att på plats, och direkt i den verksamhet där de använts, återvinna plasthandskar. Studenternas idé har fått mycket uppmärksamhet och vunnit många priser.

Nu får studenterna  ytterligare ett pris i och med SKAPA-priset som delades ut av den vikarierande landshövdingen Helena Morgonsköld. Bakom idén med ReGlove står de före detta maskinteknikstudenterna Adam Backman, Marcus Skoog, Axel Sjöberg, Johan Stjernberg och Albert Eriksson.

Vid prisutdelningen delades även priset SKAPA talang för unga innovatörer ut. Det gick till företaget Seropho som har skapat ett odlingssystem som sparar vatten. Bakom idén står de tre före detta BTH-studenterna, Marika Blad, Anton Sterner och Carl Sixtensson.

Skapa-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor så får 24 länsfinalister vardera 10 000 kronor samt diplom och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Årets länsvinnare i Blekinge utses av en länsjury och delas ut av landshövdingen. Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen.

Ett stort GRATTIS till allihop säger vi på BTH!

24 september 2021