Elever blev uppfinnare för en dag – fick testa och experimentera

BTH erbjöd, som en aktivitet på höstlovet, att testa på att bli uppfinnare för en dag. Det är en aktivitet där skolungdomar i årskurs 4-6 får en chans att känna på ny teknik och problemlösning, tillsammans med forskare från BTH.

-Det är genom att pröva sig fram och göra misstag som man lär sig, inleder Johan Wall, forskare i maskinteknik och en av lärarna som höll i eventet i BTH:s Makerspace, där uppfinnarna höll till under dagen.

Tjejerna och killarna tog sig an utmaningen att designa och bygga en mekanism, automata, en mekanisk skulptur. De hade labbets samlade resurser i form av pyssel och papp, smart elektronik med mera till sin hjälp och naturligtvis kompetent stöd i forskare från maskinteknik.

-Det har varit roligt, jag gillart att experimentera och uppfinna, säger Elsa, som går i årskurs 4 i Ronneby.

Eleverna gjorde även en rundtur till andra labb, bland annat fick de se en laserskärare som skar ut kartonger som kunde användas för automatan. I industri 4.0-labbet fick de se hur framtidens produktion ser ut, och rundturen avslutades med en titt in i forskningslabbet BTH har tillsammans med Volvo CE där nästa generations elektriska fordon forskas fram.

När dagen närmade sig sitt slut fick ungdomarna presentera sina skapelser för varandra och de föräldrar som anslutit för att se ”the grand finale”. Skapelserna fick man sedan ta med sig hem.

-Jag gillar att tänka och uppfinna, det här har varit väldigt kul, säger Ella som går i årskurs 6 i Karlskrona.

 

4 november 2021

Har du en fråga? Skriv den här, så återkommer vi så snart som möjligt!
×